Música

Jordi Savall homenatja els migrants a Santes Creus

El monestir acull aquest cap de setmana el gruix de la programació del Festival Jordi Savall

El músic Jordi Savall dirigint un concert l’any passat.
2 min

BarcelonaEl Festival Jordi Savall arriba al punt culminant aquesta setmana al Reial Monestir de Santes Creus. Després dels concerts a Montblanc i Poblet, la programació s’escampa per diferents espais de Santes Creus, sempre amb la pau com fil a conductor. La primera proposta és avui a la plaça de Sant Bernat Calvó, a l’exterior del monestir. Es tracta d’un programa titulat Mare nostrum. Diàleg de les ànimes. Homenatge als migrants i interpretat pel conjunt Hespèrion XXI, dirigit per Jordi Savall, i el solista sirià Waed Bouhassoun, l’israelià Lior Elmaleh i la grega Katerina Papadopoulou. Tot plegat concebut com un cant a la convivència representat per músiques mediterrànies de tradicions cristianes, sefardites, otomanes i araboandaluses, una de les especialitats de Savall.

El violinista belga Tcha Limberger, líder de formacions com la Budapest Gypsy Band, Les Violons de Bruxelles i el Kalotaszeg Trio, serà el gran protagonista de L’esperit gitano, el concert de divendres a les 19.30 al claustre posterior del monestir. Després de l’actuació de Limberger, l’església acollirà a partir de les 22 h un concert dedicat a l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa ara fa 500 anys, amb Savall al capdavant de La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI. Dissabte l’oferta musical serà triple: el conjunt Dichos Diabolos interpretarà El cançoner de Barcelona, un recull de peces musicals del segle XVI conservat a la Biblioteca de Catalunya (12 h); La Jove Capella Reial s’endinsarà en la música sacra de Cererols, Bach, Schütz i Pachelbel (19.30 h), i Le Concert de Nations celebrarà la pau amb obres de Händel, Gluck i Rameau (22 h).

El Festival Jordi Savall continuarà diumenge i dilluns i també inclourà la conferència Las cantigas de Santa Maria: un reflex de la societat hispànica medieval, a càrrec de Dolors Bramon. El plat fort del diumenge 14 d'agost, a les 22 h, serà l'homenatge a la banda sonora de la pel·lícula Tous les matins du monde, amb Savall, Manfredo Kraëmer i Xavier Díaz-Latorre i diversos solistes de Le Concert de Nations. Abans, a les les 19.30 h, Mostafa Taleb i Sajad Asadolahi faran un recorregut per peces tradicionals iranianes.

El punt final al festival arribarà el dilluns 15 d'agost a les 22 h amb la interpretació de les Cantigas de Santa María a càrrec d'Hespèrion XXI i la Capella Reial de Catalunya, que s'enfronten a una de les fites de la música medieval. Per completar la jornada, a les 19.30 h la violinista Lina Tur Bonet abordarà les Sonates del Rosari de Heinrich Ignaz Franz Biber amb l'acompanyament de Patxi Montero (viola de gamba) i Daniel Oyarzábal (clavicèmbal), i a les 12 h el conjunt vocal Cantoría viatjarà al Renaixement per interpretar obres de Mateu Fletxa el Vell.

stats