Novetat editorial

Jordi Tomàs dedica la seva darrera obra al tràfic d'esclaus als vaixells catalans al segle XIX

L'escriptor assegura que hi ha hagut moltes famílies esclavistes a Catalunya. 'El mar dels traïdors' va guanyar l'última edició del premi 'El lector de l'Odissea'

Jordi Tomàs
Ara / Acn
15/03/2013
2 min

BarcelonaUn metge novell i idealista viatja l'any 1864 en el vaixell Verge de Montserrat cap a Sierra Leone. El que semblava un viatge comercial amb ivori, banús i espècies dóna un gir de 360 graus quan el metge descobreix els centenars d'africans que han de ser venuts il·legalment a Cuba i Puerto Rico. Aquest és el tema principal del llibre 'El mar dels traïdors' (Proa) de l'escriptor i antropòleg Jordi Tomàs (Barcelona, 1971), que va guanyar el Premi 'El lector de l'Odissea' l'any 2012. L'escriptor ha assegurat que a Catalunya hi havia moltes famílies esclavistes. En la presentació del llibre, Tomàs ha explicat que la idea de fer aquest llibre va sorgir fa uns quatre anys quan el Centre d'Estudis Africans li va oferir fer una sessió sobre l'esclavisme en un postgrau. El tema de l'esclavisme li interessa i molt a Tomàs. De fet, ha viatjat en diferents ocasions a Àfrica i ha visitat els llocs d'on sortien els esclaus com el Senegal.

Després de crear diferents arguments i protagonistes possibles, ha indicat que li va sorgir el metge i la idea de fer-ho en forma de dietari. "Molts dels documents a través dels quals sabem què passava als vaixells esclavistes als segles XVII, XVIII i XIX els escrivien els metges", ha dit. Ha assenyalat que el metge es va embarcar en aquest viatge perquè li van dir que era comercial i no li van especificar que eren esclaus.

Una novel·la d'aventures marítima

Acompanyat per Albert Sánchez Piñol, Tomàs ha definit el llibre com una novel·la d'aventures marítima i no una novel·la històrica. Tot i això, ha assegurat que es basa en fets històrics que podrien haver passat. Ha ressaltat que el punt diferencial de la novel·la és que els fets succeeixen en un moment en què diferents nacions europees van prohibir el tràfic d'esclaus. "Durant tot el segle XVIII fins el 1880 ens trobem que molta gent practica el tràfic il·legal que vol dir arribar a un lloc de la costa africana i contactar amb un esclavista", ha afegit.

L'autor d''El mar dels traïdors' ha remarcat que a Catalunya hi ha hagut moltes famílies esclavistes. "N'hi havia moltes, darrera la Llotja per exemple hi ha una estàtua d'un senyor que es diu Antonio López que residia a Catalunya i era un esclavista", ha afegit. A la família Güell, ha seguit, també hi havia compradors d'esclaus. Jordi Tomàs ha publicat reculls de narracions, les novel·les 'Arrels de baobab' (2000) i 'Un cor aixanti' (2008), i un llibre escrit amb el senegalès Patrick Lambal sobre l'emigració clandestina africana: 'El pescador que volia anar al país dels blancs' (2012).

stats