ANY COMMEMORATIU

Josep M. Llompart torna a Llucmajor

Amb una mostra i un seguit d’iniciatives, és el primer municipi que programa l’Any Llompart

PROGRAMA Divendres a vespre, Llucmajor iniciava la programació municipal dedicada a Josep Maria Llompart (Palma, 1925 - 1993) en un seguit d’actes que s’adscriuen a la commemoració de l’Any Llompart.
Ara Balears
17/02/2018
3 min

LlucmajorHi va haver lloc per als records personals i per a les anècdotes, hi va haver lloances per al poeta i per a l’home, es va inaugurar una exposició de fotografies i fins i tot hi va haver lloc per a la sorpresa. Divendres a vespre, Llucmajor iniciava la programació municipal dedicada a Josep Maria Llompart (Palma, 1925 - 1993) en un seguit d’actes que s’adscriuen a la commemoració de l’Any Llompart.

El poeta, activista cívic i crític literari torna així a Llucmajor, als 25 anys de la seva mort, en una mostra d’una trentena de fotografies que, comissariada per Pilar Arnau i Coloma Julià, es pot veure al claustre de Sant Bonaventura fins al 31 de març. A l’exposició, presidida per la taula i la cadira on el poeta treballava als estius, la màquina d’escriure, juntament amb el seu darrer manuscrit, es succeeixen les fotografies que fan part de l’arxiu privat de Coloma Julià i del llegat del matrimoni format per Llompart i Viñas. Les imatges deixen testimoni que “Llompart va ser sempre un col·laborador entusiasta i desinteressat en les iniciatives en favor de la llengua i la cultura catalanes. Per aquest motiu, sempre acceptà participar en els actes organitzats a Llucmajor per la delegació de l’Obra Cultural Balear o per la revista Llucmajor de Pinte en Ample ”, afirma Pilar Arnau, coordinadora de l’Any Llompart.

Com a moments de record especial de la implicació de Llompart a Llucmajor, la conferència inaugural de la delegació local de l’OCB, el 1978; un homenatge a Damià Contestí, en què Llompart apareix acompanyat per un jove Gabriel Janer Manila, o entre d’altres, la taula rodona sobre Maria Antònia Salvà i la seva poesia, el 1983, als 25 anys de la mort de la poetessa, que Llompart compartí amb Damià Huguet i Damià Pons. Són només algunes de les fotografies històriques que es mostren en una exposició, Llompart i Llucmajor, en la qual també s’exhibeixen la majoria dels textos que l’assagista publicà sobre l’obra de Maria Antònia Salvà.

Alzamora, Cardell i Font

Just abans de la inauguració de l’exposició, amb la presència de la consellera de Cultura, Fanny Tur, el president de l’OCB, Jaume Mateu, i el regidor de Cultura de Llucmajor, Lluís Segura, els poetes llucmajorers Sebastià Alzamora i Miquel Cardell, a més de la professora i activista de l’OCB Catalina Font, recordaren Llompart. Si Font va recordar la implicació de Josep M. Llompart en les iniciatives culturals i de país que es feien al municipi, Cardell relatà algunes anècdotes per remarcar la discreció, la dignitat i també la vigència actual dels missatges d’un poeta que definí “com un dels grans d’una generació que es va haver d’inventar una manera de ser contemporanis en un país culturalment devastat”. Sebastià Alzamora, per la seva banda, també subratllà la modernitat i la qualitat de l’obra de Llompart: “Va ser tot un referent per als qui tot just començàvem. Era una veu que ens encoratjava. Teníem una vintena d’anys, i volíem ser com ells, com Llompart i els altres grans poetes de la generació dels 50”.

Amb la veu de Llompart

La sorpresa de la nit llompartiana de Llucmajor la va donar Sebastià Alzamora en presentar un treball audiovisual pràcticament desconegut, enregistrat l’estiu del 1992, en el qual Josep Maria Llompart és el rapsoda que llegeix un seguit de poemes, encara ara inèdits, fets per dos estudiants de Filologia Catalana, l’ara cantant Pere Janer i el mateix Alzamora. “Mentre estudiàvem la carrera, a Pere Janer i a mi se’ns va acudir l’aventura de fer un llibre de poemes a mitges, i, a més, el vàrem voler convertir en un vídeo, la música del qual és de Ramon Trias, qui era l’altra meitat de La Fosca, amb Pere Janer. No satisfets només amb això, vàrem pensar que qui millor podia posar la veu als nostres poemes extremadament juvenils era Josep Maria Llompart, gran lector, gran rapsoda. No sols ens va dir que sí, que ho faria, sinó que es va mostrar molt agraït”. Després de visionar Bicefàlia, que és el títol d’aquest treball de Sebastià Alzamora i Pere Janer, amb la veu de Josep M. Llompart, la consellera Fanny Tur es va interessar per poder conservar l’audiovisual a alguna institució cultural pública.

Cloenda de l’exposició

La commemoració de l’Any Llompart a Llucmajor continuarà fins a la cloenda de l’exposició amb una conferència de Pilar Arnau sobre el compromís cívic de l’escriptor, el 16 de març, i un recital de poemes de Llompart musicats, amb la veu i la guitarra de Sinto Serra i amb Noel Quintana al piano, el 30 de març.

stats