Institucions culturals

Josep Maria Carreté deixa el Macba per ser el nou gerent de l'Agència Catalana de Patrimoni

Ha ocupat alts càrrecs en diferents museus i havia estat director de patrimoni entre el 2006 i el 2009

Josep Maria Carreté
2 min

BarcelonaMés canvis al Macba. Des de l'estiu passat pràcticament ha canviat tot l'equip directiu. Elvira Dyangani Ose va guanyar el concurs públic del museu al juliol per rellevar Ferran Barenblit, que havia estat al capdavant de la institució des del 2015. El relleu a la direcció va anar acompanyat d’una reorganització: l’acomiadament de la conservadora en cap, Tanya Barson, i del cap de programes públics, Pablo Martínez. Els seus llocs continuen vacants i ara se n'hi afegeix un de nou: la gerència. Josep Maria Carreté, que n'era el gerent des del setembre del 2016, deixarà el museu per ser el nou gerent de l'Agència Catalana de Patrimoni. L'octubre de l'any passat es va convocar un concurs públic per cobrir la vacant i a finals de la setmana passada es va saber que l'havia guanyat Carreté.

L'anterior gerent, Eduard Aizpun i de la Escosura, es va jubilar el setembre del 2019 però a la pàgina web de l'Agència Catalana de Patrimoni encara consta el seu nom. Just el 31 de desembre de l'any passat es va jubilar el director general de l'Agència, Josep Manuel Rueda. Aquesta plaça també està vacant i, de fet, encara no s'ha convocat cap concurs per cobrir-la.

Carreté té una llarga experiència al capdavant de museus. Abans de ser gerent del Macba, des de febrer del 2012 va ser subdirector gerent del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Anteriorment havia estat director general de la Fundació Pau Casals i, entre el 2006 i el 2009, va ser director general de Patrimoni Cultural del departament de Cultura de la Generalitat. Com a director general de Patrimoni Cultural, el 2006 Carreté va haver d'intervenir en el litigi de les obres religioses de la Franja, va participar en l'operació de retorn de les primeres remeses dels papers de Salamanca i va desenvolupar el Pla de Museus de la Generalitat, que preveia l'agrupació del Museu d'Història de Catalunya, el d'Etnologia i el d'Arqueologia en un sol centre: el Museu Nacional de Societat, finalment aparcat.

Va ser també director del Museu d'Arqueologia de Catalunya (1999-2000) i del Museu Nacional d'Arqueologia de Tarragona (1997-1999). Llicenciat en prehistòria i història antiga per la Universitat de Barcelona, Carreté també va impulsar el Museu de les Mines de Gavà, una experiència pionera.

El 2013 el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va crear l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, una empresa pública que té la funció de gestionar els museus propietat del Govern i els monuments i jaciments arqueològics que en depenen. Des d'aleshores s'han anat succeint els directors: el primer va ser Joan Pluma, que va ser director general de Patrimoni i director de l'Agència, a qui seguiren Àlex Susanna, Jusèp Maria Boya -que com Pluma va ocupar les dues direccions- i Josep Manuel Rueda. El primer gerent va ser Xavier Arola, que el 2017 va ser rellevat per Aizpun i de la Escosura, que es va jubilar el 2019.

stats