Joventuts Musicals de Ciutadella fa una crida a establir sinergies entre festivals
El pròxim dilluns hi ha el concert de cloenda del 52è festival d'estiu de l'entitat degana a la ciutat i, seguidament, unes jornades culturals
David Marquès
i David Marquès
3 min
CiutadellaAmb l’actuació de la pianista Noelia Rodiles, Joventuts Musicals de Ciutadella (JJMM) tanca el pròxim dilluns la 52a edició del seu tradicional festival d’estiu. Una programació de clàssica de qualitat, gestionada des del voluntarisme i davant d’una competència creixent, que enguany ha permès veure i escoltar el Cor Jove Nacional de Catalunya o la cantautora menorquina Maria Àngels Gornès retent homenatge al recordat poeta, lingüista, professor i diputat Joan Francesc López Casasnovas, que era el soci 131 de l’entitat.
On dècades enrere només hi havia el Festival d’Estiu de Joventuts Musicals, a Ciutadella ara també hi ha el festival Pedra Viva, els Fosquets de Lithica, el Teatre Municipal del Born, el festival internacional de jazz i la programació de concerts de la sala Jazzbah. Tot i així, JJMM sobreviu gràcies a la fidelitat dels seus 160 socis i a les ajudes públiques, que cobreixen dues terceres parts del pressupost.
Cargando
No hay anuncios
“Ha estat un estiu molt intens i ja fris de retrobar la calma”, diu Pili Carreras, presidenta de l’entitat. A la junta són set persones, però si es descompten les dues que es dediquen en exclusiva al Cineclub, bona part del pes hi recau fent feines de gestió i representació i en Xavi Seguí assessorant-la a escala musical.
“Aquest és ja el novè festival que gestion”, comenta Carreras, que el 2015 passà de no ser sòcia a presidir la delegació de Joventuts Musicals. “L’anterior junta dimití en bloc, cap altre soci se’n volia fer càrrec i dos veterans em van venir a cercar per oferir-me'n el càrrec”, relata. Un pas que donà “en un moment personal especialment difícil”, però del qual no se’n penedeix. “M’ha donat molt. M‘ha duit a sentir que estic aportant al bé comú, a tenir una mentalitat d’obertura social. Tantes hores de dedicació tenen un retorn personal que, en cas contrari, mai no hauria rebut”, confessa.
Cargando
No hay anuncios
Amb aquesta mentalitat es prepara anualment una programació que enguany ha fregat els 43.000 euros de pressupost, dels quals 25.000 els aporta el departament de Cultura del Consell de Menorca i 4.000 l’Ajuntament de Ciutadella. Els 14.000 euros restants s’han de cobrir amb la venda d’entrades, però la multiplicació de l’oferta cultural ha reduït aquest estiu l’assistència.
“És clar que notam una baixada de públic. Malauradament, com més augmentam la qualitat i el caixet dels artistes que contractam, l’afluència menys s’incrementa. Però aquesta és la gràcia de la nostra tasca, que malgrat tot siguem capaços de mantenir el llistó de la programació el més amunt possible", diu Carreras.
Cargando
No hay anuncios
El fet que especialment Lithica, Pedra Viva i El Born programin concerts que perfectament podrien tenir cabuda al festival de Joventuts Musicals no multiplica el públic, que “majoritàriament sempre és el mateix". "Els nostres espectadors, que sobretot són menorquins i alguns de fora amb segona residència, també els trobaràs a Lithica, per exemple, i, és clar, quan tenen quatre o cinc propostes potents en una mateixa setmana, han de triar”.
Però Pili Carreras es resisteix a considerar els altres certàmens com a competència i diu que “contribueixen a la riquesa cultural". "Són propostes més professionals i amb més pressupost amb les quals miram de conviure i col·laborar. Hem d’aprendre a ajudar-nos”, comenta, tot i que se sorprèn que “a vegades no es plantegi prou aquesta col·laboració”.
Cargando
No hay anuncios
Conta històries de col·laboració: "la setmana passada, per mor de la tempesta provocada per la DANA, jo mateixa vaig donar tot el suport logístic perquè l’espectacle de Lithica es pogués mantenir tot i la pluja i es pogués dur a terme a l’auditori del Socors”.
L’edició d’enguany del Festival d’Estiu sí que ha reforçat els lligams amb les altres tres delegacions de Joventuts Musicals a Menorca, amb les quals es muntà el concert conjunt del Cor Jove Nacional de Catalunya i es pacten les actuacions del cicle de tardor i hivern, bàsicament a partir dels artistes emergents guardonats amb els premis anuals de les Juventudes Musicales de España o dels joves intèrprets locals que destaquen. “Tenim un vincle estret i regular i la idea és posar en marxa nous projectes junts”, diu.
Cargando
No hay anuncios
També s’aprofita una aportació de 2.000 euros de l’Ajuntament i la quota dels socis per mantenir durant l’hivern la programació del Cineclub. A partir de l’octubre i amb unes setmanes de descans enmig, agafarà el relleu del Festival d’Estiu.
Dimarts, jornada professional per crear lligams amb altres festivals
Com a novetat, l’edició d’enguany programa per dimarts que ve una jornada professional sobre gestió i programació de festivals de música a Can Saura que pretén propiciar un intercanvi d’impressions i plasmar futures vies de col·laboració entre les entitats que hi estan implicades.
L’acte, moderat per l’exconseller de Cultura i actual director de la consultora FarHub, Miquel Company, comptarà entre altres amb la participació del director artístic del festival de Pollença, Pere Bonet; la directora del FestMusic Mallorca, Carme Garí; les presidentes de Joventuts Musicals de Maó i Capdepera, Júlia Cardona i Noemí Dalmau; la gestora cultural i directora de l’ARA Balears, Cristina Ros; el president de las Juventudes Musicales de España, Miquel Cuenca; el director del festival Bachcelona, Daniel Tarrida; la subdirectora del Palau de la Música de València, Nieves Pascual; el gerent de l’Orquestra de Cambra Illa de Menorca, Vicent Salvador, i els responsables dels festivals de música antiga de Maó i El Migjorn Gran.