Justícia fa una crida per identificar un soldat de Sant Boi enterrat a Ascó
Exhumen uns combatents que un veí va enterrar en uns terrenys de la seva propietat
BarcelonaLa Batalla de l'Ebre va durar 115 dies, del 25 de juliol al 16 de novembre del 1938, i va deixar un rastre terrible. En alguns pobles no hi havia cap edifici sencer ni aigua corrent ni llum elèctrica. Als carrers i entre les runes hi havia cadàvers d’animals i de persones, i els camps estaven infestats d’obusos, projectils, bombes i armament. Es calcula que hi van morir més de 30.000 persones. Moltes han desaparegut per sempre, però, més de 86 anys després, encara hi ha l'esperança de recuperar-ne els noms i les històries.
Dos soldats republicans que hi van morir podrien recuperar el nom o ser enterrats pels seus familiars. La direcció general de Memòria Democràtica, que depèn de la conselleria de Justícia, ha exhumat les restes òssies de dos homes que un veí va enterrar a les Planes - Vall de Jacob, al terme municipal d’Ascó. En aquest municipi, els enfrontaments van ser molt intensos. Va ser un dels primers llocs que va ocupar l'exèrcit republicà i, els últims dies, els soldats s'hi van fortificar per tal de guanyar temps i permetre la retirada organitzada cap a Flix. Acabada la batalla, els franquistes el van ocupar des del 15 de novembre fins al final de desembre, quan van iniciar la campanya sobre Catalunya. Es creu que els dos soldats van caure o bé al principi, l'estiu del 1938, o entre novembre i desembre del mateix any.
Segons el propietari dels terrenys, on estava ubicada la fossa, el seu pare hi va enterrar dos combatents del bàndol republicà. Es creu que un d'ells era de Sant Boi de Llobregat perquè el mateix testimoni assegura que el seu pare, quan va enterrar-los, va veure que un dels dos soldats duia un objecte amb la inscripció "Vilaboí", el nom republicà de Sant Boi de Llobregat. Tanmateix, durant les excavacions no s'ha trobat cap objecte. La direcció general de Memòria Democràtica creu que és molt probable que un d'ells sigui de la població del Baix Llobregat, i per això fa una crida a la ciutadania amb desapareguts al front de l'Ebre que fossin d'origen santboià. Demanen que s'inscriguin al cens de persones desaparegudes del Programa d'Identificació Genètica de la Generalitat per, així, poder comparar les dades amb les restes. Fins avui, s'han pogut identificar els cossos de 26 individus, 25 dels quals s'han retornat a les famílies. Actualment, el cens té 7.595 persones inscrites, i hi ha 918 fosses documentades.