El futur incert de l'AAVIB
L'Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears ha protagonitzat diferents polèmiques durant les darreres setmanes que han derivat en una convocatòria extraordinària per decidir el futur dels antics membres
Palma“L’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears és una associació que ha de vetlar pels drets dels artistes, per això s’hauria de lluitar, i no per fer exposicions o mercadets com ha fet darrerament”. Així ho explica Lluis Fuster, qui va ser el tresorer de l’AAVIB durant 27 anys i que és un dels signants del manifest On ets, AAVIB? A més d’ell, artistes com Alicia Llabrés i Laura Marte, galeristes com Fran Reus i Frederic Pinya, així com les directores d’Es Baluard, Imma Prieto; del Museu d'Art Contemporani d'Eivissa, Elena Ruiz, i del Casal Solleric, Aina Bausà, signaren un comunicat on asseguraven que l’associació ja no representava el sector. Poc després, el secretari de l’AAVIB Àlex Ceball dimití del seu càrrec. Avui dematí s'ha emès un comunicat, signat per la presidència de l'Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears, on s'anunciava que el mateix Ceball havia patit una crisi d'ansietat i havia hagut de ser ingressat a Son Espases.
Ceball havia estat, en una etapa anterior, president de l’associació, càrrec que actualment ocupa Nanda Mas, qui, segons Fuster, “hores d'ara no ha dimitit ni sabem si ho farà". “Tot i ser secretari i abans president de l’AAVIB, jo no l’havia vist mai per la galeria”, afirma Clara Garau, de la galeria Kewenig de Palma. Aquesta galeria ha estat un dels espais artístics afectats per les acusacions de frau llançades per part de l’AAVIB en les darreres setmanes, en relació amb el procés de donació de l’escultura Primitive Irruption, 2021 de l’artista mexicà José Dávila a l’Ajuntament de Palma. “Teníem previst respondre com a galeria però finalment els companys d’Art Palma Contemporani, l’associació de galeristes, ho van voler de fer de manera conjunta”, explica Garau, “però la veritat és que es fa difícil de creure que s’hagin de donar nocions bàsiques de com funciona l’art contemporani avui dia a una persona que és membre de la junta d’una associació com l’AAVIB. El preu d’una obra el determina el mercat, i el mercat el que fa és validar la trajectòria d’un artista. I en aquest cas l’artista va quedar tan encantat amb l’experiència a l’illa arran de la seva intervenció que va tenir clar des del primer moment, fa més d’un any i mig, que volia donar la peça a la ciutat. I tota la resta s’explica tot sol: hi ha hagut una voluntat d’atacar l’Ajuntament de Palma i tant l’artista com la galeria ens hi hem vist implicats”, conclou la galerista.
Per la seva banda, arran de la polèmica, des de l’Ajuntament de Palma van anunciar que cancel·laven qualsevol col·laboració amb l’associació com més tard ho va fer Es Baluard. “Hem tallat la relació per responsabilitat professional amb el sector”, afirmen des de l’àrea de Cultura de Cort, “un sector format per tota una sèrie de professionals, molts dels quals han signat un comunicat que convida a la reflexió sobre la representativitat d’aquesta associació”. La pàgina web de l'associació està sense actualitzar des d'agost de 2021 i la darrera memòria que se'n pot consultar data del 2013.
“El que està clar és que un membre d’una associació com l’AAVIB no pot qualificar de ‘quatre bigues i una pedra’ una peça d’art”, afirma l’artista Lluis Fuster, “i això ha estat la gota que ha fet vessar el tassó. Què és un torcaboques amb un dibuix d’en Joan Miró o d’en Pablo Picasso? I, sobretot, què val? És el preu del torcaboques allò que ho determinarà?”. Fuster recorda que l’AAVIB ha estat formada per més de 160 artistes, “si bé hi ha hagut molta gent que en els darrers temps se n’ha donat de baixa”, i espera que de la polèmica d’aquests darrers dies en pugui sorgir una nova etapa més constructiva per als membres de l’associació. “Ja fa una setmana que es va convocar una reunió d’artistes i gent del món de l’art que tindrà lloc avui horabaixa, amb la intenció de valorar quin és el futur a partir d’ara”. La reunió es durà a terme avui a les 18 h a Es Baluard. “Veurem si en acabar sabem cap on anam”, sentencia Fuster.