Festival de Canes

L'actriu Karla Sofía Gascón denuncia la candidata a les europees d'extrema dreta, Marion Maréchal, per comentaris trànsfobs

La guanyadora de la Palma d'Or de Canes a millor actriu ha anunciat que si s'imposa una multa a la política, els diners obtinguts aniran a les associacions en defensa dels drets LGTBI

2 min
L'actriu espanyola Karla Sofia Gascon després de rebre el premi a la millor a la pel·lícula ''Emilia Pérez'.

BarcelonaL'actriu madrilenya Karla Sofía Gascón ha denunciat als tribunals francesos la líder de l'extrema dreta i candidata a les eleccions europees per Reconquête, Marion Maréchal, per comentaris trànsfobs. La política va aprofitar la visibilitat que estava tenint l'actriu trans després d'haver estat guardonada com a millor actriu del Festival de Canes (és la primera dona trans en aconseguir-ho), per carregar contra el col·lectiu LGTBI des del seu perfil d'X, on acumula gairebé 600.000 seguidors. "És un home qui ha rebut el premi d'interpretació femenina", va publicar dissabte Maréchal des del seu compte personal, pocs dies abans que se celebrin les eleccions europees.

Karla Sofía Gascón ja va avançar-se als esdeveniments quan va dedicar el seu guardó "a totes les persones trans que estan patint odi tot el puto dia". Efectivament, Gascón no va haver d'esperar ni un dia, no només per llegir els comentaris ofensius d'usuaris de xarxes socials, sinó també per rebre l'insult de la líder del partit d'extrema dreta francès pel grup Reagrupament Nacional de les europees, Marion Maréchal. "El progrés per a l'esquerra és esborrar les dones i les mares", diu la neboda de Marine Le Pen en un tuit que va publicar el mateix dia que la protagonista d'Emilia Pérez va rebre el premi a millor actriu del festival de Canes, juntament amb Adriana Paz, Zoe Saldaña i Selena Gomez.

Mitjans francesos com Le Figaro, Le Monde i Libération van fer-se ressò del comentari de la política d'extrema dreta, i la polèmica iniciada a les xarxes va esdevenir un tema de debat en plena campanya de les eleccions europees. La resposta del col·lectiu LGTBI no es va fer esperar i aquest dimarts sis associacions del col·lectiu van presentar una denúncia contra Maréchal "per haver infringit les lleis de la República en promoure l'odi i la discriminació". Per seguir alimentant la polèmica, la líder de Reconquête va republicar diferents notícies on se la mencionava reafirmant la seva posició: "Cap intimidació legal em farà callar. Em quedaré al costat de la veritat, la realitat i el rebuig d'esborrar les dones", diu en un missatge publicat al seu perfil personal enllaçant la notícia de la denúncia.

Davant de l'encès conflicte mediàtic i legal, Karla Sofía Gascón també ha decidit prendre partit i aquest dimecres ha presentat una denúncia davant la justícia francesa per injúries trànsfobes. "Se'ls ha de parar els peus", ha subratllat Gascón en declaracions a l'agència EFE. "Sis organitzacions no governamentals franceses van interposar la denúncia pels comentaris d'odi que va fer aquesta dona i, òbviament, em van oferir l'oportunitat de sumar-m'hi, una cosa que no puc deixar passar per alt, perquè no només és contra la meva persona, sinó que afecta tota la comunitat que afortunadament m'ha tocat representar", diu la primera guanyadora trans d'una Palma d'Or de Canes a través d'un comunicat personal.

L'actriu madrilenya ja ha avançat que si finalment se li acaba imposant una sanció econòmica, els diners obtinguts aniran a les associacions en defensa dels drets LGTBI que han denunciat les paraules de l'eurocandidata.

stats