L'Ajuntament de la Ràpita renuncia al festival Eufònic, Premi Nacional de Cultura 2023
La cita d’arts sonores, visuals i digitals porta dotze anys dinamitzant culturalment les Terres de l'Ebre
La RàpitaEncara no fa un mes que el festival Eufònic va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura que concedeix el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Però ni el màxim reconeixement de la cultura catalana ha servit per salvar les desavinences entre el festival i el nou consistori de la Ràpita sorgit de les eleccions del 28 de maig. “Després de 12 anys de trajectòria abandonem la Ràpita, que fins ara havia estat el centre neuràlgic de la nostra proposta”. Així de contundent ha estat Vicent Fibla, propietari de l’empresa cultural rapitenca Plan 9 i director del festival.
L’Ajuntament ha retirat el suport econòmic al festival, d’uns 12.000 euros. Vicent Fibla ha explicat que “la decisió, presa pel nou alcalde Xavier Reverté, de Progrés per la Ràpita-PSC, ha estat unilateral i sense possibilitat d'una mediació”. “No es tracta només d’una qüestió econòmica, sinó de pèrdua de confiança i de la sensació que el projecte no els interessa, que des del nou Ajuntament han estat incapaços de valorar un certamen que aporta un valor afegit al territori, que ha permès recuperar espais municipals oblidats per a usos culturals i que ha posat la Ràpita al mapa de les arts sonores, digitals i performatives”, ha insistit.
Des del consistori, però, el regidor Marc Brunet ha precisat a l'ARA que “l’únic suport que s’ha retirat ha estat el monetari, per poder reestructurar partides”. “Però com en altres edicions, hem posat a la seva disposició nou espais municipals i, també, el personal de la brigada durant gairebé tres setmanes. Una aportació indirecta valorada en 38.000 euros. Lamentem que per 12.000 euros hagin decidit no fer un festival que té un pressupost de 170.000 euros”, ha explicat Brunet.
Dels 170.000 euros de pressupost global del festival, el 65% anava destinat a concerts, instal·lacions artístiques i projectes expositius en espais de la Ràpita com l’Auditori Sixto Mir, el Pavelló Firal, l’Església Nova i alguns racons singulars que el festival reconvertia per a ús artístic com el Matadero, el Mercat Vell o el Sindicat. Per això, Eufònic 2023 haurà de reduir la programació, malgrat que ja tenia la contractació en marxa, els abonaments a la venda i una programació definida que incloïa una seixantena d’artistes: actuacions, instal·lacions artístiques, espectacles d’arts digitals, tallers i les jornades professionals. El festival retornarà automàticament l’import dels abonaments adquirits i aviat s’anunciarà la programació definitiva d’una trentena de propostes. Perquè Eufònic manté les dates, del 24 al 27 d’agost, i reforçarà la segona corona de poblacions amb les quals el festival treballa des de fa anys: Amposta, Tortosa, Campredó, Miravet, Roquetes, Ulldecona i espais a l'aire lliure del Delta de l’Ebre.
En les onze edicions anteriors, Eufònic s’ha consolidat com un dels referents culturals del sud del país. Ha aconseguit projectar les Terres de l’Ebre com a focus de creació, s’ha connectat a la cultura més avantguardista, ha atret artistes al territori i havia donat veu a molts projectes locals. En números totals, el festival acumula més de quatre-cents artistes i vuitanta ponents nacionals i internacionals i prop de 35.000 persones. Per l'Eufònic han passat projectes i artistes de gran impacte com CaboSanRoque, Angel Molina, Alba G. Corral, Carles Viarnès, Alizzz, Tarta Relena, Desert, Rakky Ripper, una jove Bad Gyal quan feia les primeres passes en la indústria musical o uns incipients Ladilla Rusa, i reputats artistes internacionals com Anthony McCall, Suchi, Bola, Pye Corner Audio, Chris Watson, Fennesz, Kyoka, Mark Fell o William Basinski, entre molts altres.