Art
Cultura 04/06/2024

L'Art Palma Summer en cinc exposicions

Aquest dijous, 6 de juny, s’inauguren una trentena d’exposicions a Ciutat en el marc d’aquest esdeveniment estiuenc que Art Palma Contemporani organitza des de fa nou anys

3 min
Peça de l'artista Joana Vasconcelos, una de les protagonistes de l'Art Palma Summer d'enguany

PalmaAra que ni el canvi de temperatura ni l’arribada de turistes serveixen per diferenciar una estació d’una altra, hi ha tota una sèrie d’esdeveniments culturals que d’ençà de fa uns anys anuncien l’arribada de l’estiu: des de la Fira del Llibre de Palma, que en les seves darreres edicions ha consolidat la realització cap a finals de primavera, fins al Mallorca Live Festival, que viurà la seva setena edició el pròxim cap de setmana, del 13 al 15 de juny. I ara fa nou anys que l’associació de galeristes Art Palma Contemporani també ho fa amb un esdeveniment pensat per inaugurar artísticament aquesta època de l’any, l’Art Palma Summer, de la mateixa manera que la Nit de l’Art dona el sus a la tardor a Ciutat. 

En aquesta novena convocatòria seran més d’una vintena els espais que hi participaran amb exposicions que apleguen l’obra de més de 60 artistes. La cita oficial per començar a gaudir-les és aquest dijous, 6 de juny, a partir de les 18 h i moltes d’elles es podran visitar durant els pròxims mesos. Us proposam una ruta per algunes: 

Joana Vasconcelos a la galeria Baró (carrer de can Sanç 13, Palma)

La primera exhibició en solitari de la portuguesa Joana Vasconcelos, una de les artistes de més anomenada actualment, a la galeria Baró s’inaugurarà aquest dijous i oferirà la possibilitat de recórrer una part important de la trajectòria d’aquesta singular artista que ha treballat amb materials com la ceràmica, el fil i diferents teixits per reflexionar sobre la identitat, el gènere o la societat de consum, entre moltes altres qüestions sempre vinculades, d’una o una altra manera, a l’artesania. 

Jannis Kounellis a la galeria Pelaires (carrer de can Verí 3, Palma)

Quinze anys després d’haver estat un dels protagonistes del quarantè aniversari de la galeria fundada per Pep Pinya, juntament amb Rebecca Horn, l’obra del pintor i escultor grec establert a Roma tornarà a la planta baixa de Pelaires. Considerat un dels artistes més importants de la segona meitat del segle XX, l’obra d’aquest artista mort l’any 2017 ha estat exposada a llocs com el Tate Modern de Londres o el museu Reina Sofia de Madrid, i ha format part de vuit edicions de la Biennal de Venècia. 

Julià Panadès a la galeria Fran Reus (passeig de Mallorca 4, Palma)

El mallorquí Julià Panadès reflexiona sobre qüestions com la saturació turística i l’emergència climàtica sempre vinculada als seus orígens i a l’entorn d’on es nodreix la seva creació: així, a la seva obra s’hi poden trobar, per exemple, plàstics i residus trobats a la costa mallorquina que esdevenen improvisats altars amb una càrrega no només artística sinó també espiritual. 

Julià Panadès, un dels artistes locals que també formen part de l'Art Palma Summer 2024

'Space in between' a la galeria Fermay (carrer de Pare Bartomeu Pou 42, Palma)

Aquesta exhibició ajunta l’obra de tres artistes que tot i les seves diferents procedències i formacions es relacionen amb la pràctica pictòrica generant una involuntària i molt enriquidora conversa entre els seus plantejaments. Les obres de la brasilera Julia da Mota, el belga Sebastien Pauwels i l’holandesa Evi Vingerling proposen reflexions sobre el cos, la memòria i fins i tot la mateixa naturalesa de la pintura. 

'Origens Africae' a la galeria Pep Llabrés Art Contemporani (carrer de Sant Jaume 17, Palma)

 

Aquest projecte, comissariat per Tomeu Simonet, recull el treball d’un grup d’artistes, totes elles dones, de la diàspora africana. O bé nascudes fora del continent o bé emigrades forçades, les artistes Agnes Essonti Luque, Lizette Nin, Mariem Iman, Sol Bela Mele, Dilayla Romeo i Carla Hayes Mayoral han teixit a través de l’art diferents discursos envers la necessitat vital de recuperar les seves arrels i confrontar-les a la mirada colonialista imperant. 

L'obra de Carla Hayes és una de les protagonistes de l'exposició 'Origens Africae'

La programació completa a més de la informació de totes les exposicions que s’inauguren amb motiu de l’Art Palma Summer es pot consultar aquí.

stats