Equipaments

L'edifici de Gesa: 15 anys d'abandó... i d'idees que no arriben a port

L'obra de Josep Ferragut és una joia arquitectònica protegida propietat d'Endesa

L'edifici de Gesa, de Palma, que dissenyar l'arquitecte Josep Ferragut fa 15 anys que està abandonat.
Equipaments
3 min

PalmaHa estat portada del disc Lamparetes (2011) d'Antònia Font i un dels protagonistes de la cançó Islas Baleares, inclosa en l'anomenat disc del quintet illenc. Turistes i residents se'l queden mirant i li fan fotos; sempre és diferent, segons el sol, el color dels seus vidres. Té un joc de reflexos hipnòtic, i la seva presència ha despertat tanta fascinació com rebuig. En tot cas, és un edifici que convida a somiar. I ben molt, que s'hi ha somiat; tant des de l'àmbit polític com del privat. Parlam de l'edifici de Gesa que va alçar Josep Ferragut davant la mar de Ciutat. Una joia arquitectònica abandonada des de fa més de 15 anys.

Ras i curt: va ser durant la legislatura 2003-2007 que el Consell de Mallorca va declarar l'edifici com a Bé d'Interès Cultural (BIC). De fet, la decisió fou impulsada per Unió Mallorquina, i va tirar endavant amb el suport de l'esquerra; el PP, però, la va rebutjar. Els del partit de dretes eren més partidaris de l'enderrocament, cosa que va quedar totalment descartada quan l'any 2014 el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va avalar la protecció de l'edifici.

Aquesta setmana ha estat precisament el líder del PP a Palma, Jaime Martínez, qui ha posat el focus en l'estat de l'immoble. Ho ha fet a la vegada que ha anunciat un projecte per tornar a la vida la majestuosa obra de Ferragut: hi vol fer un museu d'art modern i contemporani. De moment, no concreta cap pressupost, ni tampoc especifica què es podria veure en aquest nou espai per a l'exhibició d'art.

Si feim una mirada enrere, durant els 15 anys que fa que està deixat de la mà de Déu, hi ha hagut diferents propostes per donar-li un ús a l'edifici, que ja s'ha convertit en un símbol de Palma. En recordam algunes.

Una biblioteca, una comissaria i un restaurant

Quan l'any 2011 just començava i arrancava el compte enrere cap a una altra legislatura (s'esgotava la d'entre 2007 i 2011), la que era batlesa de Palma, la socialista Aina Calvo, va anunciar que l'edifici de Gesa acolliria dues sales polivalents per a les entitats veïnals a les primeres plantes, una biblitoeca pública, un auditori amb 200 butaques, una comissaria de la Policia Local i espais dedicats a la formació. Així mateix, va concretar que hi hauria un restaurant.

Aina Calvo, que actualment és la delegada del govern espanyol, explica a l’ARA Balears que el canvi de govern (el PP, amb Mateu Isern al capdavant, va guanyar les eleccions) “va impedir l’execució del projecte”, que s’havia dissenyat segons “les demandes del barri d’aquell moment”. “Va quedar enlaire com tantes altres coses planificades que, amb els canvis de govern, queden dins un calaix”, lamenta.

Un museu del turisme

El popular de Palma Jaime Martínez no és el primer que planteja un museu a l'edifici de Josep Ferragut. L'any 2017, El Pi de Palma va presentar la idea de construir-hi un museu del turisme. De fet, per estudiar-ne la viabilitat, va presentar una esmena als pressupostos d'aquell any de fins a 100.000 euros; justament per aclarir si el projecte era possible. En paraules d'aquell moment de Josep Melià, que era president d'El Pi: "Una part d'aquestes instal·lacions podrien acollir aquest projecte, una proposta que a la vegada també revitalitzaria i dignificaria aquest indret".

Equipament sociocultural amb usos artístics

L’ecosobiranista Antoni Noguera, que l’any 2015 va ser regidor d’Urbanisme i batle de Palma (durant dos anys), explica ara que la idea de convertir l’edifici de Gesa en un equipament cultural i d’usos artístics es contextualitzava dins el projecte Ramon Llull 2030. “Volíem convertir l’edifici en un espai d’innovació econòmica, amb l’objectiu de generar llocs de feina de qualitat dins la ciutat”. Aquest plantejament anava lligat amb el desenvolupament del districte cultural del Nou Llevant, una zona que pogués “garantir la passa a l’economia d’innovació i inclusiva dels ciutadans als barris”, predicava en aquell temps l'Ajuntament de Palma.

Ara bé, l'any 2018 Cort va haver d'entregar les claus de Gesa a Endesa, una propietat que tenia des de 2009, d'acord amb una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. "Quan l'immoble deixa de ser públic desistim de la realització d'un projecte estrictament públic i començam a tenir converses amb Endesa, empresa privada i actual propietària, que des de llavors sembla disposada a dedicar-lo a projectes d'innovació".

stats