Rondalles Mallorquines
Cultura18/11/2022

L'Editorial Moll llança una col·lecta per publicar el darrer volum de les 'Rondaies Mallorquines'

Es tracta de la novena entrega i l'editorial espera recaptar els 9.500 euros necessaris per elaborar-la en 40 dies

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaLa Institució Francesc de Borja Moll ha presentat una campanya per recaptar doblers amb l'objectiu de publicar el darrer volum de l'Aplec de Rondaies Mallorquines d'Antoni M. Acover, amb l'edició de Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafrè.

La col·lecta estarà oberta a la plataforma Verkami durant 40 dies i pretén replegar un total de 9.500 euros per editar el novè capítol d'aquesta saga, que ha portat tres dècades de feina a fi de recollir tota la tradició oral dels contes dels pobles d'arreu de Mallorca, segons explica la institució.

Cargando
No hay anuncios

Des de l'editorial han subratllat que cada rondalla va precedida d'una introducció que explora les connexions existents amb les cultures, les religions i les mitologies del món. De la mateixa manera, cada rondalla va seguida d'una referència a versions paral·leles, com les que va recollir l'arxiduc Lluís Salvador durant la seva estada a Mallorca, les d'Italo Calvino a Itàlia i Aurelio M. Espinosa als territoris de parla castellana. A partir de la classificació, es pot relacionar cada rondalla amb totes les altres.

Cargando
No hay anuncios

L'Edició Comentada és el fruit de tres dècades de feina dels lingüistes Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafrè. Haurà estat necessari un quart de segle per redactar els nou volums de l'Edició Comentada de l'Aplec de Rondaies Mallorquines, una tasca que inicià l'Editorial Moll el 1996 amb el Volum I.

Aquestes edicions inclouen la transcripció literal de les famoses llibretes en què Alcover consignava el material que arreplegava de la tradició oral i que li servia com a base per a la posterior elaboració dels textos; incorpora l'índex dels 246 narradors i narradores, tant homes com dones, i de totes les classes socials, però sobretot treballadors, originaris de 33 pobles de Mallorca.

Cargando
No hay anuncios

Diversos lingüistes han equiparat les rondalles recollides per Antoni M. Alcover a la tasca de preservació que varen dur a terme els germans Grimm, pares de la rondallística moderna. Per això, l'Aplec de Rondaies Mallorquines és considerat el corpus folklòric més extens i complet del sud d'Europa.