L'escriptora Sofi Oksanen s'apunta a la Biennal de Pensament de Palma

La programació serà del dia 10 i fins dia 16 d'octubre, i se celebrarà simultàniament a les ciutats de Barcelona i València,

Masha, de les Pussy Riot.
ARA Balears
30/09/2022
2 min

PALMAA partir de dia 10 i fins dia 16 d'octubre, se celebrarà la Biennal de Pensament de Palma. El programa es farà de manera simultània a les ciutats de Barcelona i València, "una aliança estratègica a favor del pensament i de la cultura", segons apunten des de Cort. Les biennals abordaran temes que afecten el conjunt de les ciutats en el marc dels grans debats urbanístics i socials globals.

Noms destacats

L'activista russa María Vladimirovna Aliójina, coneguda com a Masha, membre de l'anti-putinista grup de punk rock Pussy Riot, serà a la Biennal. Masha va ser condemnada per "vandalisme motivat per l'odi religiós" per mor d'una actuació en la Catedral de Crist Salvador de Moscou. La condemnaren a dos anys de presó. Ha estat reconeguda com a presa política per la Unió de Solidaritat amb els Presos Polítics. Amnistia Internacional la va considerar presa de consciència, a causa de "la gravetat de la resposta de les autoritats russes". El seu discurs s'ha sentit per tota Europa i s'ha convertit en un referent en les lluites per la llibertat al seu país.

També hi serà el filòsof polonès Adam Przeworski, que reflexionarà sobre la crisi de la democràcia. L'escriptora Sofi Oksanen, autora de la novel·la Purga (2010) conversarà amb Ruth Miguel, professora de la UIB i escriptora.

Residència de pensament

La Biennal de Pensament de Palma també comptarà amb una residència de pensament: la FaberLlull Palma. Es tracta d'una nova seu per al projecte de la Faber de l’Institut Ramon Llull, que ja es fa en espais d'Andorra i Olot. La idea és "pensar la ciutat amb persones vinculades amb la transformació urbana perquè aportin la seva visió, compartint eines i els seus coneixements amb diferents equips locals", apunten des de Cort.

Així, els residents de la FaberLlull Palma participaran en una sèrie de taules de debat entre ciutadania i entitats locals obertes al públic. Destaquen noms com els de Javier Rodrigo (projecte Transductores), Laia Sánchez (CityLab Cornellà), Arantxa Mendiharat (Deliberativa, red Democracy R&D), urbanistes com Miguel Mayorga, Pia Fontana, investigadores sobre la transformació urbana com Mireia Gascón o l’artista Pauline Soldevila.

Col·laboracions

La UIB presentarà la Naukas Palma, una trobada per recordar el valor de la divulgació científica. El Museu Fundació Joan March ha programat el cicle La radiografia. Passat, present i futur de les nostres ciutats, amb Carlos García-Delgado, Andrés Rubio o Pablo Sendra.

A la Fundació Miró Mallorca hi haurà una jornada professional: Almazuela. Reptes de futur, que gira al voltant de la mediació. La Fundació ITACA-F.CICOP Balears també s’ha volgut sumar amb la conferència Art públic i ciutat: la ciutat com a material artístic, en què participaran Ángel Luis Fernández i Mireia Muntaner, Vicenç Tomás i Bernat Oliver.

El Casal Solleric oferirà el diàleg d’Isabel García Pérez de Arce amb Javier Peñafiel en el marc de l’exposició Què condiciona les teves ficcions?.

stats