Cultura18/12/2021

L'Espai Mallorca, bastió de la cultura illenca a Barcelona

L'Obra Cultural Balear va entregar el premi Aina Moll a aquest centre cultural, situat al cor de la Ciutat Comtal, per la feina altruista i de difusió del talent balear

PalmaA berenar, a fer el vermut degustant un poc de formatge artesà de Menorca, un parell de llesques de camallot i unes olives trencades. A dinar. A sopar d’un llonguet amb sobrassada abans que s’imposi una nit de gresca. O bé a la presentació d’un llibre, la presentació en acústic d’un disc, la ballada popular. Potser, també, senzillament, per trobar-te amb la gent de sempre, la que et sosté, la que t’acompanya en les propostes, projectes, idees. L’Espai Mallorca de Barcelona és molt més que el local gastronòmic i la llibreria situats a la plaça Vicenç Martorell. És un espai de convivència, d’aprenentatge, de creixement i de comunitat per a totes les persones que el suren. I també un cau de cultura illenca: té una programació farcida d’autors, creadors, artistes i personalitats de les Balears. “L’Espai assumeix, per tant, les tasques de difusió, divulgació i promoció de la cultura illenca”, apunta el president, Martí Colom.

Colom n’és el president, però ho és “accidentalment”, diu, fent broma. Defensa que l’Espai Mallorca es gestiona “sobretot de manera horitzontal, amb comissions encarregades de diferents aspectes –programació, feminisme, comunicació…–”. Els càrrecs “tenen noms i llinatges per una necessitat administrativa”, diu. 

Cargando
No hay anuncios

Una correguda de fons

El projecte ha rebut, enguany, el premi Aina Moll i Marquès de l’Obra Cultural Balear (OCB) en el marc dels premis 31 de Desembre (uns guardons que es varen entregar l’11 de novembre passat). L’OCB en va valorar la feina altruista programant concerts, exposicions, projeccions, teatre, presentacions de llibres, ballades... activitats que “fan valdre la cultura illenca”, segons va remarcar l’entitat. Aquesta distinció, considera Colom, és un reconeixement a la feina feta “durant cada any d’existència” de l’Espai: “No pensam que sigui per nosaltres. Nosaltres no hi seríem si no fos per una multitud de gent compromesa i amb empenta que ha fet feina durant molt de temps perquè ara siguem on som”. Arribar fins aquí ha estat, per totes les juntes que han precedit la d’ara, una correguda de fons. 

Cargando
No hay anuncios

Precisament aquest 2021 s’han complit vuit anys de l’obertura del nou Espai Mallorca. Va ser el setembre del 2013 quan un grup d’activistes culturals varen decidir respondre a la decisió del Consell de Mallorca –en aquell moment presidit per la pepera Maria Salom, amb l’aval del Govern de José Ramón Bauzá– de tancar l’antic Espai Mallorca, nascut el 1996. Per les diferents juntes que han coordinat la nova etapa, que aviat complirà una dècada, no ha estat gens fàcil obtenir ajudes econòmiques de les institucions illenques.

I el compromís de les Balears

“Ens ha costat menys rebre subvencions de Catalunya o de l’Ajuntament de Barcelona que del Govern balear i els consells. És ara que sembla que aquesta dinàmica comença a canviar”, diu Colom, que lamenta la situació. “Les quotes trimestrals dels socis, el servei de bar del local i la feina altruista i voluntària de molta gent és el que fa que l’Espai Mallorca sigui possible”, recorda. Aquests darrers mesos, l’associació que gestiona l’Espai ha tancat un acord amb el Consell Insular de Menorca: “Ens encarregarem que hi torni a haver una programació d’activitats culturals a la Casa de Menorca. Estam contents amb aquest acostament i és un benefici per a tothom”. A més, està previst que membres de la junta es reuneixin amb representants del Consell de Mallorca.

Cargando
No hay anuncios

“Feim una feinada per oferir una programació interessant i per visibilitzar autors, artistes i creadors illencs a Barcelona. Per aquesta gent, sovint no és fàcil sortir de les Illes i, per nosaltres, de vegades és complicat dur-los”, diu Blanca Orell, membre de la junta de l’Espai i també de la comissió feminista Femilles. “Abans existia el Talent IB i ens va servir per fer molta programació. Fa uns anys que tot és molt més complicat”, es queixa. A parer seu, fan falta més iniciatives i, sobretot, més suport institucional per fer ressonar a Barcelona les veus del talent illenc.

Orell és una de les fundadores de la comissió feminista de l’Espai Mallorca, Femilles. “Va sortir a finals del 2019 i tot es va concretar poc abans de la pandèmia. Consideràvem que era necessari un espai obert al debat i al coneixement feminista, oferint una programació més concreta en aquest sentit”, conta. Des d’exposicions fins a xerrades, Femilles és una comissió que, en poc temps, ha estat clau en aquesta darrera època de l’oasi cultural illenc de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

A més de la programació musical, l’Espai Mallorca ofereix tallers:de flabiol, de guitarra, de glosa i de ball de bot. Aquest darrer és el que té més èxit: “Cada any hem d’augmentar les hores de classe i les ballades sempre són un èxit. Hi ha gent de les Balears que aprèn ball de bot a Barcelona, i també s’hi apunten molts catalans. És molt curiós i guapo veure aquesta germanor”, diu Colom. Això és l’Espai Mallorca:un projecte de la gent i per la gent, càlid, compromès. I amb força.u