L'Institut del Teatre envia un professor a la Fiscalia per assetjament sexual
Boris Dausà és un dels tretze docents que alumnes i exalumnes van denunciar, i el centre no descarta emprendre accions judicials contra Joan Ollé
BarcelonaL'Institut del Teatre ha traslladat a la Fiscalia Provincial de Barcelona el cas del professor Boris Dausà, a qui un alumne va denunciar per assetjament sexual. Set mesos després que l'ARA destapés els casos d'assetjament sexual i abús de poder de diferents docents al llarg dels anys, l'Institut del Teatre duu a la justícia l'expedient disciplinari obert a un dels tretze noms que van aparèixer en la comissió de prevenció i investigació que va encarregar-se d'analitzar els fets denunciats. Al maig, aquesta comissió va concloure que tres professors serien expedientats i un d'ells, Boris Dausà, es duria a la Fiscalia per indicis d'assetjament sexual. "Un cop finalitzada la instrucció per part de la Diputació de Barcelona, i atès que s’han confirmat els indicis d’assetjament sexual, s’ha procedit a posar-ho en coneixement del ministeri fiscal", diu el centre en un comunicat.
Inicialment, l'Institut del Teatre va apartar de la docència el director d'escena Joan Ollé, a qui se li va atribuir una "conducta inapropiada" durant les classes. L'expedient d'Ollé s'ha suspès a causa de la jubilació del docent i, davant d'aquesta situació, l'Institut del Teatre no pot aplicar el "règim disciplinari administratiu per sancionar persones que no formen part de la plantilla de treballadors", però s'està valorant la "possibilitat d’emprendre accions per via judicial".
Dos dies després de la publicació de l'ARA, el claustre va explicar als alumnes que hi havia un segon professor que seria apartat de la docència: es tractava de Dausà, suspès de manera cautelar de les classes arran de les instàncies presentades pels alumnes. Dausà donava classes en una casa de la muntanya –malgrat que l'Institut del Teatre ho prohibeix–, animava els alumnes a tenir sexe entre ells i va participar en jocs de caràcter sexual amb alguns estudiants. També havia enviat imatges de caràcter sexual a un alumne i havia intentat mantenir relacions amb alguns nois i noies, cosa que generava molta incomoditat perquè després els alumnes que l’havien rebutjat hi havien de conviure cada dia.
De totes les denúncies que va rebre l'Institut del Teatre –la majoria de casos que va explicar l'ARA no van acabar en instàncies per la falta de confiança dels alumnes i exalumnes en el centre–, la comissió es va centrar en investigar els professors que seguien en actiu, argumentant que només podia abordar les instàncies presentades per alumnes o exalumnes que faci com a màxim un any que hagin deixat d’estar vinculats amb l’Institut del Teatre. Un tercer expedient, en aquest cas a una professora per falta greu per pràctica docent invasiva, ha acabat amb la suspensió de feina i sou de la docent per un període de dos mesos i sis dies. La sanció està pendent d’execució a l’espera de la finalització del període d’al·legacions.
El cas de l'Institut del Teatre va acabar amb la dimissió de la directora Magda Puyo i protestes dels estudiants del centre davant la situació que havien denunciat alguns dels seus companys. Ara falta per resoldre què passa amb les denúncies presentades per exalumnes contra docents que ja no estan en actiu.