Memòria històrica

L'ONU insta Espanya a actuar contra les "lleis de concòrdia" del PP i Vox

Tres relators de les Nacions Unides alerten que les normes "invisibilitzen" greus violacions de drets humans

ARA
2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, visitant ahir el laboratori forense del Valle de Cuelgamuros.

BarcelonaL'ONU censura durament les lleis que PP i Vox estan impulsant a l'Aragó, al País Valencià i a Castella i Lleó contra la memòria històrica. En resposta a la denúncia del govern espanyol contra aquestes anomenades "lleis de concòrdia", que equiparen República i franquisme, tres relators de les Nacions Unides alerten que aquestes normes podrien vulnerar les obligacions internacionals en matèria de drets humans i insten Espanya a actuar.

En un informe amb data del 30 d'abril, els relators analitzen les lleis impulsades per la dreta i la ultradreta a nivell autonòmic i en censuren el caràcter negacionista. "La nova llei invisibilitza les greus violacions de drets humans comeses durant la dictadura franquista, al no fer referència explícita al règim ni condemnar-lo", diuen sobre la norma aragonesa, una conclusió molt semblant a la que arriben amb les promogudes per la dreta i l'extrema dreta a Castella i Lleó i al País Valencià.

L'informe també denuncia que les citades lleis "ordenen la supressió de múltiples entitats, projectes, llocs web i activitats de memòria històrica sobre les greus violacions de drets humans [...], poden comportar límits a l'accés a la veritat sobre el destí o parador de les víctimes" i "obstaculitzen o suprimeixen les subvencions de projectes de memòria històrica ofertes actualment a entitats de societat civil".

Per tot això, reclama més informació als "poders i entitats públiques pertinents" sobre les tres normes i afegeix: "A l'espera de la seva resposta voldríem instar el govern de la seva excel·lència, incloses les autoritats legislatives pertinents, que adopti totes les mesures necessàries per garantir l'estricte respecte dels estàndards internacionals dels drets humans en matèria de preservació de la memòria històrica de les greus violacions dels drets humans".

El text, signat per Fabián Salvioli, relator especial sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició; Aua Baldé, presidenta-relatora del grup de treball sobre les desaparicions forçoses o involuntàries, i Morris Tidball-Binz, relator especial sobre execucions extrajudicials, sumàries o arbitràries, dona resposta al govern espanyol, que a principis d'abril va portar les "lleis de concòrdia" a l'ONU i les institucions europees.

Després que aquest divendres transcendís l'informe, fonts de l'executiu estatal confirmen que es demanarà als governs autonòmics de la dreta a l'Aragó, al País Valencià i a Castella i Lleó la "revisió urgent" de les seves iniciatives legislatives contra la memòria històrica.

stats