Arquitectura

Sus a l'Open House amb la inauguració de la sala medieval de Can Balaguer

El festival d'arquitectura fa la segona edició amb un programa ampliat

Un centenar de persones ha assistit a la inauguració de l'Open House Palma 2022.
2 min

PalmaFesta a Can Balaguer. Representants polítics de Palma, organitzadors i voluntaris de l'Open House, seguidors de la iniciativa i alguns curiosos s'han congregat en aquest casal del centre de Ciutat per celebrar dues coses: l'inici del "festival d'arquitectura més gran" de Palma, tal com ha dit la directora general de Cultura i Comunitat de Cort, Tina Codina, i l'obertura de la sala medieval de Can Balaguer, amb la qual es completa el recorregut de l’exposició permanent del centre.

Durant l'acte, la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, ha alabat l'Open House: "És una iniciativa que convida els veïns de Palma a obrir les portes de ca seva i també genera interès als veïns per descobrir edificis de la Ciutat". Així, 70 edificis i espais, alguns d'ells tancats o ocults a la ciutadania, obriran les portes aquest dissabte i diumenge. De totes maneres, l'Open House té un programa d'activitats que dura tota la setmana, des d'aquest dilluns fins diumenge.

Els organitzadors del festival d'arquitectura han agraït la feina dels voluntaris, que són més de 300, així com l'ampliació del programa, que ha passat de durar dos dies a una setmana. Aquesta és la segona edició, però la voluntat és que n'hi hagi més.

La sala medieval de Can Balaguer.
Restes de pintures murals datades al segle XIV.

La troballa de la sala

Quan es varen fer les obres de rehabilitació de Can Balaguer, que van acabar el 2016, a l’interior dels murs de la cantonada nord-est de la propietat hi van aparèixer unes restes de pintures murals datades del segle XIV, època medieval. Aquestes restes donen informació sobre les construccions anteriors a l’edifici barroc, construït a partir de 1699. Una vegada ja obert al públic l’edifici es varen iniciar les obres de rehabilitació d’aquesta sala. El projecte va anar a càrrec dels arquitectes Sé Duch -que han estat presents a la inauguració d'aquest dilluns-, Flores & Prats, que, amb Francisco Pizà, ja s’havien responsabilitzat al seu moment de la rehabilitació de l’edifici. Aquesta tasca va tenir la supervisió de l’arqueòloga municipal Magdalena Riera Frau.

Per als continguts de la museïtzació de l’espai es va encomanar l’estudi al Grup de Recerca Estudis Medievals de la UIB. Gràcies a la catedràtica Tina Sabater i les historiadores i professores de la UIB Magdalena Cerdà i Antònia Juan Vicens, es pot donar una informació al més exacta possible dels orígens medievals de la propietat on avui es troba Can Balaguer. Els textos de sala escrits per aquestes historiadores es completen amb informació sobre les característiques bàsiques de les cases medievals de Palma. Aquest treball s’inscriu dins el projecte I+D+i La casa medieval. Materiales para su estudio en Mallorca.

stats