L'oposició insta el govern de Colau a reprendre el projecte de Can Batlló
La rehabilitació de l'antiga fàbrica per ubicar-hi els arxius no s'abandona però no hi ha pressupost
El maig del 2018 es va anunciar que l’antic recinte fabril de Can Batlló es convertiria en una gran àgora on la ciutadania trobaria el seu espai i a la vegada es conservaria l'immens patrimoni documental de la ciutat. La nau número 8 de l'antiga fàbrica tèxtil, catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local, havia d’acollir 50 quilòmetres de documentació, 4 milions de fotografies i milers de documents gràfics i cartogràfics. Però el projecte està parat. Avui Junts i ERC han defensat a la comissió de presidència una proposició perquè es reprengui la rehabilitació de la fàbrica i es trobi una seu per als arxius municipals, que s'estan quedant sense espai. Tota l'oposició ha votat a favor d'aquesta proposició però el el govern s'hi ha abstingut, alhora que ha respost que el projecte no s'ha de reiniciar “perquè mai s'ha deixat aparcat, però el pressupost, de 72 milions d’euros, és massa elevat”.
La regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda, Montserrat Ballarín, ha dit que s'està buscant una seu per als arxius i que Can Batlló continua sent una possibilitat, però que 72 milions d'euros és un pressupost "elevadíssim": "No està contemplat en els actuals pressuposts, passar al projecte executiu és una solució que ara no podem tirar endavant", ha dit.
El regidor de Junts Jordi Martí ha recordat que en l’anunci del 2018 el govern va explicar que costaria 47 milions, i ha qualificat d’incomprensible aquest augment sobtat del cost del projecte en només tres anys. “És un projecte que ens fem nostre, el vam parir –ha afegit Martí, ja que es va iniciar durant el mandat de l'alcalde Xavier Trias–, tenen el nostre suport, però donin una alternativa per al mentrestant. No volem bones intencions, volem concreció”, ha dit. Ballarín no ha explicat perquè fa tres anys eren 47 milions i ara són 72.
La regidora d'ERC Marina Gassol ha recordat que la difícil situació dels arxius va sortir al diari ARA el dos de maig: "És urgent activar el projecte, perquè les dependències dels arxius estan a punt del col·lapse. Entenem que la crisi obliga a replantejar el calendari i és raonable que es replantegi, però no es pot aturar".
En concret, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, a la Casa Ardiaca, i l’Arxiu Contemporani de Barcelona, amb la seu central al carrer Bisbe Caçador, estan al 95% de la seva capacitat. Tampoc estan en gaire més bona situació la resta d’arxius municipals i de districte. Molta documentació està externalitzada a empreses especialitzades en custòdia externa, com és el cas dels fons d’Urbanisme, d'Hisenda i d'alguns districtes a Sant Sadurní d’Anoia i Òdena. L’Arxiu Fotogràfic tampoc té l’espai més adient per fer les seves activitats, al Convent de Sant Agustí. A més, té vacant la direcció des que el juliol del 2019 en va marxar Jordi Serchs.