Música

L’Orfeó Català emociona Estocolm amb Mahler

El cor triomfa amb l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca i la direcció de Daniel Harding

Un moment del concert a Estocolm
05/04/2025
2 min
Regala aquest article

EstocolmEl fet que l’Orfeó Català canti la Simfonia núm. 2, Resurrecció, de Gustav Mahler no és cap novetat. Ara bé, haver-la interpretat a Estocolm i amb un públic eufòric i dempeus és una fita que ara suma orgullós a una trajectòria imparable. Després d’actuar amb les prestigioses orquestres d’Hamburg i Berlín, el cor vocacional del Palau de la Música va debutar divendres passat a la sala Berwaldhallen, acompanyat de l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca i sota la batuta del director britànic Daniel Harding. “La veritat és que el cor està en un moment molt dolç; és una obra que coneixem molt i que hem interpretat sovint”, diu el director de l’Orfeó, Pablo Larraz. El concert es repetirà al Palau de la Música el 26 de maig i a l’Auditori-Palau de Congressos de Girona el 27 de maig.

El vincle entre la Segona de Mahleri el cor ve de lluny: el 1910 van ser els primers a estrenar-la a Espanya sota la direcció del suís Volkmar Andréae. Des d'aleshores, l’Orfeó l’ha cantat diverses vegades. Composta entre els anys 1888 i 1894, l’obra és un viatge espiritual que transita per la vida i la mort fins a arribar a la resurrecció com un cant d’esperança. “Mahler et dona una seguretat en la idea de resurrecció que, en un món on tot és tan inestable, i on l’espiritualitat està tan diluïda, de cop i volta t’impressiona”, opina Aurora Miró, cantaire del cor i mestra de música de primària.

Daniel Harding, un dels millors conductors del món, és el director titular i creatiu de l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca, de la qual ara s’acomiada després de dinou anys. “És un dels grans directors actuals. Es nota que ha treballat amb grans mestres i que té una connexió amb les orquestres i els cors que es transmet”, diu el cantaire i arxivista Oriol Ubach. Harding també ha agraït la “manera de cantar tan generosa” del cor, del qual ha après molt per la seva qualitat interpretativa “càlida i entusiasta”.

Una 'resurrecció' catàrtica

La química entre l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca, els 110 cantaires de l’Orfeó Català i Daniel Harding, acompanyats per la soprano Johanna Wallroth i la mezzosoprano Avery Amereau, va donar com a resultat un concert nítid, musical i ple de subtileses que va acabar en un final catàrtic cantat per l’Orfeó i un públic extasiat que va fer sortir a saludar els intèrprets i els músics fins a tres vegades. També va destacar la magnífica acústica de la Berwaldhallen, una sala construïda a finals dels anys setanta feta de fusta i recollida. El concert estarà en línia durant un mes a la plataforma Berwaldhallen Play.

En l’última dècada, l’Orfeó Català ha treballat amb grans directors i orquestres internacionals per generar noves relacions. “Veure com el cor creix en confiança i professionalitat és meravellós”, constata el director artístic convidat i ambaixador dels cors del Palau. El pròxim febrer, ja l'any 2026, el cor anirà de gira a Los Angeles per cantar la Missa solemnis de Beethoven, amb l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles i sota la direcció de Gustavo Dudamel. Els concerts seran els dies 20, 21 i 22 de febrer del 2026 a la mateixa ciutat.

stats