L'univers musical del Barnasants
El festival proposa una programació amb una trentena d'artistes i més de quaranta concerts repartits per totes les illes, amb noms com Marina Rossell, Pere Figueres, Paco Ibáñez, Roger Mas i Maria Jaume
Palma30 artistes, 41 concerts, set mesos de programació, quatre illes. Ja fa unes setmanes que es va donar el sus a una nova edició del festival Barnasants a les Illes Balears –amb concerts de Brams a Formentera, de Maria del Mar Bonet a Menorca i de Marina Rossell a Mallorca, per exemple. El festival continua amb la seva aposta de fer arribar música de tots els Països Catalans arreu del territori catalanoparlant. Des de veus joves a grups i noms clàssics de la música de protesta i d’autor, l’univers musical del Barnasants proposa un viatge pel qual es poden sentir tots els accents del català i llengües com el castellà, el francès i el gallec. A més, l’organització aposta per la descentralització cultural i hi haurà concerts a Manacor, Esporles, Maó, Ciutadella, Eivissa, sa Pobla, Porreres, Sant Francesc i Palma.
Noves veus
Amb l’ull posat en els talents emergents i amb la voluntat de servir-los de plataforma, el Barnasants ha programat Maria Jaume, que va irrompre en l’escena musical a final del 2020 amb un dels debuts més aplaudits que es recorden. Amb el concert a Porreres de dia 21 de maig, la lloretina presentarà les cançons del seu segon disc, Voltes i voltes. Una altra Maria amb un debut de vertigen és la felanitxera Maria Hein, que interpretarà el seu primer disc, Continent i contingut, a Maó (10/04) i Palma (17/04). Santgenís és el nou projecte en català del músic David Campillo, que fins ara havia escrit i cantat en castellà. Barceloní afincat a Formentera, presentarà Empelt, el primer disc d’aquesta nova etapa. “Estic molt agraït a l’acollida del Barnasants i poder coincidir amb altres artistes, posar-nos cara i compartir escenari. Estic satisfet amb aquest primer àlbum en català, m’hi he sentit tan bé que ja estic escrivint més cançons”. Els temes d’Empelt es podran sentir a sa Pobla i Maó els dies 23 i 24 d’abril, respectivament.
Poesia musicada
Aquesta programació també aposta per dur la poesia musicada als escenaris. El grup de Palma Oliva Trencada estrenarà, dia 2 d’abril a Esporles, el seu nou àlbum, Cel d’horabaixa, un recull de poemes musicats de Maria Antònia Salvà. Aquesta obra, però, és molt més que música i poesia, perquè s’ha editat també en format llibre de la mà de Nova Editorial Moll. Meritxell Gené, una de les propostes habituals del Barnasants i una veu més que consolidada, cantarà poemes del seu primer llibre Després dels esbarzers a Maó (1/05) i sa Pobla (7/05), i alguns de Maria-Mercè Marçal, Manel Marí, Anna Montero i Txema Martínez estan inclosos al disc La dansa d’un temps nou, de Rafa Xambó, que sonaran a sa Pobla (20/04).
El festival també ha programat Glòria Julià i Victor Leiva, de Vers Endins. Habituals a les festes poètiques de Mallorca, van tocar a Eivissa, divendres passat, en format duet: “Sempre és un plaer sortir de Mallorca. Hi hem anat amb el projecte Versar la pell, un recorregut per la literatura catalana eròtica de tots els temps. Partint d’Ausiàs March, passant pel Rector de Vallfogona i arribant a poetes contemporànies com Laia Malo i Mireia Calafell”.
Qui s’eleva per sobre de les definicions estrictes de música i poesia és Ivette Nadal, íntimament lligada a la poesia però inseparable de la música. El mes de maig (dia 8, a Maó; el 27, a Palma) brindarà un espectacle poètic i musical i mostrarà algunes pinzellades del seu proper espectacle, Cançons de nit. L’acompanyarà a l’escenari el músic Caïm Riba.
Produccions pròpies
El Barnasants ha presentat tres produccions pròpies. Una d’elles és el concert de Brams, banda de rock i ska del Principat de Catalunya que tocarà dia 9 d’abril al Teatre de Manacor. A l’escenari els acompanyaran Biel Majoral, Glòria Julià, Miquela Lladó i altres músics i amics. “Es tracta d’un retorn puntual als escenaris per celebrar els 30 anys del grup”, diu Francesc Ribera Titot, el cantant de la banda. “Si bé ja teníem la idea de fer una petita gira, la pandèmia ens va fer aturar els plans i decidir que ja en parlaríem en poder. La proposta del Barnasants ens va encaixar perquè suposava fer un passeig per tot el país i retrobar-nos amb companys i amics”. Aquest concert es farà a Manacor, “un escenari ideal”, diu Titot, “perquè aquest poble és un paradís musical de Mallorca”.
Una altra producció del Barnasants compta amb la cantautora barcelonina Sílvia Comes, que presentarà un homenatge musicat a la poetessa, pintora i traductora catalana Felícia Fuster. L’actuació serà dia 24 d’abril al Conservatori de Manacor. L’última de les produccions pròpies serà a càrrec de Marcel Pich, que presentarà el disc en format vinil del concert que el músic va dur a terme a l’Alguer el juliol passat, amb l’espectacle d’homenatge al cantautor Guillem d’Efak. El recital serà dia 19 de juny al Claustre de Manacor, i el disc sortirà aquesta primavera.
Els mestres
El Barnasants sap bé que per tenir futur cal saber d’on venim. Per això, hi ha alguns noms que sempre que es pot s’inclouen a la programació, els d’aquells que, d’una manera o una altra, han marcat el camí. L’exemple més clar és el de Maria del Mar Bonet, que va cantar a Menorca a principi de mes. Però també és una mestra Marina Rossell, que, després del concert de divendres a Porreres, aribarà a Eivissa (10/04) i Ciutadella (4/05). Rossell diu que el que més li agrada del que fa és “acompanyar les persones”, comunicar-se:“La cultura ens abraça en moments especials. Aquests ho són: hi ha una guerra molt a prop d’on vivim i, a més, venim d’una pandèmia tremenda”. Caldrà anar a veure-la cantar el disc 300 crits, per, com diu la mestra, “suavitzar la tristesa”. Pere Figueres viatjarà de la Catalunya del Nord a Ciutadella (1/07) per oferir un tast de les cançons que formaran part de l’àlbum que publicarà quan arribi la tardor. A l’algueresa Franca Masu no se li pot negar, tampoc, l’etiqueta de mestra: ha liderat el ressorgiment de la cançó en català a l’Alguer. Aquest dissabte, 19 de març, presentarà el seu darrer disc a Manacor, Cordemar: “Per a mi és una joia poder tornar al país català. Tinc moltes ganes de compartir les cançons amb el públic de Mallorca, perquè com que entenen la meva llengua la connexió és molt forta”.
Diversitat lingüística
De la llengua catalana, al Barnasants se’n senten tots els accents. Però no és l'única llengua dels artistes programats. Així, a Ciutadella (4/06) hi anirà el cantautor occità Eric Fraj, que enguany celebra els seus 50 anys sobre els escenari. Estrenarà en el marc del festival les 32 cançons que formen part del seu nou àlbum: n’hi ha en francès, en occità, en català i en castellà. També a Ciutadella (16/07) hi serà Martirio, acompanyada pel guitarrista Raúl Rodríguez, per eriçar la pell del públic amb el flamenc, el blues i el tango. Amb tot. El músic apassionat de la paraula Paco Ibáñez tornarà a Palma (9/07) per oferir el concert que clourà el Barnasants. La gallega Maria Xosé Silvar Sés cantarà en la seva llengua a Ciutadella (5/08), on presentarà el seu darrer àlbum: Liberar as arterias.
Falten molts artistes per anomenar que formen part del Barnasants, amb propostes personalíssimes i inclassificables. Com Xarim Aresté, que tocarà a Maó (22/05) i Manacor (17/06) amb una banda formada per músics de Mallorca. “És d’agrair que existeixi una plataforma com el Barnasants, que els músics del territori ens apropem, perquè tot i estar molt a prop en qüestions d’espai, a vegades sento que estem molt allunyats”, diu. Així mateix, opina que “la música d’autor, que feia possible l’escena underground, no té molts espais on sonar, perquè la indústria l’ha abandonada una mica a la seva sort”.
Músics de la talla de Roger Mas i Andreu Valor; illencs com Anna Ferrer, Cris Juanico, Leonmanso, Imaràntia i Miquel Serra, i les propostes de Marc Parrot, Mazoni i Caïm Riba també formen part d’aquest univers musical del Barnasants.