Arquitectura

La Pedrera celebra el seu centenari parlant de "les altres" Pedreres

Una exposició en què es mostren sis obres coetànies de la creació de Gaudí obre les activitats del centenari de l'edifici

La Pedrera
Sílvia Marimon
12/11/2012
2 min

BarcelonaEl 31 d'octubre de 1912, Antoni Gaudí signava el final d'obra de la Casa Milà, coneguda popularment com La Pedrera. Va néixer entre les crítiques i algunes rialles dels barcelonins, però un segle després és tota una icona. Gaudí, un home bel·ligerant, exigent i molt segur de si mateix, la va idear i la va construir pensant en el futur. Ell volia que fos versàtil i s'adaptés als canvis d'un segle convuls. Pere Milà i al seva dona, Roser Segimon, li van encarregar perquè fos un habitatge. Avui és un dels edificis més visitats de Barcelona.

La inauguració de l'exposició "Les Altres Pedreres. Arquitectura i Disseny al Món a principis del segle XX", que es podrà veure fins el 24 de febrer del 2013, obre una sèrie d'activitats dedicats a celebrar un segle de vida. Els arquitectes Victor Horta, Hector Guimard, Charles Rennie, Mackintosh, Joseff Hoffmann, Adolf Loos i el nord-americà Frank Lloyd Wright han ocupat l'antic habitatge de Milà i Segimon. Ells són els protagonistes de l'exposició. "Era absurd explicar La Pedrera, perquè l'edifici es pot veure i està molt ben explicat", argumenta el comissar de l'exposició Juli Capell. Per això, s'ha decidit explicar què es feia en altres llocs del món en un moment força revolucionari no tan sols en el sentit artístic sinó també en la vida quotidiana de la gent: van començar a circular els primers tramvies, els primers cotxes, es va construir la xarxa de clavegueres, la llum elèctrica va arribar a les llars...

"Quasi tots els projectes de l'exposició van ser encàrrecs de burgesos cultes i rics que volien innovar, la majoria d'arquitectes van tenir alguns èxits fulgurants però també van tenir crítiques ferotges i van caure en l'oblit", explica Capell. Un cas excepcional va ser el de Wright. Va fer un miler de projectes i no era precisament modest: "Va dir que ell era el millor arquitecte del món i de la història", puntualitza Capell. L'exposició és un recorregut per les obres que van marcar un abans i un després en la trajectòria d'aquests arquitectes. Obres tan emblemàtiques com Maison Horta, de Víctor Horta; l'Hotel Mezzara de París d'Hector Guimard; la Glasgow School of Art de Mackintosh; el Palais Stoclet d'Hoffmann; Looshaus de Loos; o la Robie House de Wright.

Les activitats per celebrar el centenari continuaran aquest cap de setmana amb una festa gegantera, que tindrà com a principals protagonistes els gegants de La Pedrera (el rei Gaudi, la reina Pedrera i els guerrers Forjat i Badalot). Als gegants els seguiran els castells. El dia 28 de novembre hi haurà un concert de Jordi Savall i el dia 1 de desembre 150 ballarins ocuparan l'edifici. La festa es tancarà amb un espectacle a la façana que combinarà la projecció d'imatges, la música i la dansa.

stats