VINYÒVOL
Cultura21/06/2019

El vi neix a la vinya

Andreu Majoral
i Andreu Majoral

AlgaidaLa vinya com a paisatge que embelleix la nostra terra, com a cultiu que oxigena l’espai vital, com a refugi dels desassossegats ciutadans, com a principal escena de les feines, tragins, alegries i penes dels vinyòvols, com a forjadora de caràcter... però, sobretot, la vinya és l’origen del vi, on arrela, creix i madura un fruit que es transformarà en la beguda protagonista d’aquesta secció. Des de fa uns anys, les vinyes, el cep vell cargolat, el vinyòvol, les mans, les arrugues, el paisatge, el sòl, les varietats tradicionals i els raïms han recuperat la justa importància que tenen, tornen a ser els protagonistes de les històries que expliquen els vinaters, prescriptors i amants del vi. No fa gaires anys, molta gent s’emmirallava en el celler, l’acer inoxidable, la bata blanca, el laboratori, els llevats killers, els clons de varietats reconegudes i el darrer enginy tecnològic per vinificar uns raïms que quedaven en un estrany segon pla; anys en què la tecnologia era considerada la clau per aconseguir la màxima expressió del vi, per obtenir bons productes i també obrar el miracle de poder substituir les singularitats climàtiques i geològiques de cada racó de món; anys en què els tècnics es passejaven i feinejaven poc pels camps i molt pels enrajolats cellers; anys en què es guanyà una qualitat estandarditzada i es perdé tipicitat i diversitat.

Cinc categories

Amb el clar convenciment que el vi neix a la vinya, la Denominació d’Origen Qualificada del Priorat acaba de presentar un extraordinari projecte anomenat ‘Els noms de la terra’, un treball realitzat durant molts d’anys per identificar i catalogar totes les parcel·les vinícoles a fi de garantir l’origen del vi que s’elabora als cellers. Es tracta d’identificar el vi no només amb el nom de l’elaborador i de la denominació, sinó també del lloc exacte on neix i posar en valor de manera clara i transparent una paraula molt parlotejada en el sector, el famós terroir. Cinc categories diferents que recorden la classificació de borgonya amb una escala piramidal de base ampla on caben els vins elaborats amb raïms de vinyes de diversos municipis, aquests són els vins de la DOQ Priorat, passant pel Vi de vila, que és la suma de vinyes d’un mateix poble; pel Vi de paratge, que mostra l’essència d’una terra, paratge i microclima concret; el Vinya classificada, que neix d’una única vinya amb virtuts excepcionals, i a dalt del cim de la piràmide, la Gran vinya classificada, quan estam davant una joia vitícola.

Cargando
No hay anuncios

Afortunadament, tenim una infinita diversitat de vins que depenen no només de com s’ha realitzat la vinificació, sinó també de la varietat, de la manera com s’ha cultivat, del clima i de la terra on neix el fruit. En una mateixa denominació, amb un clima similar i una mateixa varietat, el sòl és l’element diferenciador entre els diversos vins que s’elaboren, però és un sòl amb vida, amb una explosió de cucs i microorganismes essencials per a l’alimentació de la planta a través de les arrels que aporten l’originalitat geològica de cada zona. Terres vitícoles de diverses textures, profunditats, composicions i estructures, però terres pobres, amb poca matèria orgànica perquè la vinya no tingui gaire vigor i s’esforci a penetrar ben endins per fer madurar un fruit ben concentrat.

En qualsevol aspecte de la vida tendim a unificar i generalitzar, fet que provoca caure en errors i contradiccions importants. Cada zona vitícola té unes determinades característiques generals del sòl, però cada parcel·la pot variar significativament: no tot el Priorat és llicorella, ni tot Tenerife és volcànica, ni tot Mallorca és call vermell, ni tampoc ho som els homes i les dones que ens hi passejam. A Mallorca tenim un sòl molt calcari i amb predomini de l’argila, però ens podem trobar imatges tan aclaridores com la fotografia que acompanya aquest escrit, un caminet entre Felanitx i Manacor que separa d’una manera clara un call vermell rogenc d’una terra d’argila de tonalitat grisosa, terres diverses que de ben segur ens donaran vins amb personalitats ben diferenciades.

Cargando
No hay anuncios

VI RECOMANAT

Projecte Terra Mantonegro 2017 de Karretània (Consell)

La curolla de fer vins, un pessic d’inconsciència i tenir ganes d’embotellar les vinyes que provoquen calls a les mans. La parella de vinyòvols Toni Sans i Georgina Brunet ha iniciat un interessant projecte amb part de les deu hectàrees de vinya que cuiden, i el Projecte Terra és un bon homenatge als raïms autòctons. Un mantonegro de marès on la frescor, la fruita, la tensió i el suau pas ens deixarà un bon gust de boca.