Cultura13/12/2016

Uns Globus d’Or a ritme de ‘La La Land’

El musical de Damien Chazelle lidera les nominacions seguit de ‘Moonlight’ i ‘Manchester frente al mar’

Laura Serra
i Laura Serra

BarcelonaAmb les nominacions als Globus d’Or comença el clàssic mantra de “la cursa cap als Oscars” i també s’auguren, a partir d’avui -i ja ens perdonareu-, titulars que ballen, canten i es mouen al ritme de 'La La Land'. El musical de Damien Chazelle, una comèdia romàntica i nostàlgica que homenatja el Hollywood clàssic i Los Angeles, 'La ciudad de las estrellas' (així és com es traduirà el títol a Espanya), apareixia a totes les travesses prèvies i s’ha acabat imposant líder, amb 7 nominacions, als guardons de l’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood. La cinta del jove director de l’oscaritzada 'Whiplash' es beneficia de la bifurcació de categories actorals entre la de comèdia i musical i la de drama, i es mou per categories importants, com la de millor comèdia, guió, banda sonora, director i intèrprets (Emma Stone i Ryan Gosling).

Però 'La La Land' té rivals que l’estalonen. D’una banda hi ha 'Moonlight', de Barry Jenkins, amb 6 nominacions -entre les quals, millor drama i director-, una pel·lícula rebuda amb entusiasme per la crítica i que ja se situa com una de les sensacions indie de l’any: una història sobre la difícil construcció de la identitat -racial, social, sexual- d’un noi negre en un conflictiu suburbi de Miami. D’altra banda, es posiciona amb 5 candidatures 'Manchester frente al mar', de Kenneth Lonergan, un drama sobre un home convencional que ha d’assumir un trauma del passat i l’herència vital del seu germà mort. Casey Affleck fa el clàssic paper que catapulta directe als premis -tot i que les denúncies d’assetjament poden dificultar-li els galons- i apareix nominat juntament amb Michelle Williams, així com la cinta (en aquest cas, a millor direcció i millor drama).

Cargando
No hay anuncios

Els tres films competeixen en les categories unitàries de millor direcció i millor guió. En la primera, hi treu el cap un nom sorprenent: Mel Gibson és el veterà candidat a restituir el seu nom per la direcció de la bèl·lica 'Hasta el último hombre', també nominada a millor drama i millor actor (Andrew Garfield). Tom Ford també opta a tres premis per 'Animales nocturnos', entre els quals millor director i guió, els mateixos que 'Comanchería', de David Mackenzie, un western prodigiós nominat a millor guió, millor drama i actor secundari (Jeff Bridges). En la categoria dramàtica encara destaca una quatricandidata de la factoria Weinstein, 'Lion', una emocionant recerca de la família biològica a l’Índia, amb Dev Patel nominat a secundari juntament amb Nicole Kidman.

Els grans oblidats

Cargando
No hay anuncios

Les cintes més nominades arribaran a les nostres sales entre el gener i el febrer, coincidint de ple amb la temporada alta de gales de cinema. La 47a cerimònia dels Globus d’Or serà matinera: se celebrarà el 8 de gener i la presentarà el televisiu Jimmy Fallon. Malgrat el tòpic que aquests premis són l’avantsala dels Oscars, el cert és que els últims anys el predictòmetre ha fallat de valent. L’any passat van premiar 'El renacido' en comptes de 'Spotlight', i l’anterior, 'Boyhood' i no pas 'Birdman'. En un any en què han fallat totes les enquestes electorals nord-americanes, els Globus d’Or almenys poden servir per observar quins poden ser els grans oblidats d’aquesta cursa, perquè hi ha noms de pes. Un d’ells és 'Sully', de Clint Eastwood i Tom Hanks, amb un relat sobre una gesta heroica made in USA que es queda en blanc. Tampoc té nominació tot un Martin Scorsese pel seu drama religiós 'Silencio'. I Denzel Washington només esgarrapa la nominació a millor actor i a actriu secundària per a Viola Davis pel drama racial 'Fences'. Als films d’animació també s’hi troben a faltar la pel·lícula de Pixar de l’any (la taquillera 'Buscant la Dory') i la gamberra 'La fiesta de las salchichas'. En canvi, hi ha dos Disneys ('Vaiana' i 'Zootròpolis') i la meravella francosuïssa en stop motion 'La vida d’en Carbassó'.

Tampoc hi apareix, per cert, 'Julieta' de Pedro Almodóvar en la categoria de film de llengua estrangera. Les candidates són 'Elle', de Paul Verhoeven, la guanyadora dels premis europeus 'Toni Erdmann', de Maren Ade, la premiada a Canes 'Divinas', de Houda Benyamina, 'The salesman', de l’iranià Asghar Farhadi, i 'Neruda', de Pablo Larraín. Precisament el director xilè, que optava a doblet, només veurà compensat el seu biopic de Jackie Kennedy amb una nominació per a Natalie Portman, que es batrà en duel en la categoria dramàtica amb Huppert, a més d’Amy Adams, Jessica Chastain i Ruth Negga ('Loving'). En la categoria masculina hi apareix Viggo Mortensen ('Captain Fantastic'), a més dels citats Affleck, Garfield, Washington i Joel Edgerton ('Loving').

Cargando
No hay anuncios

De nou, Meryl Streep fa història

No hi ha premis de cinema que es preuin que no nominin Meryl Streep. Serà la trentena nominació de l’actriu als Globus d’Or, i serà per interpretar la nefasta cantant d’òpera de Florence Foster Jenkins, film candidat a millor comèdia. Rivalitzarà amb Emma Stone i Annette Bening (per la cinta també nominada a millor comèdia '20th Century Women') i, de lluny, amb les joves Lily Collins i Hailee Steinfeld. Una de les sorpreses són les nominacions del superheroi 'Deadpool' en la categoria de millor comèdia i del seu protagonista, Ryan Reynolds. Competirà amb el dansaire Ryan Gosling, Hugh Grant ('Florence Foster Jenkins'), Colin Farrell (l’única nominació de 'The Lobster') i una altra excentricitat, el Jonah Hill de la comèdia negra sobre el tràfic 'Juego de armas'.