Laura Gost, Alícia Sintes, 'Mai neva a Ciutat' i Txarango, premis 31 de Desembre 2018

Els guardons que atorga cada any l'Obra Cultural Balear reconeixen les tasques en defensa de la llengua i la cultura catalanes

De dalt a baix: Antoni bibiloni, una representant de Club Scrabble Eivissa, Alícia Sintes, Jordi Cloquell, Josep de Luis i Laura Gost
M.a.
18/12/2018
3 min

PalmaL'Obra Cultural Balear lliurarà aquest dissabte els premis 31 de Desembre 2018 en el marc de la Nit de la Cultura, que es durà a terme al teatre Principal de Palma. Els guardons, que s'atorguen anualment, reconeixen les tasques en defensa de la llengua i la cultura catalanes, en les seves diferents modalitats. El jurat dels premis està format per la junta directiva de l'OCB.

Els premiats de l'edició d'enguany seran:

El premi Francesc de Borja Moll, destinat a premiar una entitat que s'hagi destacat a les Illes Balears per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional, recau en el Club Scrabble Eivissa. L'OCB ha destacat que és una associació que fa del joc i les paraules un instrument de coneixement i que des del 2011 han sumat centenars de persones al voltant d'un tauler on els mots esdevenen eina de difusió de la llengua i la cultura catalanes a Eivissa.

El premi Bartomeu Oliver, destinat a premiar una activitat cívica desenvolupada dins un determinat àmbit territorial o social o que contribueixi a la recerca, és per a la directora del grup de relativitat i gravitació de la UIB, Alícia Sintes Oliver. El jurat ha destacat la seva contribució a la recerca i que des de la UIB ha obert una finestra i ha posicionat a escala mundial la cultura científica de les Balears. Sintes, per la seva banda, ha volgut destacar que "a les Balears es fa recerca de qualitat" i que amb el premi "es dona visibilitat a la feina dels investigadors".

El premi Miquel dels Sants Oliver, destinat a premiar un treball escrit, editat durant l'any de la convocatòria, que prengui el passat o el present de les Illes Balears com a camp d'investigació o objecte d'estudi, recau en la producció audiovisual 'Mai neva a Ciutat'. Ha estat una de les sèries revelació dels darrers anys emesa per IB3, TV3 i el primer audiovisual balear disponible a Filmin. El jurat també ha assenyalat que la sèrie "demostra la capacitat dels nostres creadors audiovisuals i el bon treball dels intèrprets".

El premi Josep Maria Llompart, destinat a premiar una persona que s'hagi distingit a les Illes Balears per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional, serà atorgat al promotor cultural lligat a l'entitat Sarau Alcudienc, Antoni Bibiloni Riera. "Pel seu compromís insubornable, des de l'àmbit professional, polític i associatiu, amb la normalització de la llengua, la cultura i el País", ha destacat l'OCB.

El premi Aina Moll i Marquès, destinat a premiar una persona o entitat que hagi destacat per dur a terme, des del voluntariat, activitats de promoció, difusió o prestigi de la llengua catalana recaurà en l'eclesiàstic, escriptor i musicòleg Pere Orpí Ferrer. El jurat ha valorat la seva aportació a la cultura i la llengua catalana, la seva perseverança i el seu amor a la nostra terra. Orpí ha dedicat gran part de la seva obra a la creació i investigació al voltant de la cultura popular tradicional i la creació poètica, i a ell es deu gran part del cantoral de les celebracions litúrgiques.

El premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, destinat a premiar una persona menor de 31 anys que hagi excel·lit en el camp de l'animació cultural, de la investigació artística, humanística o científica, o de la creació és per a l'escriptora i guionista Laura Gost. De la guanyadora del premi Goya al millor curtmetratge d'animació per 'Woody & Woody' el jurat ha valorat "la qualitat de la seva obra, la seva joventut, empenta i projecció". Gost ha afirmat que està molt agraïda pel reconeixement que és "un punt i final per al 2018 que em fa molt feliç i m'estimula". La guionista ha avançat que en l'any nou publicarà una novel·la en català amb l'editorial Lleonard Muntaner.

El premi Emili Darder, destinat a premiar una iniciativa o experiència en el camp de l'educació, l'ensenyament o el lleure, d'una manera especial les que tendeixen a la normalització del català com a llengua vehicular de l'aprenentatge, la renovació pedagògica o l'educació mediambiental, recau en Ca s'Artiller, un espai de cultura, de reunió i d'educació de la comarca de Muro. El jurat en destaca la dedicació "a difondre entre els més joves la vida agrícola i la cultura popular".

El premi Gabriel Alomar, destinat a reconèixer i promoure els estudis, les actuacions i les aportacions en qualsevol àmbit, tenint en compte el conjunt dels Països Catalans, recau en el grup musical Txarango. Han destacat "el seu compromís social que els ha fet participar en un bon grapat de causes solidàries i que els ha duit a actuar, per exemple, als camps de refugiats d'Indomeni.

Per acabar, es farà una menció d'honor al Cos de Bombers de Mallorca, en reconeixement de la professionalitat, abnegació i vocació de serveis "demostrades amb la seva actuació durant les inundacions patides pel Llevant de Mallorca".

stats