Un recorregut per la desconeguda obra literària de Josep Melià i Pericàs

L'Obra Cultural Balear d'Alcúdia recordarà l'intel·lectual aquest dissabte a l'Auditori d'Alcúdia, a partir de la seva faceta més desconeguda: la d'escriptor de novel·les

CONSCIÈNCIA Melià sabia de la necessitat d’Els mallorquins, tot i admetre’n les llacunes. / T. AYUGA
Clàudia Darder
29/09/2020
3 min

PalmaAmb motiu del vintè aniversari de la mort de Josep Melià i Pericàs (1939-2000), l'Obra Cultural Balear d'Alcúdia ha organitzat una cita per descobrir la faceta més desconeguda d'aquesta figura: la seva obra literària, d'una qualitat i un interès "molt destacables", on també reflexiona i desenvolupa les inquietuds i preocupacions que omplen les pàgines dels seus assajos, com ara la identitat mallorquina, la protecció del patrimoni material i immaterial, i la consciència del passat, el futur i el present de l'illa. Així ho explica l'OCB d'Alcúdia, que considera que aquesta obra literària va ser eclipsada per la seva energètica activitat política. Ara, el grup de teatre TeatrEROS, que dirigeix Francesca Palou, s'ha encarregat de perfilar una lectura dramatitzada amb fragments d'obres de Melià per tal d'oferir una espipellada de la seva literatura al públic general. L'han titulada Sal, suor i pebre coent, i es podrà veure aquest dissabte, 3 d'octubre, a l'Auditori d'Alcúdia, a les 20 h. Antònia Comas, Adela Mira, Francesca Palou i Biel Ramon seran els encarregats de posar veu als personatges de Melià i a les seves impressions.

Les obres Les pluges de sal (1979) i Fragments del diari d'un picador, que forma part del volum Rondalles de picadors (1961-1967, publicat el 2001) protagonitzaran la lectura dramatitzada. La primera explica la història d'un poble, Alcorà –que és un espai, un univers indefinit entre Formentor i Ferrutx– que el lector va coneixent a partir dels seus personatges, que formen un mosaic que evidencia la realitat social, el comportament i els canvis de la societat mallorquina. D'altra banda, Fragments del diari d'un picador, que forma part del volum Rondalles de picadors, presenta com ha incidit sobre la mentalitat, el caràcter i la idiosincràsia mallorquina l'impacte del turisme, i ho fa a través del picador, una espècie masculina popular i típica de l'illa.

Aquest acte, que té el suport de l'Ajuntament d'Alcúdia, és l'únic que ha sobreviscut de la proposta original. Conscients que l'autor d'Els mallorquins és un dels grans personatges intel·lectuals del segle XX de Mallorca, consideren que ha faltat reconeixement i divulgació institucional d'aquesta figura, tant per la seva aportació política com la literària. Per tant, la lectura dramatitzada de fragments de novel·les de Melià era només una de les tres trobades que s'organitzaren des de l'OCB d'Alcúdia. Una, de fet, estava dirigida a conèixer la relació de Melià amb Alcúdia, on va viure i morir; l'altra era una xerrada sobre mallorquinisme polític, moviment del qual Melià fou un gran exponent. Per a Miquel Ferrer, membre de l'OCB d'Alcúdia, el polític fou una figura compromesa i atrevida, de les que varen defensar Mallorca en un segle dominat per la dictadura franquista.

Va ser polític i intel·lectual, va escriure assajos, novel·la, articles i poesia, va pensar sobre Mallorca i sobre els mallorquins. Josep Melià i Pericàs (1939-2000) va ser una figura polifacètica i, sobretot, una persona esperançadora i entusiasta, compromesa amb la llengua i la cultura pròpies de Mallorca, amb el patrimoni cultural, les necessitats insulars i la identitat illenca. No obstant això, als anys 90 ja tenia una visió pessimista de l'evolució de l'illa de Mallorca en l'àmbit polític i social. Així ho expliquen els que el conegueren i encara avui, 20 anys després de la seva mort, el tenen present, com ara Miquel Ferrer, amic de la família de Melià i Pericàs.

stats