Mateu Morro reivindica la figura del pedagog republicà Francesc de Sales Aguiló
El llibre 'La memòria esborrada' es presentarà el 28 de novembre
PalmaMateu Morro presentarà el pròxim 28 de novembre el llibre La memòria esborrada. Francesc de Sales Aguiló (1899-1956), que recupera i reivindica la figura d'aquest pedagog republicà. "El llibre representa una contribució a la reivindicació i major coneixença d'un personatge important dins la història de la nostra cultura, de la Mallorca republicana i de l'exili balear provocat per la Guerra Civil", comenta Morro, qui ha remarcat que historiadors com Josep Massot i Muntaner han defensat la figura de De Sales i han contribuït a la seva recuperació. De fet, el mateix Massot i Muntaner va dir que era "un dels grans oblits" i en reivindicà el reconeixement.
"No és un llibre dirigit als especialistes, sinó a la població en general, i intenta donar una visió completa de la persona", assegura Morro. En aquest sentit, l'autor detalla que el llibre vol aprofundir en la trajectòria cultural i política de De Sales Aguiló i en la seva peripècia humana: allò que va representar per a ell prendre part a favor d'unes idees, d'una cultura i d'una llengua i tot el que li va reportar.
Pel que fa a la lluita per la cultura catalana que va lliurar, Morro considera que els seus vestigis han arribat als nostres dies. "És el gran professor mallorquí als anys 30", afirma. De fet, l'autor explica que De Sales Aguiló va ensenyar a multitud de llocs, normalment sense cobrar, i que va treballar al costat de figures com Francesc de Borja Moll. "Va ser un dels grans promotors de l'ensenyament del català, del coneixement de la cultura catalana i de la seva literatura", afegeix.
A causa de la situació derivada de la guerra, es va veure forçat a exiliar-se durant 17 anys a la República Dominicana i a Colòmbia, i a viure en unes condicions penoses i moltes vegades "amb problemes per sobreviure". Així i tot, mai va deixar de publicar escrits sobre escriptors catalans ni d'organitzar cursos o actes. A més, va ser el fundador i secretari del Patronat de Cultura Catalana a Colòmbia i va traduir escriptors i poetes catalans al castellà, així com sud-americans al català. "Tenia una voluntat de fidelitat a la seva cultura realment digna de ser reconeguda", puntualitza.
La presentació del llibre es farà el 28 de novembre a les 19 h a la llibreria Embat Llibres, amb la presència de l'autor, el regidor de l'Ajuntament de Palma Llorenç Carrió i l'historiador Sebastià Serra.