Les llibreries, en risc pel coronavirus i el model d’Amazon

La majoria en règim d’autònom, consideren que les mesures adoptades no els protegeixen i esperen amb neguit un any que ja auguren difícil

Les llibreries, en risc pel virus i el model d’Amazon
Elena Navarro
03/04/2020
4 min

PalmaEl coronavirus posa en risc les petites llibreries? Tots els negocis consultats per a aquest reportatge responen que sí, si no es prenen mesures concretes i urgents. El panorama a què s’enfronten és el següent: la majoria són autònoms, han aturat també la venda en línia i alguns han de continuar pagant lloguer. Si tenien empleats, els han pogut fer ERTO, però ells, -asseguren- estan desprotegits i amb les mateixes despeses de sempre. A tot això s’hi suma la competència del model d’Amazon, que continua venent i deixa molt tocats uns comerços que sense pandèmies ja ho tenen més difícil pel fet de ser culturals. Neus Morey, llibretera d’Univers del Còmic, assegura que no poden competir amb aquest model i que “la venda en línia de les petites llibreries ja és residual en circumstàncies normals”.

“S’anuncien mesures però està tot enlaire. De moment, hem pagat la Seguretat Social i les factures com si hagués estat un mes normal”, exposa Maria Barceló, llibretera de Llibreria Lluna de Palma i presidenta del Gremi de Llibreters de Mallorca. En el mateix sentit s’expressa Miquel Ferrer, al capdavant de Rata Corner: “Ens hem acollit a l’ajuda d’autònoms per cessament d’activitat, però a veure quan es fa efectiva, perquè de moment ho hem pagat tot com si no hagués passat res”.

Mesures insuficients

Les darreres cinquanta mesures aprovades pel Consell de Ministres van especialment dirigides a famílies vulnerables, però també a petites empreses i autònoms. Quant a aquest darrer cas, el govern espanyol no ha cedit en una de les grans demandes del col·lectiu, que és condonar la quota d’autònom a aquells que no puguin facturar per les restriccions del decret d’alarma. El que sí que concedeix és l’ajornament d’aquest import durant sis mesos, sense intereessos ni recàrrecs, per als mesos de maig, juny i juliol. Es pot demanar ajornar també la quota d’abril, però s’haurà de pagar un interès reduït d’un 0,5% (set vegades inferior al que normalment s’estableix).

Una altra de les demandes incomplertes és condonar el lloguer els mesos que no es pugui fer feina. L’executiu central tampoc no ha cedit perquè considera que afecta els propietaris particulars. Això sí, ha optat per oferir microcrèdits amb interès zero. Amb tot, els llibreters consideren que aquestes polítiques no són suficients per protegir comerços com els seus. “Això i res és el mateix; ens han deixat amb el cul a l’aire”, sosté Glòria Forteza, de la llibreria Embat. “Només demanam el mateix que un empleat; com a mínim poder optar a la mateixa opció”. Laia Alegret, llibretera de Drac Màgic, entén que ajornar els pagaments i optar a crèdits no és la millor solució. “Això només suposa ajornar el problema. Quan tornem a obrir, miraculosament facturarem el doble per poder assumir-ho tot? Ben al contrari, anirà lentament. Preveim que serà complicat tot l’any sencer”.

El gremi encara no ha valorat pèrdues, però Alegret posa un exemple: “Aquest és un mes mitjanament fort i pot ser un 15% del total de la facturació de l’any”. A més, “el problema és que encara que tornem a obrir dia 13 se’ns ha menjat Sant Jordi, que ell solet ja és el 10% de tot l’any”. Neus Morey calcula més o menys les mateixes xifres: “Fins a l’11 d’abril més o menys seria entre un 15% i un 18% de la nostra facturació anual. Abril és un mes molt bo pel llançament de novetats i, amb Sant Jordi, encara augmenta molt més”.

Efectivament, el covid-19 ha obligat a ajornar sense data dues de les cites més importants per als llibreters de tot l’any: Sant Jordi i la Fira del Llibre, que s’havia de celebrar a final de maig. Barceló assegura que les jornades es faran, però s’haurà d’estudiar com col·locar-les per no saturar el calendari.

Llibreries Obertes: simbòlic

Totes les llibreries que apareixen en aquestes línies -i set més de Mallorca- s’han sumat a la iniciativa Llibreries Obertes impulsada per la cooperativa de cultura Som i l’agència Mortensen de Catalunya, que proposa a la ciutadania comprar llibres ara perquè els comerços puguin facturar i anar a cercar la comanda quan puguin tornar a obrir. Les llibreteres valoren molt el gest i ja han rebut alguna comanda, però asseguren que es tracta més d’una acció simbòlica i de visibilitat més que d’un suport econòmic efectiu.

Les llibreries no només han aturat la venda, sinó també totes les activitats previstes. En aquest sentit, Morey lamenta haver hagut de cancel·lar totes les activitats que hi havia previstes per al 25è aniversari de la tenda de còmics més antiga de l’illa. Així i tot, la majoria dels espais han mantingut alguna activitat en línia per no despenjar-se totalment del públic. Per exemple, Lluna convida amics de la llibreria a llegir fragments de llibre o relats breus que penja al Facebook, Rata Corner continua amb el Rates a la fresca pels seus canals en línia i Drac Màgic continua amb el club de lectura feminista”.

Subvencions

Les llibreries de Palma podran optar als ajuts extraordinaris per a espais culturals de l’Ajuntament de Palma -que té una partida de 150.000 euros-, i als ajuts extraordinàris de mig milió d’euros que ha anunciat el Consell de Mallorca. Tanmateix, no es podran iniciar els tràmits -i, per tant, cobrar- fins que es retiri l’estat d’alarma. La Conselleria està treballant en mesures per al sector però encara no s’han concretat, a banda de les subvencions adaptades i els ja anunciats préstecs Isba.

stats