Cultura10/04/2020

Llibres que la pandèmia ha deixat a la sala d’espera

S’havien de vendre al voltant de Sant Jordi. Quasi mig centenar de títols d’autors o editorials de les Balears han quedat aturats ara. Què llegirem els propers mesos?

Cristina Ros
i Cristina Ros

D’ Els ullastres de Manhattan, el dietari de Ponç Pons que ha editat Quaderns Crema, se n’han publicat alguns articles que destaquen l’interès del darrer treball del menorquí quan narra unes vivències a Nova York que el lliguen encara més als paisatges de la seva illa. Tot i la difusió incipient, el llibre, però, es troba confinat en uns magatzems d’Igualada, a l’espera de ser distribuït a les llibreries tot just en acabar l’estat d’alarma.

Aquest és només un d’entre una cinquantena de títols d’autors o editorials de les Balears que la pandèmia ha deixat en diferents sales d’espera. L’aturada laboral i el confinament quasi a les portes de Sant Jordi, de moment ajornat sine die, fan que tots els llibres que s’havien preparat per a les dates de celebració literària esdevinguin ara les pàgines que llegirem els propers mesos, tot d’una que les editorials puguin tancar les edicions, les màquines de les impremtes puguin tornar a rodar i les distribuïdores puguin treure les caixes amb els volums amb destinació a les llibreries que, ara com ara, resten tancades.

Cargando
No hay anuncios

Si bé es preveia que un títol com Reis del món (Proa), de Sebastià Alzamora, fos un dels més venuts per Sant Jordi, la novel·la que narra l’amistat entre el financer Joan March i l’orientalista Joan Mascaró havia començat amb força el seu periple entre els lectors, des que va sortir a final de gener. Altres, però, tot just acabaven de ser distribuïts a les llibreries i encara estaven pendents de la promoció. És el cas d’una altra novel·la per la qual aposta fort el segell AdiA, tradicionalment més dedicat a la poesia. Es tracta de Quan el cel embogeix, d’Antoni Vidal Ferrando, una història boja i plena d’humor que recorre de manera crítica alguns dels moments cabdals del darrer segle.

A punt de distribuir li han quedat al segell Quid Pro Quo les novel·les Formigó,de Thomas Bernhard, (amb traducció de Clara Formosa) i la humorística Mercier i Camier, de Samuel Beckett (traduïda per Marta Marfany). En idèntiques condicions, l’editorial pollencina hi té una obra essencial de la narrativa de Sam Shepard, Espia de mi, amb traducció de Dolors Udina. En un estadi més endarrerit, tot i que se l’esperava per Sant Jordi, Lleonard Muntaner Editor té a impremta la novel·la Ocells de pas, de Maria Antònia Perelló Femenia. I per a l’editorial Ensiola s’estava acabant la traducció de Babylon Revisited,d’Scott Fitzgerald, que s’ha de publicar properament, i a punt d’entrar a impremta la narrativa de Guillem Frontera a Quadern d’Ifitry, sobre la trobada amb tres artistes.

Cargando
No hay anuncios

Millors temps per a la lírica

Hi havia, entre les editorials illenques, tota una fornada dedicada a la poesia, que haurà d’esperar. Varen sortir a les portes del confinament, títols com Severa rosa, de Mireia Vidal-Conte (Lleonard Muntaner Ed.), Mal pas,de Miquel Bezares i Frontal d’Odile Arqué (ambdós d’AdiA). Un poc abans, Ensiola havia publicat el poemari Goteres de llum, de Lluís Maicas. Tots tenien prevista la promoció al voltant de la diada del llibre. Per la seva banda, estan a punt per distribuir els llibres de poemes La pell recordada,de Joan Manuel Homar; Com l’estel que no hi és, de Berta Guirau (ambdós d’El Gall Ed.), i Antologia lírica alemanya,una tria i traducció de Guillem Nadal que inclou versos d’una vintena dels millors poetes germànics (Documenta Balear). I encara per imprimir es troba a l’espera Novenaris, de Remo Fasani, traduïda per Antoni Clapés, que publicarà AdiA en breu.

Cargando
No hay anuncios

Assajos, una qüestió d’història

Documenta Balear havia de presentar a Eivissa, per Sant Jordi, La cicatriz. Ibiza: negro sobre verde, un assaig de Santiago Miró sobre la lluita contra les prospeccions petrolíferes. També haurà d’esperar. Com ho hauran de fer, tot i ja estar impressos, Magaluf, més enllà del mite,de Tomeu Canyelles i Gabriel Vives, o la biografia Maena, una dona de coratge,de Maria Bonnín i Maria Salleras (ambdós de Lleonard Muntaner Ed.). Aquesta editorial feia poc que havia publicat El triomf de Joan March d’Antoni Marimon sobre el període en què el financer es presentà a les eleccions a Corts, el 1923. Té pendents els actes promocionals. Més enrere, en el temps i en l’estat de publicació, es troba L’espectacle de la mort a la Mallorca del segle XIX de Rosa Planas, que Lleonard Muntaner tenia per enviar a impremta. També sense imprimir ha quedat L’espanyolització de Mallorca, de Pere Salas, que editarà El Gall, tot d’una que la maquinària literària i social torni a estar en marxa.