Cultura31/10/2021

Lluís Real, el lladre d'instantànies

El fotògraf de Maó presenta un llibre artesà fet en col·laboració amb la restauradora d'obra gràfica Judit Tur i el dissenyador Albert Mir, produït pel Menorca Doc Fest

Es MercadalEl fotògraf menorquí Lluís Real, nascut l'any 1948, va intal·lar-se de ben jove a Londres, i encara ara hi passa llargues temporades. Està jubilat, però només entre cometes. Conta que, quan és a Londres, sovint queda amb una amiga per dinar al barri de Saint Martin. Allà hi ha una llibreria, Any amount of books, de segona mà, amb un aspecte d'aquells "que, en veure'ls, sembla que no ha passat el temps", diu Real. El fotògraf, curiós i discret, hi passeja abans de dinar, mentre espera la seva amiga, i es converteix en un lladre d'instantànies (o un pescador, per sonar menys hostil).

"Entrava a la llibreria amb la càmera i, d'amagat, hi feia fotos. No era un lloc molt gros, així que no podia estar-hi molt perquè la gent s'adonava que feia voltes per allà sense comprar cap llibre. Anava pescant imatges", explica al Centre de Conversions del Mercadal en el marc del Menorca Doc Fest durant la presentació del llibre Any Amount of Dreams, la part física (única i limitada) de l'exposició que el festival de fotografia i cinema documental de Menorca li ha produït. Aquests dies, de fet, es pot veure la mostra de fotografies a la sala Ca n'Ángel fins dia 7 de novembre; després, del 15 de novembre al 9 de desembre, serà a la sala Sant Antoni de Maó.

Cargando
No hay anuncios

La idea de fer un llibre de l’exposició és del mateix autor, que sempre té en ment que les mostres acabin amb una part física; en cas contrari, “són efímeres”, apunta. L’organtizador i promotor del festival, Cristian Pons, diu que el fotògraf és una persona inquieta i que té una “obra d'autor” molt particular. Per això, des del festival, van dirigir molts dels esforços a produir i comissariar l’exposició inèdita Any Amount of Dreams (el títol va arribar més tard) i satisfer el sentit de continuïtat que té Real proposant l’elaboració d’un llibre artesà. Aquest llibre, en realitat, són 15 peces úniques: totes les portades són diferents, totes les pàgines estan cosides a mà. El resultat ha estat possible gràcies al treball en equip entre la restauradora d’obra gràfica Judit Tur, el dissenyador gràfic Albert Mir i el fotògraf, Lluís Real.

La diversistat i els gestos

Real comenta que el que li agrada és explicar històries. "Em va cridar l'atenció aquella llibreria perquè hi havia una gran quantitat de personatges molt diferents, des d'indigents fins a executius", recorda. El fet de no demanar mai permís per fer les fotos li va dur més d'un problema: un punky del barri a qui va capturar mirant els llibres exposats a l'exterior va adonar-se que l'estava fotografiant i se li va encarar. "Hi va haver un poc d'enfrontament... vaig fugir-ne tot d'una", manifesta.

Cargando
No hay anuncios

La selecció de fotografies, que a l'exposició són 25, però bastantes més al llibre editat, tenen en comú que presenten una col·lecció de gestos, maniobres i postures que imposa el fet de voler descobrir els llibres exposats a les llibreries: estirar el coll, estirar els braços, pujar damunt un tamboret i agenollar-se, per exemple. Petits moviments que ens acosten al món de somnis (per fer referència al títol de l'exposició) que ens regalen, sovint, les pàgines dels llibres.