Art
Cultura18/12/2024

Louise Bourgeois, Jackson Pollock i Mark Rothko, grans convidats del 50è aniversari de la Fundació Joan Miró

La institució també homenatjarà Fina Miralles, Susana Solano i Eva Lootz amb una exposició de treballs 'site specific'

BarcelonaPer al director de la Fundació Joan Miró, Marko Daniel, la institució més que un museu és "un espai viu" que connecta art, idees i persones. L'any que ve ho faran amb una potència excepcional, ja que la fundació fa 50 anys. Celebrarà l'efemèride amb un reguitzell de grans noms internacionals, entre els quals hi ha Louise Bourgeois, Jackson Pollock, Mark Rothko, Lee Krasner i Helen Frankenthaler. Tots formaran part d'una gran exposició organitzada conjuntament amb The Phillips Collection de Washington titulada Intercanvis: Miró als Estats Units (del 16 d'octubre del 2025 al 22 de febrer del 2026). La tesi es basa en "reconfigurar la comprensió del lloc de Joan Miró en la història de l'art", en el context que la capitalitat de l'art es va traslladar de París a Nova York. La mostra, que serà fruit d'una nova recerca, inclourà unes 160 obres, i després es podrà veure a Washington; serà l'exposició més important de Miró als Estats Units.

Un altre puntal d'aquesta mostra és el diàleg entre Miró i els artistes nord-americans més joves. Miró va fer set viatges als Estats Units entre el 1947 i el 1968. Aleshores era una figura prestigiosa, així que els artistes de generacions posteriors es van voler "mesurar" amb la seva obra. Miró no els va ignorar, sinó que va incorporar "elements de l'art americà per evolucionar en la seva pròpia pràctica", expliquen les fonts de la fundació.

Cargando
No hay anuncios

El cinquantenari, que té el lema Per a la gent de demà, l'obrirà oficialment l'exposició Pintar el cel. 50 anys d'històries de la Fundació Miró (del 10 de juny del 2025 al 29 de març del 2026). Al llarg del recorregut, el públic es podrà capbussar en episodis destacats de la història de la fundació, com el 75è aniversari de Miró, les exposicions de la seva obra el 1968 i el 1969 i la construcció de l'edifici de Josep Lluís Sert. "Volem commemorar el nostre compromís amb l'art i la comunitat", diu Marko Daniel, seguint el desig del mateix Miró que la fundació fos "un lloc vivent" en el qual s'impliquessin tots els públics. "Serà un relat coral i obert", diu la cap d'art de la fundació, Ana Ara, i inclourà material inèdit. Estan treballant amb un grup d'artistes per desenvolupar "una metodologia col·laborativa" hereva del pensament de Miró.

Tres deganes de l'art català i espanyols contemporanis

Pel que fa a les altres exposicions de la temporada, la fundació homenatjarà tres grans artistes amb Entre dos patis. El pas de Fina Miralles, Susana Solano i Fina Miralles per l'Espai 10. "Totes tres han tingut un reconeixement tardà, però molt merescut", diu la cap d'exposicions de la fundació, Martina Millà. La mostra inclourà la reconstrucció de tres grans instal·lacions que Miralles, Solano i Lootz van fer a l'espai que la fundació dedica a l'art més jove a finals dels anys 70.

Cargando
No hay anuncios

En l'àmbit de la col·lecció, la fundació ha rebut deu dipòsits, entre els quals destaquen una pintura-objecte dels anys 30 i una obra d'Henri Matisse, que aniran mostrant al llarg de l'any. Així mateix, l'afany de la cap de l'arxiu, Teresa Montaner, és potenciar el diàleg de les obres de Joan Miró amb l'edifici de Josep Lluís Sert, perquè la visita sigui una vertadera "experiència".

D'altra banda, també es podrà veure l'exposició fruit de la beca de producció de videoart Han Nefkens, el taiwanès Musquiqui Chihying i l'indonesi Timoteus Anggawan Kusno, i es coneixerà el guanyador de la nova edició del premi Joan Miró. Finalment, en la línia de la Fundació Joan Miró de projectar el llegat de l'artista internacionalment, el Museu Metropolità d'art de Tòquio acollirà la retrospectiva més important de Miró a la capital japonesa, amb un centenar d'obres de tots els períodes mironians.