Lucia Pietrelli ja té el Joanot Martorell amb ‘Cadenes’

La novel·la, que l’escriptora defineix com a ‘polifònica’, surt de la mà d’Edicions 62

Lucia Pietrelli recollí anit el premi Joanot Martorell a Gandia. A sota, amb Xavier Macià.
Ara Balears
21/11/2015
3 min

PalmaEl premi Joanot Martorell de narrativa ve cap a Mallorca. Ahir vespre el jurat donava a conèixer que l’escriptora Lucia Pietrelli, resident de fa uns anys a l’illa, ha estat la guanyadora del prestigiós guardó de narrativa en català Ciutat de Gandia per la novel·la Cadenes, que surt al carrer de la mà d’Edicions 62 i serà a les llibreries el proper 25 de novembre.

Lucia Pietrelli, en declaracions a l’ARA Balears, deia ahir sentir-se “revolucionada, però molt conscient del que significa aquest premi, sobretot per l’obra, que és el que importa. Publicar amb l’aval d’un reconeixement com el Joanot Martorell i amb Edicions 62 és extraordinari. Encara no m’ho puc creure”.

Experimentació

La novel·la que ara ja és premi Joanot Martorell 2015 comença amb la mort d’una al·lota en circumstàncies sospitoses, un fet que “engendra una espiral de dubtes en tots els personatges i fa que qualsevol gest o paraula tingui tentacles”, segons es llegeix a la sinopsi. Cadenes, pels organitzadors del premi i els editors, “és una obra narrativa que viu als llimbs, entre el realisme i el surrealisme, entre el gènere de la novel·la negra i el de la novel·la psicològica”. “Què roman d’una vida desdoblada i sense pau? Com perviu un pensament que fa massa mal?”, es demanen.

Per Lucia Pietrelli, Cadenes és “una novel·la polifònica perquè s’hi reuneixen molts de narradors. He volgut treballar mirades diferents sobre un mateix fet, qüestionant les fronteres entre la veritat i la mentida. Així mateix, he pretès reflectir el xoc entre la joventut i la mort, investigar les línies que separen i que uneixen l’amic i l’amat. Sí, diria que és una novel·la sobre l’alteritat, sobre la dualitat i els desdoblaments. Per mi ha estat un experiment en diversos sentits, pel fet de jugar amb mirades i veus diferents, perquè també he experimentat amb el llenguatge i perquè m’he mogut en els límits entre la narrativa i la poesia”.

Cadenes ha estat la guanyadora d’una convocatòria a la qual s’han presentat 18 originals. El jurat, format per Ignasi Móra, Pilar Beltrán, Miquel de Palol i Adolf Beltrán, comentà ahir que és una obra “molt cinematogràfica”. El Joanot Martorell de narrativa està dotat amb 20.000 euros.

Lucia Pietrelli (Candelara, Itàlia, 1984) va estudiar literatura entre Pisa, Madrid i Barcelona i fa tres anys que resideix a Mallorca. Ha publicat els poemaris Fúria (2010), Violacions (2011), Verticale (2011), Esquelet (2013), Mort d’un aviador tartamut (2013) i Ortigues (2015). Cadenes és la seva tercera novel·la, després de Nissaga (2013) i Qui ens defensarà (2014).

Pietrelli és rapsoda, col·labora amb diferents mitjans literaris i, com a traductora, conjuntament amb Jaume C. Pons i Pau Vadell, ha publicat els llibres Blues en setze, de Stefano Benni, i Parasceve, de Blai Bonet.

El Joanot Martorell 2015 per a Cadenes no és el primer premi que rep l’escriptora. El 2011, guanyà el premi Bernat Vidal i Tomàs de poesia per Violacions. També té el premi Benet Ribas de poesia 2012 per Esquelet, el premi de narrativa Vila de Lloseta 2013 per Nissaga i el Pare Colom de narrativa 2014 per Qui ens defensarà.

El català Xavier Macià ha estat el guanyador del premi Ausiàs March de poesia 2015 amb l’obra Obre les mans, que també serà publicada per Edicions 62. En aquest llibre, Macià presenta el seu itinerari humà a través d’una profunda crisi personal, existencial i artística. Segons es comunicà ahir des de l’organització dels premis Ciutat de Gandia, aquest “és un llibre que impacta per la sensibilitat i veritat. Poema rere poema, amb una veu propera i humana, Macià sedueix i atrau el lector poderosament”.

Xavier Macià (Tremp, 1961) és professor i poeta. Ha tingut cura de l’edició d’obres de Concepció G. Maluquer, Anton Navarro i Joan Vinyoli ( Obra poètica completa, 2001). És autor de La carretera i el mur (premi Les Talúries de Teatre, 2003), Amb el temps a favor, Del cel i de la terra (premi Sant Celoni de Poesia, 2003), Autoretrat, La nit del caragol i, entre d’altres, Matèria elemental (premi de poesia Maria Mercè Marçal, 2009).

A l’Ausiàs March s’hi presentaren 50 originals. Jordi Cornudella, Jaume Pont, Maria Josep Escrivà i Marc Granell n’eren el jurat.

stats