Cultura18/08/2024

Grabu: "M'han operat cinc vegades del cap, l'última d'un tumor cerebral benigne"

Músic i membre de la banda de Guillem Gisbert

El jove músic i compositor Arnau Grabolosa (Santa Pau, 2001) viu un moment especialment dolç. Conegut artísticament com a Grabu, aquest compositor garrotxí ja ha consolidat, amb tan sols 22 anys, una interessant trajectòria en el món de la música. Amb una carrera que sorprèn per la seva versatilitat, destaca per la capacitat de combinar el jazz amb l’electrònica i altres gèneres urbans, creant un so únic que li ha permès consolidar-se en el panorama musical català. Tot i no notar la necessitat d'encasellar-se en cap estil, el minimalisme i l'electrònica orgànica i multiinstrumentista que l'acompanyen conformen un artista que aposta per la improvisació en els seus treballs individuals.

"Vaig començar a tocar la guitarra amb cinc anys. Fa uns anys vaig aprendre a tocar el piano i a interessar-me pels sintetitzadors", diu Grabu, que des de ben petit va desenvolupar un interès profund per la música. A casa seva sonaven veus cèlebres i indistingibles com les de Michael Jackson o Stevie Wonder. Amb el pas dels anys, i a partir d'un interès autodidacte, ha anat assumint la música electrònica al seu repertori, inspirat per artistes com FKJ o Stromae. De fet, aquesta influència es reflecteix en el seu treball personal, on utilitza una varietat d'instruments i màquines, incorporant samples i sintetitzadors, per crear una experiència sonora. Una evolució reflectida en els seus projectes, que combinen instruments tradicionals amb sintetitzadors. Cançons que volen emocionar sense la necessitat de dir pràcticament ni una paraula, com les del seu primer disc, Blast (2023), que el va portar a actuar en diversos festivals de Catalunya compartint escenari amb artistes de renom. Recentment, ha publicat el seu segon disc, Time and again (2024), en el qual explora temàtiques com el temps i la nostàlgia, utilitzant elements personals com àudios i gravacions de familiars per donar profunditat a la seva música.

Cargando
No hay anuncios

Però Grabu no només dedica el seu temps al seu projecte personal, també participa en els de Guillem Gisbert, Llum o Júlia Blum. De fet, enguany s'ha convertit en membre de la banda del qui va ser cantant i compositor principal de Manel. "Som en Guillem, la Glòria Maurel a la bateria i en Jordi Casadesús i jo mateix, que ens repartim la resta d'instruments", diu Grabu, que va estrenar-se a la Sala Apolo amb un sold out i que en aquests moments està en plena gira amb la banda, tocant la guitarra, el baix, els teclats i gaudint de cada instant al costat d'algú que fa molts anys que trepitja escenaris. "En Guillem té un talent increïble. Amb ell he après a saber gestionar més bé l'energia durant els concerts i els moments previs", apunta. De fet, sobre aquesta nova etapa de l'artista barceloní, en destaca l'espectacular rebuda que ha tingut: "Fa molta il·lusió. Que la gent vingui a veure Guillem Gisbert i no Manel és tan important per a Gisbert com per quan torni Manel. Cal saber valorar ambdues coses per separat".

Més enllà de la gira, es troba immers en la preparació del Mússol, un festival que recapta fons per a la recerca del càncer infantil i que aquest 2024 arribarà a la cinquena edició. "Neix arran de tota una sèrie de problemes de salut que vaig patir: m'han operat cinc vegades del cap, quatre d'una vàlvula a causa d'una hidrocefàlia i l'última d'un tumor cerebral benigne". Les experiències hospitalàries l'han marcat, per això va decidir organitzar un festival solidari per ajudar la mainada que es troba en situacions complicades.

Cargando
No hay anuncios

L’edició d’enguany, que se celebrarà el 15 d'octubre a la Sala Paral·lel 62, compta amb artistes com The Tyets, Sexenni, Lildami, Scorpio, Adala o Socunbohemio. Presentat per Alba Riera, Charlie Pee i Franc Lluís Giró, promet convertir-se en una nova edició memorable d'un festival del qual Grabu s'enorgulleix.