El premi Mallorca de Creació Literària queda desert en la categoria de narrativa

Els guardons s'han entregat aquest dijous horabaixa al teatre Principal de Palma en una gala que ha reconegut la poesia del barceloní Marià Veloy i el text teatral del mallorquí Miquel Àngel Raió

L'entrega dels Premis Mallorca de Creació Literària, en imatges
Ara Balears
10/12/2020
5 min

Palma"La creació en si no és festiva, no vol renou ni lluïment, sinó repòs, silenci, concentració, aïllament". Ho ha dit aquest vespre l'actor Toni Gomila. Ha participat amb una petita –però eloqüent i lingüísticament riquíssima- interpretació a la gala d'entrega dels premis de Creació Mallorca Literària, que ha acollit el teatre Principal de Palma. Aquests guardons els entrega el Consell de Mallorca, i tenen la voluntat –així es va firmar als Acords de Raixa- de ser prestigiosos. Gomila ha parlat de l'aïllament i la concentració interiors, d'un pelegrinatge personal. En canvi, si la creació es cultiva en altres contextos, hi ha el perill que alguns premis quedin deserts per no arribar al nivell requerit. Això és el que ha passat enguany en la categoria de narrativa (guardó dotat amb 25.000 euros): el jurat, presidit per l'escriptor Melcior Comes, no ha considerat cap de les quaranta obres presentades dignes de ser premiades.

Els altres premis sí que han tingut guardonats. El barceloní Marià Veloy se n'ha endut el premi en la categoria de poesia; Pau Tomàs Ramis, en assaig; Caterina Valriu Llinàs i Toni Galmés Martí, en la categoria de literatura infantil; Miquel Àngel Raió, en teatre, i Paula Anta, en la categoria de fotografia contemporània. El ceramista Joan Pere Català Roig ha estat l'artesà dels guardons.

Els conductors de la gala, els periodistes Mar Puigserver i Toni Terrades, s'han cenyit al guió; el to ha estat extremadament solemne i cerimoniós. Ja és ben sabut, no obstant això, que la recepta per fer una gala generosa amb el públic, amable i divertida és quelcom secret a l'abast de gairebé ningú. La jove actriu Alba Bonnín ha inaugurat el vespre llegint un fragment d'El Petit Príncep; la primera de les moltes referències literàries que hi ha hagut durant la nit. Tocava això: homenatjar la literatura.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Bel Busquets, ha considerat que "una de les lliçons que ens deixarà la pandèmia és l'obligació imperiosa de transitar cap a un model econòmic diferent" i ha reivindicat la cultura com un sector econòmic que ha d'enfortir la societat. A més, Busquets ha reiterat el compromís del seu departament amb el sector i amb el català. "Existeixen forces poderoses que treballen per minoritzar la llengua catalana i no ho permetrem, i per evitar-ho, necessitam conjurar-nos com a poble", ha afegit la consellera. No s'ha oblidat de les referències: ha citat Maria Antònia Salvà, Miquel del Sants Oliver i també George Sand.

La veu dolça de la cantant i actriu Aina Zanoguera ha imposat el silenci al pati de butaques. Acompanyada de la seva guitarra, ha interpretat el tema Dreams, de Fleetwood Mac. Com si fos una remescla, enmig de la cançó, ha cantat unes estrofes de Me quedo contigo, tema de Los Chunguitos (que Rosalía va interpretar a la gala dels premis Goya del 2019).

Possiblement un dels moments més distesos ha estat quan han sortit els dos actors de Trampa Teatre vestits del dimoni de la literatura: el Kindle. Tot i que els ha costat, han aconseguit fer esclafir de riure a la gent del públic –"que tenen cara d'haver estudiat molt, molt", deien- amb algunes bromes a partir d'autors, com Paulo Coelho, o best-sellers, com 50 ombres de Grey. Han abandonat l'escenari corrent abans de quedar-se sense bateria. Amb això de l'electrònica, ja se sap. La cantant Júlia Colom ha clos la gala fent aixecar tothom per cantar, de cor, La balanguera.

Els guardons i els guardonats

Marià Veloy (Barcelona, 1978) ha guanyat el premi Mallorca de Creació Literària 2020 en la categoria de poesia, dotat amb 15.000 euros, amb l'obra El quadern de l'espia. El jurat n'ha valorat la unitat estructural i la incorporació d'elements quotidians a l'expressió lírica. L'obra presenta un caràcter innovador que fusiona imatges poètiques amb el llenguatge cinematogràfic i manté en tot moment la coherència entre les intencions implícites que revela el text i els resultats que assoleix. L'autor va estudiar Filosofia, treballa com a editor i col·labora a mitjans com l'Avui, Time Out i Núvol. És autor de tres novel·les i l'obra guanyadora del premi Mallorca és el seu primer llibre de poemes. A la gala, el poeta ha recordat els polítics presos i exiliats per culpa "d'un sentit tort de la justícia". També ha parlat del seu llibre: "L’espia és una mena de doble, mira com el jo viu en la immediatesa del dia a dia, pensa en tot allò que no pot deixar enrere, és la consciència dels errors comesos, de la mort, la desfeta d'un matrimoni. L'espia és un agent del dol, de les pèrdues", ha explicat.

El premi Mallorca de Creació Literària 2020 en la categoria d'assaig, dotat amb 19.000 euros, l'ha guanyat el mallorquí Pau Tomàs Ramis amb l'obra Els mallorquins a l'Olimpíada que no fou. Expedició a l'Olimpíada Popular de Barcelona, 1936. La novetat i l'interès de la temàtica, que s'ha rescatat de l'oblit, a més de la tasca de recerca i d'entrevistes orals feta per l'autor llucmajorer, ha estat el que n'ha destacat el jurat. Pau Tomàs Ramis és mestre d'Educació Infantil i, entre d'altres, és autor dels llibres Els gegants de Mallorca, La cultura popular a l'escola i S'Arenal durant la II República. Durant el seu parlament, ha recordat que va començar a escriure l'assaig el gener del 2008, i s'ha mostrat satisfet amb què es pugui conèixer la història d’aquests mallorquins que van viatjar a Barcelona l'any 1936 i que no pogueren tornar a Mallorca fins 3, 4, i 5 anys després.

Pel que fa a la literatura infantil, categoria creada enguany, el premi ha estat per a l'obra Mare, d'on venen els infants?, escrita per Caterina Valriu i il·lustrada per Toni Galmés. Aquest guardó està dotat amb 10.000 euros. El jurat n'ha destacat especialment la càrrega poètica, que neix de la conjunció entre text i imatge, i l'originalitat en el tractament del tema de la maternitat pel fet de mostrar-la en la seva diversitat arreu del món. Caterina Valriu és catedràtica de Filologia Catalana a la Universitat de les Illes Balears, escriptora i narradora oral. Ha escrit publicacions dirigides a joves lectors, entre les quals destaquen títols com L'amic de paper i Les banyes d'en Cucarell. La inquera, amb el nom de Catalina Contacontes, fa més de trenta anys que explica contes de viva veu a tota mena de públic. El manacorí Toni Galmés Martí és dibuixant d'ençà que té record d'agafar un llapis amb la mà. Va estudiar Belles Arts i després es va doctorar per la UB en Història de l'Art. Es dedica a la il·lustració editorial i ha treballat per a Random House, Alfaguara, Saïm Edicions i BdeBlock.

Miquel Àngel Raió, amb l'obra Altres formes, ha estat el guanyador del premi Mallorca de textos teatrals 2020, dotat amb 10.000 euros; ha guanyat per ser colpidora, per una forma perfecta i una aposta valenta. El jurat ha batejat el text com a "teatre obert", amb molta capacitat de connectar amb un públic nou i jove. "Tant per forma com per contingut posa el jovent en el centre, amb un text actual, impactant, punyent i emocionant", assenyalava la nota del Consell. Miquel Àngel Raió és llicenciat en Comunicació Audiovisual. La seva activitat se centra en la videoescena (videocreació per a escena) i treballa per a directors com Andrés Lima, Miguel del Arco i Carme Portaceli, entre molts d'altres. Ha dirigit documentals, peces de ficció curta, videodansa i videoart. Escriu texts teatrals i n'ha estrenat diversos, com Nomophobia, just el cap de setmana passat.

El premi Mallorca de Fotografia Contemporània, dotat amb 7.000 euros, l'ha guanyat Paula Anta, amb el projecte Khamekaye. El jurat ha dit: "D'una manera poètica i bella, ens parla de conceptes transcendents que tenen a veure amb la contemporaneïtat i les seves problemàtiques. Qüestions com la identitat, el territori, el declivi de les nacionalitats, la convivència i la cura mediambiental, les friccions postcolonials o l'estranya bellesa de la precarietat, d'allò que és simple i essencial". L'artista Paula Anta és doctora en Belles Arts i ha exercit com a professora de fotografia a diferents centres d'educació superior. Les seves obres han format part de nombroses exposicions col·lectives i individuals.

Com a novetat d'aquesta edició, les persones guanyadores no s'han d'encarregar de l'edició de les obres. Segons un concurs resolt recentment, els llibres de teatre, poesia i assaig seran editats per l'Editorial Sargantana; Disset Edicions s'encarregarà de l'obra guanyadora de la categoria de literatura infantil, i Ediciones Anómalas editarà el llibre del premi Mallorca de fotografia contemporània.

stats