Manacor, Vila del Llibre: el festival que convertirà la capital del Llevant en seu literària
La programació comptarà amb la presència d'una trentena d'editorials d'arreu del territori catalanoparlant
ManacorA Manacor no li bastava ser, per a molts, la capital musical de Mallorca, i ara també serà la seu literària per excel·lència. Aquest dimarts s'ha formalitzat que el municipi s'incorpora a la Xarxa de Viles del Llibre -el circuit literari més gran del país. A més, el poble de Maria-Antònia Oliver, Guillem d'Efak i Miquel Àngel Riera, per anomenar-ne alguns, ha confirmat les dates del la primera edició del seu festival literari: del 10 al 12 de juny de 2022. Malgrat que encara no s'ha revelat cap nom de la programació, els organitzadors han comunicat que hi haurà un mercat amb una trentena d'editorials i diferents activitats literàries. El dramaturg Toni Gomila és el comissari del festival.
Gomila ha explicat l'esperit d'aquest gran esdeveniment literari acompanyat pel batle de Manacor, Miquel Oliver; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística d’aquest òrgan, Bel Busquets; el delegat de Cultura de l’Ajuntament de Manacor, Mateu Marcé; la presidenta de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castelles, i Enric Bono, director de la Xarxa de Viles del Llibre.
Així, segons han comentat, les activitats i les casetes de les editorials s'instal·laran al Claustre i els carrers del voltant, una idea que pretén promoure la recuperació urbana de Manacor, contribuir a la difusió i conservació de l'interior de l'Illa i oferir un nou espai de construcció social a través d'un projecte cultural participatiu. Per això, 'cossiols' i 'llibres'són dues paraules clau en l'imaginari conceptual d'aquest primer festival: "És una metàfora que parla d'un lloc habitable, que només s'aconsegueix amb cultura i amb art", ha dit Gomila. "Els llibres són transmissors de coneixement, de cultura, i els cossiols, de natura, de vida i de verdor", ha afegit.
Elogi a la capital del Llevant
"Si a algun lloc s'havia de fer la primera Vila del Llibre era de justícia que fos Manacor, ciutat referent pel que fa a cultura", ha dit el batle de Manacor, Miquel Oliver. "Per què Manacor? Per què Mallorca? Perquè creim en la Declaració de Palma, signada el 2017, en què les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià es posen d'acord per fer difusió conjunta de la cultura catalana. En aquest sentit, la Vila del Llibre pretén fer una xarxa de municipis, i un ambaixador com Toni Gomila segur que ens ajudarà a projectar la iniciativa més enllà", ha afegit Oliver.
Per la seva part, la consellera de Cultura del Consell, Bel Busquets, ha ressaltat que el projecte permet estrènyer lligams entre Mallorca i Catalunya i ha explicat que el suport institucional "neix de la nostra aposta per la cultura com a revulsiu econòmic, dinamitzador i eina de cohesió social". A més, ha recordat que Manacor ha donat grans homes i grans dones a les lletres catalanes i que és un referent en teatre i en dinamització de les arts.
Per a Enric Bono, director de la Xarxa de Viles del Llibre, “Manacor és un actor clau per la Xarxa de Viles del Llibre. La seva incorporació permet consolidar un circuit literari que uneix territoris de parla catalana de diversa idiosincràsia. Territoris que tenen com a denominador comú la promoció de la cultura literària i lingüística contextualitzada amb la realitat més propera a les persones”.
La Xarxa de Viles del Llibres (www.viladelllibre.cat) és el circuit literari més gran del país, l’únic que fa una proposta programàtica unificada, però totalment descentralitzada, amb la participació de 8 territoris aquest 2022: l’Escala (Alt Empordà), Sitges (Garraf), Cabrils (Maresme), Manacor (Mallorca), la Rambla de Barcelona (Barcelonès), Malgrat de Mar (Maresme), Cervera (La Segarra) i Piera (Anoia).