Manacor també promou la igualtat amb la glosa escrita per Sant Jaume
El primer concurs d'obra escrita esdevé un crit contra la violència masclista, la discriminació i l'assassinat de les infermeres republicanes durant la Guerra Civil
ManacorLa manacorina Marta Antònia Servera ha guanyat el primer Concurs de Gloses Escrites per la Igualtat. I és que l’Ajuntament de Manacor, en col·laboració amb l’Obreria de Sant Jaume, l’Espai de Dones de Manacor i la Direcció Insular d’Igualtat, amb aquest concurs vol promoure que les festes patronals de Sant Jaume siguin una celebració lliure de sexisme. Per això en el primer Concurs de Gloses Escrites per la Igualtat els glosadors tenien per objectiu promocionar la igualtat de gènere, visibilitzar el paper de les dones en la societat i la denúncia de la violència masclista i de les situacions de discriminació. Els tres guanyadors es varen anunciar ahir a la plaça del Palau just abans que començàs la vetlada de ball de bot de les festes de Sant Jaume. Els tres guanyadors varen llegir les gloses que havien compost.
El jurat d’aquest primer Concurs de Gloses Escrites per la Igualtat ha estat format per Maribel Servera, glosadora; Sebastià Roca, glosador i actor; Antònia Matamalas, presidenta de l’Associació Dones de Llevant; Guillem Melis, exprofessor de l’Escola Municipal de Mallorquí i membre de l'Obreria de Sant Jaume, i Maria Isabel Bauzà, regidora de Polítiques Socials de Manacor. Entre tots van decidir que els versos mereixedors del primer premi del concurs, que consisteix en 200 euros en compres als comerços de Manacor, són els de Marta Antònia Servera. I és que les gloses guanyadores del concurs denuncien la violència masclista: "Ofegada en el silenci / cerco alè pel darrer crit / que et mostri el que no t’he dit / abans que la mort em venci. S’emboira la meva ment / recordant el que he patit / de tot aquest sofriment / just en quedarà l’oblit. Al final resta silenci / d’una dona que ha callat / un nou cas de violència / una xifra per l’Estat".
La barbàrie de la Guerra Civil
El segon premi del concurs, dotat amb 150 euros, fou per a la glosadora sollerica Cati Eva Canyelles, la qual amb els seus versos reivindicà el paper de les infermeres i les milicianes que durant la Guerra Civil defensaren la Mallorca republicana. "Serem dones torturades / violades brutalment / exposades a la gent / i llavors assassinades. Potser serem oblidades / quan el temps hagi passat / o bé el clam de llibertat / mourà el decurs de la història. Guardau-nos dins la memòria / i proclamau la igualtat!", clamen els versos de la glosadora que ha guanyat el segon premi del concurs.
El tercer premi va ser per al glosador manacorí resident a Sant LlorençAndreu Matamalas, que amb els seus versos denuncia la discriminació que senten les dones que no compleixen els cànons femenins tradicionals. "Un nou infern cada dia / et fa ser forta i valenta / contra el bord mascle que ostenta / mil·lenària tirania. Igual en la diferència / és així com vius i sents / El millor tresor que tens / és estimar amb insistència. Rebutges la violència / i tot l’odi que has patit / saps que el demà no està escrit / i l’avui –buit– no t’agrada. Ets amiga i ets amada / que amb el cor encén la nit", expliquen els versos del tercer classificat.