Manel s'endinsa en l'univers folklòric mallorquí al videoclip 'Tipus suite'
Al vídeo, els membres del grup surten vestits de cossiers, una referència que ha generat certa polèmica a les xarxes
El grup Manel va sorprendre amb la publicació de L'amant malalta fa unes setmanes. Ahir ho va tornar a fer amb la presentació de Tipus suite, però el que realment va fer badar els ulls a tothom –per bé i per mal– va ser el videoclip, que pren referències de figures tradicionals mallorquines com els cossiers. La polèmica per incloure aquestes referències al clip no va destorbar-se en arribar a les xarxes: alguns ho consideren "ofensiu", "ridícul" o "penós", d'altres "fantàstic", "interessant" o "integrador".
Però, com és que Manel desembarca a Mallorca i arriba a Felanitx, on grava el videoclip d'una de les seves noves cançons? Darrere aquesta història hi ha la realitzadora i directora d'aquesta cinta Antonina Obrador. És felanitxera, però ha viscut molts anys a Barcelona. Abans de la pandèmia ja havia estat en contacte amb el grup per dirigir algun videoclip del disc Per la bona gent, però l'arribada del coronavirus va tombar qualsevol idea. La van tornar a contactar fa poc i li van proposar dirigir el clip musical Tipus suite, i va dir que sí.
"Fa molt que estic al·lucinada per l'imaginari folklòric i pagà europeu", avança just despenjar el telèfon, i confessa que un company del seu equip ja l'havia advertit que, d'aquestes imatges, se'n parlaria. "Jo som més innocent i tampoc m'esperava això", diu Obrador, que ha volgut fer "un homenatge a la cultura tradicional", no exclusivament de Mallorca, sinó també "d'Anglaterra, d'Aragó... els balls tradicionals tenen moltes coses en comú, i nosaltres ens n'hem inventat un. A Felanitx ens agrada inventar-nos coses, així ho vam fer amb el Cosso", explica.
Per Antonina Obrador, la cançó parla "d'abandonar i sortir d'allò establert per deixar viure la part més màgica i salvatge de nosaltres". Això li va fer pensar en l'imaginari folklòric i com empeny, d'alguna manera, a connectar més amb la natura o el que ens envolta. A més, la realitzadora considera que "agafar elements tradicionals i jugar amb ells fa que estiguin vius; estic en contra de pensar que tot aquest imaginari ha de quedar dins una vitrina i agafar pols".
En presentar la idea als membres del grup i a l'equip, tot d'una s'hi van apuntar. Però la directora va posar una condició: "Havien de venir ells a Mallorca. Tenia moltes ganes de fer-ho a casa, i el rodatge ha estat una festa. És una de les feines que més he gaudit, tothom reia tot el temps, i he implicat a gent propera". De fet, la seva germana, Mariona Obrador, i Sofia Binimelis han dissenyat el vestuari, però també ha cosit sa mare i la seva sogra. Els monstres que surten a les imatges són joves de Felanitx, "amb els que feim el pregó de Sant Agustí". Toni Lluís Reyes i Mateu Jaume, coneixedors de les danses tradicionals, s'han inventat el ball del videoclip, en el qual també han participat Neus Barceló, Sebastià Bassa i Joan Antoni Sunyer; i Àngels Puig, que va ser una de les primeres dones cossiers de Manacor.
Aquesta cançó forma part d'un EP de tres cançons que hem anomenat L'amant malalta i que es publicarà el 16 d'abril. En format físic només hi haurà una edició limitada en vinil.
Da Souza, de siurells a gimnastes
El grup Da Souza també ha estrenat cançó avui: Branca de romaní. L'ha presentada amb el seu videoclip, dirigit per Joan Bennàssar. A les imatges es veuen els músics en un entorn natural, però no queda clar si ballen o fan gimnàstica. Un usuari de Twitter, bromejant, ha compartit el vídeo dels Da Souza relacionant-ho amb la polèmica dels cossiers al videoclip de Manel. Els mateixos Da Souza, no obstant això, han recordat en un tuit la seva vida anterior com a siurells, just quan van presentar Metres per segon. De fet, algú podria pensar que, amb el ball que es marquen cap al minut 2.47 del videoclip, els de Da Souza fan un homenatge a Manel i els moviments que fan al videoclip de Boy band.