Cultura10/09/2019

El Manga Barcelona portarà al MNAC una gran exposició d'Osamu Tezuka, el 'Déu del manga'

La mostra tindrà lloc del 31 d'octubre al 6 de gener i comptarà amb prop de 200 originals de l'autor

Xavi Serra
i Xavi Serra

BarcelonaDurant molts anys, els responsables del Saló del Manga -ara conegut com a Manga Barcelona- han hagut de fer mans i mànigues per dissenyar una programació expositiva atractiva per al públic. El problema principal és que, a diferència del que passa en el còmic europeu i el nord-americà, al Japó no hi ha gairebé col·leccionisme d’originals. Els dibuixos dels autors de manga no acostumen a sortir dels seus estudis i és difícil veure’ls exposats. Que viatgin a l’estranger, a més, és un fet gairebé insòlit. Per això és tan excepcional que, per celebrar el 25è aniversari, el Manga Barcelona hagi aconseguit la gesta d’organitzar una exposició amb prop de 200 originals d’Osamu Tezuka, la figura cabdal de la història del manga.

Segons Oriol Estrada, cap d’exposicions del Manga Barcelona, l’exposició farà “un repàs per tota la carrera de Tezuka” i tindrà pàgines de clàssics com Astroboy, Kimba, el león blanco, La princesa caballero, Blackjack i d’obres més modernes com Adolf, Buda i Fénix. “La mostra vol servir per donar a conèixer com treballava l’anomenat Déu del Manga i també per donar a conèixer el manga més enllà del seu públic habitual”, apunta Estrada. L’exposició ha estat produïda per l’empresa que organitza el Manga Barcelona, Ficomic, i amb l’estreta col·laboració del MNAC, que serà l’espai que acollirà la mostra a partir del 31 d’octubre, el dia en què s’inaugura el pròxim Manga Barcelona, fins al 6 de gener del 2020. El preu de l’entrada serà de cinc euros, amb un descompte de dos euros per als posseïdors de l’entrada del Manga Barcelona i gratuïta el dissabte a la tarda i el diumenge del Manga Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

L’exposició que es veurà a Barcelona és molt semblant a la mostra que es va fer el 2018 al Festival d’Angulema i, de fet, està comissariada pel director artístic del festival francès, Stéphane Beaujean. L’encarregat d’inaugurar l’exposició serà el fill de Tezuka, Macoto Tezuka, un cineasta que ha supervisat les adaptacions al cinema d’obres del seu pare com Metropolis, dirigida el 2001 per Rintaro. “Amb ell som més a prop d’Osamu Tezuka -subratlla Estrada-. És el fill de Déu!”.

Cargando
No hay anuncios

Una col·laboració profitosa

Ficomic i Manga han col·laborat durant l’últim any en altres exposicions de còmic com la dedicada al Corto Maltés de Juanjo Canales i Rubén Pellejero i la dels 40 anys de la revista El Víbora. La dedicada a Tezuka, però, és la més important de les tres i, juntament amb la de George Herriman i Krazy Kat al Museu Reina Sofia, segurament l’exposició de còmic més important que s’haurà fet a l’Estat, tant per l’excepcionalitat d’incloure aquest nombre d’originals de manga com per la importància de la figura de Tezuka. De fet, l’equip de Ficomic portava dos anys treballant per poder portar l’exposició a Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Al llarg de la seva carrera, Osamu Tezuka (Toyonaka, 1928-Tòquio, 1989) va dibuixar més de 150.000 pàgines i va publicar prop de 700 obres, moltes considerades obres mestres. Però si és conegut com el Déu del Manga no és només per la seva productivitat i alta qualitat, sinó per trencar amb la rigidesa dels relats il·lustrats japonesos i crear (amb només 18 anys) el llenguatge modern del manga amb obres revolucionàries com La nova illa del tresor, que recollia per primera vegada en el còmic japonès la influència de Walt Disney i el cinema de Hollywood i la icònica Astroboy, una mena de versió robòtica de Pinotxo. Tezuka es va moure pels tots els gèneres imaginables, des de la fantasia més lluminosa al realisme sòrdid, però sempre amb una mirada humanista. I en la maduresa va crear les seves obres més profundes i complexes: Adolf, crònica de l’ascens del nazisme, Buda, sobre el fundador del budisme, i la personal Fénix, reflexió sobre els mites de mort i resurrecció.