Cultura19/07/2019

Manual per a una revetla perfecta

10 passos per viure intensament les celebracions d’estiu

Cristina Torra / Carles Tudurí
i Cristina Torra / Carles Tudurí

Barcelona / Palma“Alegria, que és festa major. Alegria, perquè el nostre sant és el millor. Alegria, que és festa major. Al matí tenim passada, missa, les sardanes i havent dinat, migdiada, processó, concert, castell de focs i ball a l’envelat”. Han passat gairebé 50 anys des que La Trinca va estrenar aquesta cançó, però l’essència de les festes de poble continua sent la mateixa. Com que l’estiu és la temporada per excel·lència de les festes grosses, us hem preparat un manual per viure una festa de poble perfecta. Ho ambientem amb una mica de música?

Inaugureu la festa

El pregó dona el tret de sortida a les festes dels pobles de les Illes Balears. Normalment es porta en secret i el proclama una persona famosa o rellevant en la vida del poble. Se sol fer broma i repassar el programa que s’ha preparat per als dies següents. Si voleu començar la festa ben informats, és un moment important que no us podeu perdre.

Estudieu el programa

En tota festa de poble hi ha un acte estrella. Aconseguiu el programa amb una mica d’antelació i organitzeu-vos per no perdre-us l’acte gros o aquells que més us cridin l’atenció. Siguin activitats de cultura popular com els dimonis i els gegants o les activitats més tradicionals com els cossiers, el ball de bot i els moros i cristians, l’organització és clau perquè no falteu on vulgueu ser. La revetlla sol ser l’acte central on podeu trobar tothom, però també tenim mostres gastronòmiques, teatre i, fins i tot, activitats innovadores i artístiques.

Gaudiu de la cultura popular

La majoria de pobles de les Illes Balears tenen celebracions pròpies que permeten gaudir de la cultura popular. A Mallorca els dimonis tenen una forta presència tant a Palma com a la Part Forana i solen participar d’alguna manera en les festes d’estiu. A Menorca els protagonistes són els cavalls. Els balls tradicionals també són freqüents. Els cossiers surten amb la seva dama a Algaida, Montuïri, Manacor i Alaró. A Felanitx compareixen per ballar amb la gent els tradcionals cavallets. La batalla de moros i cristians que es produeix cada estiu pels carrers de Pollença és també una de les cites imprescindibles per als que volen gaudir de la cultura tradicional mallorquina, igual que ho són les Festes del Vermar de Binissalem.

Correfocs i correaigües

Cargando
No hay anuncios

Capell o caputxa, mocador tapant la boca i el nas i moltes ganes de botar. Això és tot el que necessiteu si voleu gaudir de l’experiència de ballar sota el foc. Com canta Buhos, “correfoc, anem a ballar sota, que no estem prou a prop. Correfoc, agafem la cintura, correm cap a la font. Correfoc, han vingut moltes colles, repiquen els tambors. Correfoc, diu Llucifer que aquesta nit hi haurà foc”. Amb origen en els balls de diables des del segle XII, els correfocs es van popularitzar entre les dècades dels anys 80 i els 90 i ara no falten gairebé a cap festa major de les Illes Balears i de Catalunya. No us perdeu el bestiari de cada poble i pregunteu si després hi ha correaigües, us anirà bé per fer baixar la temperatura i canviareu l’olor de pólvora per l’olor de mullat.

Aneu de concerts

Els concerts són els nous balls de les festes de poble. Si abans les places i els envelats es vestien de festa per acollir el gran ball presidit per una orquestra, ara els municipis cerquen espais més amplis per muntar grans escenaris i portar els millors grups del moment. És una bona oportunitat per assistir a espectacles de primer nivell de manera gratuïta. Però si voleu viure l’essència dels antics balls de festa major, us recomanem que aneu a les celebracions dels pobles més petits. Com retrata Txarango a la cançó El meu poble, a les poblacions petites encara és habitual mantenir el gran ball: “El meu poble té una plaça de records, fanals encesos i banderetes de colors. Un gran ball dirigeix les nits d’estiu, avui que tothom riu, avui que és festa major”.

Descobriu festes noves

És molt fàcil pensar que les festes del nostre poble són les millors, però a les Illes Balears hi ha més de 50 municipis i tots tenen una o diverses celebracions especials. No us quedeu només amb el que ja coneixeu. L’estiu és una oportunitat per visitar altres pobles, que segurament descobrireu amb nous ulls si participeu en les seves festes.

Respecteu el medi ambient

Ja són molts els municipis que fa anys que intenten evitar els tassons de plàstic durant les celebracions municipals i que en fan de reutilitzables per reduir els residus. Però durant les festes dels pobles també es generen molts altres residus, sobretot plàstics d’un sol ús. Un exemple són els plats i coberts de bars i restaurants que pensen que fent servir aquests utensilis d’usar i tirar podran servir més taules; o els plàstics per embolicar entrepans que es mengen a correcuita abans d’assistir a un actes. Intentem, entre tots, reduir l’impacte que produïm al medi ambient.

Cargando
No hay anuncios

Digueu no

La campanya “no és no” de molts ajuntaments contra les agressions sexuals, o els punts liles per denunciar violències masclistes pretenen erradicar aquesta xacra de les festes. Formen part de les iniciatives sorgides arreu de l’Estat que volen eliminar qualsevol comportament i agressió sexista per motiu de gènere, sexe, aparença o orientació sexual en espais d’oci i festes populars. És feina de tots aconseguir eliminar per complet aquestes actuacions. Tant si en veieu o en sospiteu, denuncieu-ho.

Retrobeu-vos amb amics i veïns

El grup Buhos ho té clar: “Ens trobarem aquells que ens trobàvem, farem veure que els anys no passen, i si puc t’arrencaré un petó”. Enmig de les vacances o de l’ambient relaxat de l’estiu, les festes patronals són el moment ideal per retrobar-se amb totes aquelles persones que l’estrès i la rutina del dia a dia no et permeten veure. Aprofiteu l’excusa i trobeu-vos amb els que fa un any que no veieu. Ballar, conversar, riure, recordar velles històries i planejar-ne de noves. Les festes són una oportunitat única. “Festa major! Ara feia un any que t’esperàvem, necessitava sentir la teva màgia, avui el mal tindrà solució”.

Allargueu fins que surti el sol

Les revetles de poble només passen un cop a l’any i són moments tan especials que mereixen que siguin tan allargades com sigui possible. Així que feu cas de Gertrudis i penseu que “l’últim ball, serà fins que canti el gall”. I si pot ser, no torneu sols a casa, acompanyats sempre és molt millor, sigui per amics, parelles o, qui ho sap, futurs companys. No creieu que, com diu la cançó, un final ideal és acabar una festa major quan “surt el sol, i mentre posen el carrer tu em fas un petó de bon dia o de bona nit”?

Les imprescindibles

15-21 juliol

Les festes del Carme, patrona dels mariners, se celebren a la majoria de localitats amb tradició pesquera de les Illes Balears. Portocristo, Portocolom, Cala Rajada i Pollença organitzen diverses activitats, d’entre les quals destaca la tradicional desfilada d’embarcacions engalanades per a l’ocasió.

Cargando
No hay anuncios

14-27 juliol

Sant Jaume es commemora a Mallorca a diverses localitats. Manacor, Binissalem, Alcúdia, Algaida i sa Pobla són alguns dels pobles que organitzen tota mena d’activitats tant per a grans com per a petits per honorar aquest sant.

18-28 juliol

Les festes de la Beata tenen lloc a diverses poblacions de Mallorca, però les de Valldemossa són tal vegada les més conegudes gràcies a la desfilada de carrosses amb els infants amb la típica vestimenta de pagès. Vilafranca i Santa Margalida també es vesteixen de gala per celebrar la Beata, protagonitzada pels dimonis, les desfilades i la gent del poble.

2 agost

Les festes de la Patrona de Pollença són unes de les més famoses de l’estiu mallorquí. Destaquen per l’espectacular batalla entre Moros i Cristians que té lloc dia 2 d’agost, en la qual cada any Joan Mas s’imposa a Dragut

15-24 agost

Sóller dedica una setmana d’agost a celebrar Sant Bartomeu amb un complet programa d’activitats per a nins i grans. Des de la Nit d’Art fins a les revetles, passant per activitats esportives o de cultura popular, hi ha moltes oportunitats per gaudir de les festes.

Cargando
No hay anuncios

28 agost

Felanitx és conegut a tot Mallorca per les festes de Sant Agustí, també anomenades ‘Es Cosso’, que és la penya més popular de les que hi participen. Durant les festes també tenen lloc les populars revetles de Felanitx.

6-9 setembre

Menorca ha deixat enrere Sant Joan, però no la diversió, ja que les festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó estan carregades d’activitats. Els cavalls, la música i el ball tornaran a ser protagonistes del dia i la nit d’aquesta localitat menorquina, que ofereix un ampli programa d’activitats per alegrar tota mena de públic.

16-29 setembre

Binissalem i les seves festes del Vermar tanquen l’estiu de manera espectacular. La vermada se celebra amb nombroses activitats, d’entre les quals destaquen la popular batalla de raïm, el sopar a la fresca, els fideus de Can Arabí i la gran desfilada de carrosses.