Art local

Marc Bergas, cofundador d'Es Brou: "Volem animar la gent a sentir-se part d'un espai que cada vegada sembla menys nostre"

Aquesta associació cultural pretén crear teixit entre creadors i fomentar l'art de les Illes

Marc Bergas.
3 min
Regala aquest article

PalmaUna nova generació d'artistes locals està tirant endavant tota mena d’iniciatives amb l'objectiu de continuar creant un teixit popular que afavoreixi la cultura i l'art de les Balears. “Intentam animar la gent a sentir-se part d’un espai que de cada vegada sembla menys nostre”, explica Marc Bergas, un jove de Palma que va crear la revista Chunky Magazinei ara forma part de l’associació cultural Es Brou, els dos projectes nascuts el 2024.

El grup d’Es Brou està format per Bergas, Marina Vich, Alejandra Riera, Joel Rullán i Julián Mir. Organitzen i produeixen esdeveniments culturals, a més de festivals multidisciplinaris —on conviuen concerts de grups i artistes mallorquins amb exposicions de fotografies i vídeos, entre d’altres— amb la finalitat que “la gent pugui gaudir en directe de l’art local i conèixer les persones que hi ha darrere”, explica Bergas. "Tenim molts ingredients, però farem un gran brou casolà, d'aquí neix el concepte de brou, una cosa que no sigui entre tu i jo i els meus amics, sinó que sigui de tothom", expressa.

El 20 de desembre de 2024 varen dur a terme un festival a l’Attic Club (Binissalem) amb concerts de diferents gèneres musicals, com ara el rock indie de Pepe Vidal, el funk de Pau Vizcaíno i els Funkyboys, el soul de Tomeu Bosch & Friends i el rock clàssic dels Ràpids i de la banda Born.

Bergas apunta que sempre havia estat en contacte amb l’art a través del dibuix, amb un estil personal que agafava força amb els anys, i que recentment ha apostat per capficar-se en el “descobriment de la Palma cultural”, a través de la seva afició per la realització i postproducció audiovisual. "Al meu redol moltes persones tenien iniciatives artístiques i vaig observar que tothom volia dur-ho tot de manera individual, i crec que és important que facem renou junts, perquè tenim més força i podem arribar més enfora”, remarca.

Autorretrat dibuixat per Marc Bergas

L'artífex de Chunky reitera que Mallorca "s'ha orientat cap a un públic turístic" i lamenta que "tot hi està enfocat i condicionat". Segons Bergas, una de les conseqüències del desplaçament de la cultura local és que molts artistes de les Illes amb inquietuds creatives han partit fora, a ciutats com Madrid i Barcelona, per emprendre el seu projecte. "A Madrid, per exemple, hi ha barris i locals que ofereixen més oportunitats i facilitats per fer-hi concerts", subratlla.

Així, Bergas també denuncia que a Mallorca “no hi ha espais” i que les administracions públiques “no faciliten l’activitat artística”. Per això, defensa que “és important crear un ambient còmode i amb facilitats” perquè els joves de l'illa no hagin de partir: “Això pot passar si els joves feim renou”, insisteix. 

Pel que fa a ChunkyMagazine, Bergas remarca que és el seu projecte personal i que ha esdevingut un espai que pretén “donar visibilitat als artistes locals” i “crear una comunitat creativa” a l'illa. La iniciativa neix de la idea de reunir en una mateixa plataforma el contingut d'artistes que no disposaven d'un canal de difusió establert i que no obtenien visibilitat per donar-se a conèixer en el panorama cultural illenc. “Hi ha una gran quantitat de gent produint molt de contingut i de molta qualitat, sense visibilitat ni fer feina en conjunt. Vaig descobrir que pujant el contingut a les xarxes pot sortir beneficiada tant la gent que té alguna cosa a mostrar al món com aquelles persones a qui els agrada estar al dia de la situació cultural de Mallorca”, assenyala.

La revista, que és de caràcter divulgatiu, de moment només disposa d'un perfil a la xarxa social Instagram (@chunky_mag), però Bergas no descarta que la idea creixi i mudar-se a altres formats, com ara una pàgina web o en format paper.

stats