Patrimoni

Els margers prenen el protagonisme en el documental 'La febre de la pedra'

El film s'estrena aquest dissabte a les 19.10 h a IB3

Cartell del documental 'La febre de la pedra'.
ARA Balears
14/02/2025
2 min
Regala aquest article

PalmaPassat, present i futur de l'ofici dels margers. Aquest és un dels eixos principals sobre el qual es construeix el documental La febre de la pedra, que té aquest ofici tradicional com a protagonista. El documental, dirigit per Antoni Mir Marí, s'estrena aquest dissabte, 15 de febrer, a les 19.10 h a IB3.

Mir defineix el documental com "una contribució cinematogràfica a la reivindicació de l'ofici de marger i la seva tasca, com també a posar de manifest com és de necessària la continuïtat d’aquest ofici tradicional". El film també reflecteix intervencions en pedra seca que s’han fet de manera "poc curosa" o directament no adient, amb tècniques i materials aliens a la construcció tradicional de pedra en sec, indica el director.

Així, deu mestres margers —Andreu Rigo, Feliu Llabrés, Miquel Àngel Salas, Miquel Estarelles, Miquel Torres l'Eivissenc, Sebastià Vallori, Toni Coll Bernat, Toni Coll Isern, Xavi Cot i Lluc Mir Anguera, president del Gremi de Margers de Mallorca– expliquen com es varen iniciar en aquesta feina i en què consisteix la seva activitat. També hi intervenen el biòleg Antoni Font, l’escultor Ferran Aguiló i el catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat de les Illes Balears Onofre Rullan Salamanca.

El documental mostra cada un dels margers al costat d'una construcció específica d'aquesta tècnica tradicional, que està protegida com a patrimoni immaterial de la humanitat, i n'explica les característiques, a més del mestre marger que la va fer. D'aquesta manera, la pel·lícula vol reflectir la importància de la creació del Gremi de Margers de Mallorca, ja que aquests artesans no havien tingut mai un gremi que vetllàs per la seva professió i la qualitat de l'ofici.

El documental està coproduït per IB3 amb el suport del Consell de Mallorca. L'encarregat de la producció de La febre de la pedra ha estat Miquel Bisellach Bestard; la fotografia és d'Antoni Madico; el muntatge, de Guillem Alorda, i l'edició de so, de Miquel Llinàs.

stats