Cultura28/10/2021

Maria Barbal reivindica la "paraula escoltada" com a iniciació a la sensibilitat literària a la Setmana del Llibre en Català

El pati de la Misericòrdia s'ha omplit de llibreries, que hi seran fins dia primer de novembre

PalmaForen els contes i les cançons que li explicava el seu padrí patern el que va despertar en Maria Barbal un interès per "la fabulació" i "la fantasia", camins oberts "per desbocar la imaginació". La nina que escoltava amb atenció i curiositat l'home, que era aleshores el més vell de la família, és ara una de les autores –amb una dotzena generosa de novel·les– contemporànies en llengua catalana més distingides: ha rebut el 53è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’Òmnium Cultural, i la seva darrera novel·la, Tàndem, va rebre el premi Josep Pla. La catalana, que és de Tremp però viu a Barcelona, ha estat la pregonera de l'edició d'enguany de la Setmana del Llibre en català, inaugurada aquest dijous al pati de la Misericòrdia –durarà fins dia primer de novembre, dilluns. Les lectures en veu alta que feia son pare a l'hivern d'El llibre de la jungla de Ruyard Kipling, traduït per Marià Manent i editat el 1935 per Llibreria Catalonia, van empènyer Barbal a interessar-se en la creació de mons nous.

"De la lectura al voltant de l’estufa, la mare cosint, el meu germà i jo tan sols escoltant, ens arribaven les paraules, que no tan sols ens defineixen els éssers i les coses del món a l’abast, sinó que ens dibuixen les actituds, els caràcters, les sensacions, els pensaments", explicava, durant el pregó, l'escriptora. Un fet que, vist en perspectiva, podria haver estat "l’embrió" de la seva escriptura: "Llavors em quedava molt per comprendre i penso que aquest és el gran impuls de qui escriu. En tot cas, d’aquelles estones en quedaria ja l’atracció cap als llibres". Fou escoltant que va enamorar-se'n.

Cargando
No hay anuncios
Programa de la Setmana del Llibre en Català

Barbal ha agraït l'encàrrec de dir el pregó inaugural, i s'ha referit al lema "optimista" 'Llegeix com vius', que enguany abriga aquesta trobada de lletraferits. "Desitjo moltíssim que sigui una mirada d’esperança. On jo visc, Barcelona, no sempre és senzill viure en català, sigui amb l’accent de llevant o de ponent. Ho és molt més a Tremp. Però en ambdós llocs és ben corrent llegir en català", ha apuntat.

Cargando
No hay anuncios

Durant el discurs s'han apagat els llums i els micròfons. Barbal ha quedat enmig de l'escenari sense (alta)veu, però tenia totes les paraules guardades que, cinc minuts després i en haver-se arreglat el problema tècnic, ha volgut dir: "Veig la Setmana del Llibre com un grandiós homenatge a les persones que no han defallit a l’hora de parlar, de llegir en veu alta o en silenci, d’explicar el món amb una llengua que no és de les més parlades de l’univers, que ha estat perseguida, prohibida, menystinguda, minoritzada i que continua sent atacada per gent orgullosa de la seva ignorància, però que es manté ben viva a les Balears".  

El conseller de Fons Europeus, Cultura i Universitat, Miquel Company, i la vicepresidenta del Consell de Mallorca i responsable de Cultura, Bel Busquets, també han celebrat que, un any més, aquesta Setmana del Llibre en Català celebri la lectura, els llibres i, en definitiva, la cultura. En nom del Gremi de Llibreters, ha parlat el responsable de la llibreria Finis Africae.