Música

Maria del Mar Bonet: el llegat que no caduca enamora Madrid

La cantautora mallorquina inaugura el festival Veu de bracet amb el poeta Biel Mesquida i el pianista Dani Espasa

Maria del Mar Bonet en un moment de l'actuació.
08/07/2022
3 min

MADRID"És un acte de normalitat. Perquè és normal que es facin festivals en català a Madrid, com es fan en altres llocs del món". Així ha reivindicat la delegada del Govern a la capital espanyola, Esther Capella, el certamen Veu, que ha arrencat aquest divendres al Centre Cultural Blanquerna. Veu neix amb l'objectiu de "mostrar el bon moment de la veu i la poesia" catalana, ha dit Capella. Per fer-ho, el festival ha optat per un nom que encara ara encarna aquest "bon moment" –si és que algun cop ho ha deixat de fer–, el de Maria del Mar Bonet (Mallorca, 1947).

Aquesta personalitat indiscutible de la cultura catalana i gran rostre de la Nova Cançó ha utilitzat la veu com a fil conductor d'una trama –gairebé dues hores de concert– que ha portat per nom Germans de la rosa i el foc, en què poesia i cançó catalanes han estat les protagonistes. I ho ha fet de bracet amb el poeta i amic Biel Mesquida i el músic i pianista Dani Espasa, un company habitual de la cantant mallorquina i les seves aventures. El protagonisme, però, no l'ha entomat una poesia i unes cançons qualssevol, sinó aquelles que "celebren la cultura i la vida dels Països Catalans", ha emfatitzat la cantautora just abans d'arrencar. Per fer-ho, una Maria del Mar Bonet que ha traspuat sensibilitat i força, juntament amb un Mesquida de posat solemne, ha rebuscat entre les lletres de Bartomeu Rosselló-Pòrcel i Josep Palau i Fabre.

Bonet i Mesquida no només han recordat el llegat de les dues figures, sinó que també han recitat alguns dels seus poemes "plens de foc", i han convertit el moment en una espècie d'homenatge a aquests dos clàssics de la poesia catalana del segle XX. "El que més em va agradar de Rosselló-Pòrcel és que ell té el foc com a element primari i el cantant intenta imitar el foc amb la veu, el sentiment i la música", ha expressat la cantant sobre el poeta nascut a Palma, mentre que Mesquida l'apel·lava per tot allò "que encara ens interpel·la". "Penso en el desig ingenu de Roselló, en quant duraran les inseguretats, quan vivim un temps ple d'inseguretats terribles", ha dit el poeta mallorquí.

Després, Maria del Mar Bonet i Mesquida s'han repartit els papers de l'auca. Ella s'ha quedat amb la música i la guitarra, i ell, amb el recital de poemes. Les lletres, això sí, de Rosselló-Pòrcel i Palau i Fabre. Pluja en el jardí de l'Ateneu i Quan arribarà aquell moment de l'àlbum Fira encesa (2013) han encetat la part musicada del concert, i les han seguit Sóller, del mateix àlbum, i el clàssic En la meva mort del disc que Maria del Mar Bonet va treure l'any 1974 i que portava el nom de la cantant. El concert ha tancat amb el poema musicat de Josep Palau i Fabre Jo em donaria a qui em volgués. Ha sigut el punt final i tota una declaració d'intencions per part de Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida, que han acabat amb un "gràcies" davant d'un públic que no ha parat d'aplaudir.

El festival Veu s'allargarà fins al 15 de desembre. Pel jardí del Centre Cultural Blanquerna hi passaran noms com Roger Mas, Josep Maria Balanyà i Odile Arqué, Lídia Pujol i Elies Barberà. Avui, Roselló, Espriu i Palau han estat els encarregats d'acompanyar les veus de Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida davant de 200 persones que els han escoltat i gaudit. "Ens ajuden a viure", ha exclamat el poeta mallorquí. Queda per veure, doncs, quins referents ancestrals acompanyaran les cites de la resta d'artistes.

stats