Teatre
Cultura 02/03/2023

Marina Nicolau i Héctor Seoane, autors residents de l'Espai el Tub

La proposta de Nicolau beu d'un llibre de relats de Maria Antònia Oliver i la de Seoane s'inspira en la invasió russa d'Ucraïna

3 min
Marina Nicolau i Héctor Seoane.

PalmaMarina Nicolau, amb el projecte Coordenades Espai-Temps, i Héctor Seoane, amb La compostura, són els dos autors seleccionats per fer les residències de 2023 del Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, amb la col·laboració del Teatre Principal de Palma. Entre els mesos de març i agost en el cas de Nicolau, i de maig a octubre en el de Seoane, gaudiran d'un espai per escriure amb tranquil·litat i suport per part de l'equip d'El Tub.

Els textos s'estrenaran en format de lectura dramatitzada en la programació del X Torneig de Dramatúrgia - Festival de la Paraula, el darrer trimestre de 2023. Durant tota la residència, els autors disposaran de la figura d’un tutor, que els acompanyarà durant tot el procés de creació, a través de monitoratges digitals i presencials. A més, durant la temporada, els residents participaran en les diverses activitats paral·leles que s’organitzaran al voltant del projecte i que coordinarà Catalina Florit.

El projecte de dramatúrgia de Marina Nicolau, Coordenades Espai-Temps, parteix de la novel·la Coordenades espai-temps per guardar-hi les ensaïmades de Maria Antònia Oliver. És un llibre de relats en què l'autora rememora el seu món d'infantesa i de la mítica ciutat de Montcarrà. Nicolau agafarà aquesta obra com a base per parlar de com ens condiciona el lloc d’on venim i fins a quin punt ho pot fer o som nosaltres qui decidim, segons expliquen des de Produccions de Ferro, productora que gestiona l'Espai el Tub.

'La compostura', d’Héctor Seoane

Una dona espera la seva filla i el seu net de dos anys, que fa 21 dies que estan davall terra, a l’altre costat de la frontera, amagats dins un búnquer amb moltíssima més gent, esperant una oportunitat per poder fugir del país. Aquest és el punt de partida de la proposta d’Héctor Seoane. La compostura és una història emmarcada dins el context sociopolític de la invasió russa d’Ucraïna, però per damunt de tot és una història familiar de migracions, de pèrdua, de supervivència, i finalment de desarrelament.

Aquestes són la cinquena i la sisena residències d’escriptura teatral que acull el Centre de Creació de Dramatúrgia Espai el Tub, gràcies al conveni i suport del Teatre Principal de Palma. La primera va tenir Manel Serrano com a autor resident –amb la tutoria de la dramaturga Clàudia Cedó– durant la qual va escriure el text Jutipiris, que s’estrenà com a espectacle dins la programació del Festival de la Paraula de 2021-2022. La segona va ser la residència de Toni Lluís Reyes amb el text Llibertat Nerea González –que va tenir el dramaturg Jordi Casanovas com a tutor– i la tercera, Agnès Llobet, amb el text Arribar a Orió, i Joan Carles Bellviure com a tutor. Ambdós textos es van estrenar com a lectura dramatitzada dins la programació del VIII Festival de la Paraula. Els dos autors residents de 2022 van ser Lluki Portas, amb el text Dama Dicta-Dura –amb Andrés Lima com a tutor– i Rafel Gallego amb Chocolate –que va tenir l’assesorament del dramaturg Llàtzer Garcia. Ambdós textos es van estrenar com a lectura dramatitzada en la programació del IX Festival de la Paraula.

stats