Música i arts escèniques
Cultura 02/07/2024

El Magrib serà el convidat d’enguany de la Fira Mediterrània de Manresa

La 27a edició posa la mirada en les dissidències i les arts d’arrel tradicionals

Natalia Avellan
2 min
Widad Mjama & Khalil Epi.

BarcelonaPotenciar les arts d’arrel tradicional i posar el focus en les dissidències són els objectius principals de la 27a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 10 al 13 d’octubre del 2024. La programació inclourà 75 espectacles, 59 d’ells en caràcter d’estrena, de música, arts escèniques i cultura popular. El 55% de les propostes són de Catalunya, el 28% de la resta de l’Estat i el 17% internacionals. Enguany la fira dedica una programació especial al Magrib mediterrani, "una zona d’alta riquesa i diversitat artística, especialment de joves emergents, que treballen la tradició musical mitjançant nous llenguatges i sovint lluny de la seva terra d’origen", tal com detalla Jordi Fosas, director artístic de la fira.

Aquesta reflexió al voltant de la diàspora magribina es tradueix en quatre propostes diferents. En primer lloc, Aïta, mon amour, un projecte musical que neix de la fascinació de la rapera marroquina Widad Mjama per les Chikhates, les dones transmissores de la tradició aïta. També hi actuaran The Leila, una banda de rock progressiu nord-africana; Benzine, un duo de músics que combinen l’electrònica amb la música popular algeriana, i Djamra, format per Simoh Bouchra i Boualem Fedel, que interpreten una fusió de la música gnawa i el diwan amb sons actuals. 

L’altra "idea clau" del festival, segons Fosas, és la mirada a les dissidències, pel que fa al cos, el gènere o el procés creatiu dels artistes. El concepte de l’esperit dissident estarà present durant l’obertura i el tancament del festival. L’espectacle inaugural anirà a càrrec de la companyia de dansa Mucha Muchacha i el grup d’activistes d’experimentació audiovisual i sonora Los Voluble, que presentaran Para cuatro jinetes. I la cloenda la protagonitzarà Manuel Liñán, bailaor i coreògraf andalús, que estrenarà Muerta de amor, un homenatge a l’amor i les seves conseqüències. 

Roger Mas, Tarta Relena i Arnau Tordera

En l'àmbit estrictament musical, la Fira de Manresa permetrà seguir un itinerari de propostes catalanes d'arrel. Per exemple, una segona aventura del cantautor Roger Mas amb la Cobla de Sant Jordi - Ciutat de Barcelona. També hi haurà l'estrena d'un nou projecte de Tarta Relena i de la Sardana superstar d'Arnau Tordera, un homenatge de Marc Parrot i la Cora Sant Jordi a Josep Anselm Clavé, un espectacle polifònic del Cor de Dones d'Arrel de Rusó Sala i un altre del virtuós de la kora Momi Maiga. Altres noms de la programació són Borja Penalba, Los Aurora, Pau Figueres, Fetus, Balkan Paradise Orchestra i Guillem Roma i la Cobla Marinada.

Més enllà de l’oferta musical, la programació també compta amb activitats adreçades exclusivament als professionals acreditats. El 10 d’octubre se celebrarà el debat entorn de la jornada professional, que continuarà amb la idea de les dissidències en l’àmbit de la creació artística. A més, a primera hora de la tarda del divendres 11 d’octubre i el dissabte 12 d’octubre, tindran lloc les tradicionals reunions ràpides entre programadors i artistes. El pressupost de la Fira Mediterrània de Manresa 2024 és d'1,31 milions d'euros.

stats