MÚSICA
Cultura08/04/2017

Quan Mascaró va il·luminar Harrison

El musicòleg Francesc Vicens publica ‘The Inner Light’, sobre la relació del Beatle i el professor margalidà

Margalida Mateu
i Margalida Mateu

PalmaHi ha dos aspectes que encara no s’han escrit sobre els Beatles: l’estada de John Lennon a Mallorca, que arribarà, i la relació de Joan Mascaró amb George Harrison, que “aquí teniu”. Així ho relata el musicòleg Francesc Vicens, autor de The Inner Light, una vida espiritual (Milenio), que surt publicat demà.

El llibre relata aspectes biogràfics del Beatle des de la mirada de Vicens, amb un plantejament espiritual. “Partia d’una sèrie d’estudis que han abordat la vida de Harrison des de punts de vista molt amplis, però sobretot des de la motivació de la relació amb Joan Mascaró i Fornés. Em vaig adonar que la presència del professor margalidà en la majoria de biografies era pràcticament nul·la i gairebé ningú no feia referència a la correspondència que varen mantenir Mascaró i el músic”, diu l’autor.

Cargando
No hay anuncios

Així, George Harrison. The Inner Light, una vida espiritual és el fruit de quatre anys de feina, documentada i acarada, sobre la discografia i la bibliografia de qui va ser el Beatle més controvertit i reservat. Les gairebé 300 pàgines del llibre, distribuïdes en 14 capítols, serveixen per exposar els episodis més rellevants de la vida de George Harrison, com la dissolució dels Beatles, la mort de Lennon, l’activisme Krishna, les incomptables estades a l’Índia i el concert pels damnificats de Bangla Desh, entre d’altres.

Relació epistolar

Cargando
No hay anuncios

El llibre s’enceta amb una cita de Mascaró de Llànties de foc. A més, hi ha un capítol sencer dedicat a l’autor margalidà en el qual es reprodueixen cinc de les cartes que s’enviaren, “les que hi ha disponibles”. Aquestes són enviades entre 1967 i principis de 1968, època prèvia al viatge dels Beatles a l’Índia i just abans de la publicació de Sgt. Pepper’s i de The Inner Light.

“Que s’escrivissin cartes pot ser més o menys interessant, però el fet més transcendent és que aquesta relació parla del pont entre Orient i Occident en un moment en què els joves d’Occident giren la mirada cap a Orient i troben els textos en sànscrit traduïts a l’anglès per Mascaró, i els Beatles es fixen en això”, recalca Vicens.

Cargando
No hay anuncios

Mascaró és qui té la iniciativa d’escriure primer a Harrison “perquè escolta Sgt. Pepper’s i presta especial atenció a la cançó de Harrison Within you withou you, que usa instruments i sons indis. Mascaró s’interessa especialment per aquesta peça i anima Harrison a continuar amb aquesta línia”. És a partir d’aquesta correspondència que sorgeix el tema The Inner Light, “una conseqüència directa de la relació entre George Harssion i Joan Mascaró”. Harrison i Mascaró coincideixen per primera i única vegada a un programa de televisió de la BBC, “dia 4 d’abril va fer 50 anys d’aquell programa, en què també hi havia John Lennon i una sèrie d’intel·lectuals de l’època en un debat sobre la meditació transcendental”. Poc temps després d’això s’inicia la relació epistolar.

El llibre també fa esment de Maharishi, “qui fou l’inventor de la meditació transcendental i que als anys 70 sovintejava Cales de Mallorca, on impartia cada estiu un curs de meditació”. És el personatge que lliga Mallorca, Mascaró, la meditació i el Beatle.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, George Harrison. The Inner Light, una vida espiritual intenta fer un seguiment de tot el que tracta al llarg de la seva carrera en solitari Harrison, “un home molt angoixat perquè no podia ser una persona normal i patia per la seva vida. Aleshores va trobar en la seva vida espiritual un refugi on podia viure d’una manera més plena”.

Vicens retrata un Beatle que “va tenir la pretensió de conrear una vida interior molt plena precisament perquè va descobrir que mitjançant la meditació podia superar l’èxtasi de les drogues, perquè l’espiritualitat plena conduïa a un estat molt satisfactori i més permanent que un viatge d’LSD”.