Rosa Planas Ferrer presenta el llibre ‘Ramon Llull i l'Alquímia’ a la seu d'ARCA
A més música, teatre, òpera, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat
‘Ramon Llull i l’Alquímia’/ Presentació de llibre i xerrada
Seu d'ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / 19 h
Rosa Planas Ferrer presenta el seu llibre ‘Ramon Llull i l'Alquímia’ acompanyada de l'editor Lleonard Muntaner. Es tracta d’un estudi sobre les obres i escrits esotèrics de caràcter alquímic, inspirats en elements de la imatgeria lul·liana, que al llarg de la història ha estat atribuïda a aquest pensador universal.
Fernando Arias i Víctor del Valle / II Festival Beethoven
Centre de Cultura Sa Nostra (carrer de la Concepció, 12. Palma) / 20 h
El violoncel·lista Fernando Arias, format a Madrid i Berlín, ha estat distingit amb el prestigiós premi d’interpretació del Palau de la Música Catalana, gràcies al qual desenvolupa una brillant carrera com a solista i instrumentalista de música de cambra. El pianista Víctor del Valle va obtenir el 2005, com a membre del Duo del Valle, el premi més important d’Europa. Ambdós músics desenvolupen, a més, una destacada tasca pedagògica al Conservatori Superior de Música d’Aragó.
En aquest concert oferiran un magnífic programa amb obres de Beethoven, Schumann i Schubert, que inclourà la cèlebre sonata ‘Arpeggione’.
Tulam Duo / Música
Monestir de la Puríssima Concepció (carrer de les Caputxines, 14. Palma) / 20 h
Segona actuació de la Temporada de Concerts-Pla de Participació de Joventuts Musicals de Palma a càrrec de Tulam Duo, format per Miguel Ángel Forner i Jesús David Valero, que interpretaran obres d’A. Piazzolla, I. Albéniz, D. Friedman & D. Samuels, N. Rosauro i A. Koppel. Tulam Duo és un espectacle audiovisual de percussió protagonitzat pel vibràfon i la marimba. Un nou concepte de concert i un repertori escollit acuradament són la clau per potenciar una nova perspectiva d’aquesta formació.
‘Cavalleria Rusticana’ i ‘I Pagliacci’ / Òpera
Teatre Principal (carrer de la Riera, 3. Palma) / 20 h
‘I pagliacci’ és una òpera composta per Ruggero Leoncavallo i ‘Cavalleria rusticana’ és de Pietro Mascagni. La direcció musical és d’Attilio Tomasello i la direcció escènica, de Francisco López. Aquesta coproducció del teatre Principal de Palma amb el Teatro Villamarta de Jerez està interpretada per Alejandro Roy, Alberto Mastromarino, Maia Planas, Antoni Aragón, Rodrigo Álvarez, María Luisa Corbacho, Laura Vila i Marisa Roca, a més, per descomptat, del Cor del Teatre Principal de Palma, reforçat amb quinze veus del Cor Infantil, i de l’Orquestra Simfònica Illes Balears.
‘La dama de les boires’ i ‘Somnis d’estiu ran de mar’ / Capvespres literaris
Fàbrica Ramis (Gran via de Colom, 28. Inca ) / 19 h
La Fàbrica Ramis vol incentivar la lectura dels nins i els adults. Dins el cicle literari dedicat a l’Arxiduc Lluís Salvador, proposen la presentació de dos llibres relacionats amb la figura de l’aristòcrata humanista i ecologista: ‘La dama de les boires’ de Gabriel Janer Manila i ‘Somnis d'estiu ran de mar’ de l’Arxiduc Lluís Salvador. La presentació anirà a càrrec de Gabriel Janer Manila.
ArtFutura / Festival
Museu Es Baluard (pl. de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 18 de febrer
Un any més, Es Baluard participa a ArtFutura, el festival de cultura i creativitat digital iniciat el 1990 i centrat a explorar els projectes i les idees més rellevants sorgits en el panorama internacional del ‘new media’, el disseny d'interacció, els videojocs i l’animació digital. En l'era digital en què vivim immersos, la vida artificial, la realitat virtual i les imatges generades per ordinador són només el primer lliurament d'un nou univers de possibilitats.
El programa ArtFutura 2015, que en aquesta convocatòria es realitza a 22 ciutats més, inclou les darreres aportacions en el camp de la creativitat digital: animació 3D, motiongraphics, time-lapse, efectes especials, virals, videoclips i un gran documental.
Les projeccions estan dividides en blocs temàtics de 60 minuts:
3D Futura Show
Cada any, el 3DFutura Show inclou els treballs internacionals d'animació per ordinador més destacats i reflecteix l'evolució tant tècnica com de continguts d'aquesta nova forma d'expressió creativa.
FuturaGraphics
Animacions digitals i més enllà: curts, virals, videoclips i altres obres en la recerca de noves estètiques i llenguatges.
Artworks
Nova secció dedicada a les instal·lacions new media i el seu reflex en el format vídeo. Els nous sistemes d'enregistrament i edició, cada vegada més sofisticats, faciliten noves formes de documentar les obres i, en ocasions, d'anar més enllà de la contemplació directa com experiència. Amb obres de Daniel Canogar, Daniel Rozin, Laurent Mignonneau & Christa Sommerer, Universal Everything, Factory Fiftee, Mark Nixon, Viliina Koivisto, Rafael Lozano-Hemmer i d'altres.
Feeding the Web / Collective Intelligence
Una nova entrega d'aquest programa dedicat a aquells missatges i obres audiovisuals produïdes directament per a la web. Un nou tipus de material, pensat i realitzat exclusivament per a ser vist en línia. Alimentant la web, ens alimentem a nosaltres mateixos.
Trailing the Games
Les intros són el punt d'encreuament entre la cultura de la interacció i el llenguatge cinematogràfic. Selecció de les millors intros del món dels videojocs amb especial èmfasi en la seva creativitat i disseny.
Dramas & Landscapes
Drames i paisatges. Retrospectiva d'animacions digitals d'obres poc conegudes però crucials i que signifiquen autèntiques fites en l'evolució de la imatge virtual. Amb obres de Steve Katz (Protest), Kouji Morimoto (Extra), Tomek Baginski (Fallen), Zeitguised (Peripetics), Nobuto Ochiai (Zaijian), Makoto Yabuki (One) i d'altres.
Tot això ho podreu trobar a l’Intermedi del Museu d’Art Contemporani de Palma.
‘Rosa Dulce’ / Exposició
L21 Gallery (Sant Martí, 1. Palma) / Fins a l’1 d’abril
L21 Gallery presenta l’exposició individual ‘Rosa Dulce’ de Bel Fullana (Mallorca, 1985). Per a aquest projecte, s’ha pintat la sala d’exposició de color rosa dolç i s’ha creat un espai domèstic. Una sala d’estar amb mobles de colors que simulen un arc de sant Martí, un dels símbols usats per l’artista. Aquesta és la tercera exposició individual de Bel Fullana a Palma i reuneix els seus darrers quadres i fotografies. En els quadres, l’artista hi reflecteix el seu món, els seus desitjos, les seves pors. L’artista observa el món amb els ulls d’una nina, i les seves obres reflecteixen aquesta visió infantil. La infància està marcada per l’aprenentatge. Bel Fullana no vol deixar la infància enrere. Per això, intenta experimentar-ho tot com una nina.
‘Mediterrani, el nostre mar com mai l’has vist’ / Exposició
CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de maig
L’Obra Social la Caixa presenta l’exposició ‘Mediterrani, el nostre mar com mai l’has vist’ al CaixaFòrum Palma. ‘Mediterrani’ ofereix una visió d’aquest mar des dels seus orígens, descobreix les seves particularitats biològiques i geològiques, i mostra alguns dels programes actuals d’investigació científica, com ara el Sistema d’Observació i Predicció Costanera situat a les Illes Balears, el primer laboratori submarí i un petit robot que recull mostres del fons marí, entre d’altres. Tots promouen la sostenibilitat i subratllen la importància de la ciència en la conservació. El públic podrà sentir els sons que produeixen els cetacis i descobrir que fa uns 6 milions d’anys aquest mar es va assecar i es va convertir en un desert, i que posteriorment, gràcies a un moviment de plaques tectòniques, va tornar a esdevenir el mar Mediterrani.
‘Muy frágil’ / Exposició col·lectiva
Pep Llabrés Art Contemporani (Sant Jaume, 17. Palma) / Fins al 29 de juny
Albo Puigserver, Goyo Antón, Robert Ferrer i Martorell, David de Felipe, Herminio, Rachel Howard, Pep Llambías, Ernesto Rodríguez, David Rodríguez Caballero, Winston Roeth i Fernando Soberats exposen de manera col·lectiva la seva obra. Les mateixes capses d’embalatge són el suport d’algunes de les obres exposades.
‘Fonaments’ / Exposició
Galeria Maior (Can Sales, 10. Palma) / Fins al 10 de març
Ignasi Rosés (Barcelona, 1969) presenta a la galeria Maior de Palma les seves obres més recents. Com fonaments, primeres estructures que hauran de suportar la raó final del constructe. Com runes en la seva dissolució a la natura indeterminada... Suspendre el temps quan descendeix fins a la no-presència o en constituir-se en projecte tancat: existeix un instant de coincidència en què l'objecte adopta una significació poètica, una estabilitat harmònica més enllà de la lògica constructiva o de la força erosiva. Segurament és l'artista a qui li correspon identificar aquest grau de suspensió, potser que el motiu de l'art no sigui altre que el de significar un estadi correcte del trànsit de l'objecte de natura a paraula, de paraula a natura.
'Interpretant Ramon Llull, l’Amic i l’Amat' / Exposició
Arxiu del Regne de Mallorca (c/ Ramon Llull, 3. Palma) / Fins al 31 de març
La Conselleria de Participació, Transparència i Cultura del Govern de les Illes Balears presenta l’exposició 'Interpretant Ramon Llull, l’Amic i l’Amat', que estarà oberta al públic fins al 31 de març. Aquest projecte expositiu nasqué amb la doble voluntat de promoure la figura universal de Ramon Llull i de donar a conèixer la creació dels artistes plàstics de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. A la inauguració, hi seran presents, a banda de la consellera de Cultura, Esperança Camps; el conseller d'Educació i Universitat, Martí March; el vicepresident del Govern, Biel Barceló; el director insular de Cultura del Consell de Mallorca, Rafel Creus, i la directora general de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Francisca Niell.
‘Campo a través’ / Exposició
ADDAYA Centre d'Art Contemporani (C/ Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins al 20 de febrer
ADDAYA Centre d'Art Contemporani presenta ‘Campo a través’ d'André Ricardo (São Paulo, Brasil, 1985), una exposició comissariada per Ángel Calvo Ulloa en la qual podrem veure les obres resultat de la seva residència al centre el mes de desembre 2015. El treball d'André Ricardo se centra en el camp de la pintura. En termes generals, la seva recerca es basa en l'estudi de l'espai i el color, i la construcció d'aquest espai funciona com una espècie de síntesi de paisatge o un objecte específic que participa en el seu context. El paisatge, en la seva recerca, és un tema que no s'esgota com un tema en si mateix o gènere pictòric. Es podrà visitar de dimecres a divendres de 10.30 a 13.30 i de 17.00 a 20.30 h, i els dissabte d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.30 h.
'Veus baixes' / Exposició
Pelaires Centre Cultural Contemporani (c/ de Can Verí, 3. Palma) / Fins al mes de març
Jordi Alcaraz, artista de Calella (1963), torna a la sala Pelaires per parlar-nos del desajust dels sentits: les peces són com aquells rèptils de coloració mimètica que ocupen tot el terrari i no són visibles sinó en una segona observació. Aquest fet provoca que tinguem la necessitat d’apropar-nos-hi, ens fa desconfiar de la pròpia percepció i fixar-nos en la relació inèdita i sorprenent entre les coses. Les obres semblen creades amb unes mans blanques, invisibles. És una exposició sense mobles, peanyes ni vitrines, tant sols amb alguna pintura, quasi invisible que s’ha d’escrutar de biaix. A la planta noble.
'Autonomia' / Exposició
Pelaires Centre Cultural Contemporani (c/ de Can Verí, 3. Palma) / Fins al mes de març
Amparo Sard (Mallorca, 1973) presenta la seva primera exposició a la Galeria Pelaires, sota el títol 'Autotomia'. L’artista aquesta vegada se centra en la difícil relació que manté amb la seva pròpia obra després del pas del temps, de l’autocrítica i del perfeccionisme. Autotomia és la capacitat que tenen certs animals de desfer-se d’una part del seu cos per protegir-se del perill. Alguns d’aquests animals mai aconsegueixen regenerar les parts perdudes. Sard trasllada aquest concepte a la lluita interna que sosté l’artista enfront la seva obra, el pas del temps i a l’espectador (que actua com a depredador). L’artista es divideix en dues parts: serveix de menjar per a l’enemic (pel fet d’exposar-se) però també, aconsegueix escapar. A la planta baixa.
'Anglada-Camarasa i l'art japonès' / Exposició
CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 28 d'agost de 2016
Nova exposició a l’espai que CaixaFòrum Palma destina a la difusió de l’obra del pintor Hermen Anglada-Camarasa. Aquesta vegada la mostra explora l’interès d’Anglada-Camarasa per l’art japonès, forjat al llarg dels seus anys d’estada a París. Aquest interès es fa palès amb la seva pròpia col·lecció d’estampes i llibres japonesos, que s’exposaran en relació amb la seva obra.
Casa Llorenç Villalonga. Museu literari / Exposició
Casa Llorenç Villalonga (c/ Bonaire, 25. Binissalem) / Permanent
La Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem es transforma en la Casa Llorenç Villalonga. Museu Literari, un centre que us proposa un viatge a través de la vida d’un dels principals novel·listes de la literatura catalana del segle XX i per les seves obres més emblemàtiques, com ara 'Bearn', 'Mort de dama' i 'L’àngel rebel'. El recorregut de l’exposició permanent es realitza amb el complement essencial d’una APP d’autoguiatge que permet al visitant, mitjançant la tecnologia més puntera, endinsar-se en la vida i obra de l’autor, a més de realitzar un viatge a l’interior del seu univers literari a través de les cambres de Can Sabater, casal senyorial de la vila de Binissalem, carregat de valors arquitectònics, etnogràfics i de ressons literaris. Horari: de dilluns a divendres, de 10 h a 14 h; dimarts i dissabte, de 16 h a 20 h. Entrada gratuïta.