La Mediterrània més musical tornarà a pujar a l'escenari
Entre el 20 i 24 de juliol s'han programat set concerts a les Voltes, espai que es convertirà en l'epicentre de la música popular dels territoris mediterranis
PalmaSi l'any passat la pandèmia va fer que gairebé tots els concerts programats pel festival Cançons de la Mediterrània fossin de grups balears, enguany torna més internacional que mai. Ja serà la 35a edició d'aquesta programació, cosa que indica que és "una de les fites culturals de l'estiu a les Voltes", en paraules del regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Antoni Noguera. La música popular d'arreu de la mar que abraça les Balears tindrà el seu espai entre els dies 20 i el 24 de juliol, durant els quals el públic podrà gaudir de set concerts amb artistes illencs i internacionals. Ja és costum que el festival reti homenatge a un grup illenc. Enguany, per tant, s'ha decidit que el grup homenatjat sigui Música Nostra, que celebra el 40è aniversari de la seva formació.
El coordinador general de Cultura, Miquel Àngel Contreras, ha remarcat que el festival Cançons de la Mediterrània aglutina propostes "prou diferents en la seva música i gènere, de la mateixa manera que procuram que la seva procedència sigui tan variada com sigui possible". Com a fil conductor de tota la programació, s'ha apostat per músiques que conjuguen la tradició i la modernitat; des de propostes consolidades i més ortodoxes de cada territori –Aziza Bahim, Música Nostra o Claudia Gabriel Sanna i Rall Grup– a projectes més emergents i que en la seva música fusionen gèneres musicals contemporanis –Marala, San Salvador N3rdistan o KAalàscima. "L’objectiu és arribar a un públic ampli i intergeneracional com és el públic de Cançons de la Mediterrània", ha conclòs Contreras. La Mediterrània més musical, un any més, pujarà a l'escenari de les Voltes.
Sobre els grups i autors convidats, Noguera ha dit que "l’excel·lència musical n’és el principal tret comú de totes elles". L'entrada al recinte de les Voltes serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament establert per normativa. Enguany el cartell és obre de l’il·lustrador Pere Joan. Tota la informació i la programació, com sempre, es podra consultar al web www.palmacultura.cat.
- Dimarts, 20/07/2021 - 21.30 hMarala La inauguració de Cançons de la Mediterrània anirà a càrrec d'un dels grups vocals femenins més importants de l’escena musical actual d’arreu dels Països Catalans: Marala. Elles són Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort, tres dones músics i compositores de Catalunya, Mallorca i el País Valencià. S’acosten a la música d'arrels tradicionals des d'una mirada jove i amb molta atenció a la polifonia vocal. A partir d’un repertori de cançons pròpies i temes tradicionals adaptats a l’època actual, aborden temes com la igualtat de gènere i el patrimoni cultural dels Països Catalans. Presentaran el seu primer disc, 'A trenc d'alba'.
- Dimecres, 21/07/2021 - 21.30 hAziza Brahim La música d'Aziza Brahim viatja amb mestria entre les seves arrels al Sàhara Occidental i Barcelona, on resideix. Aziza és tant poeta sonora contemporània com prominent i eloqüent portaveu del poble sahrauí i la seva lluita constant pel reconeixement i la justícia. Nascuda i criada en els camps de refugiats sahrauís que voregen la frontera entre Algèria i el Sàhara occidental, la vida d'Aziza ha estat marcada tant per descoratjadores dificultats com per una voluntat inspirada. Sahari, el seu darrer treball discogràfic, barreja sons del Nord i del Sud en una brillant combinació de World Music tradicional i música moderna.
- Dijous, 22/07/2021 - 21.30 hMúsica Nostra. 40 anys de trajectòria L'agrupació de música popular celebrarà els seus quaranta anys de trajectòria a les Voltes. Sorgit l’any 1981, Música Nostra és el grup musical més important, influent i amb la trajectòria més dilatada del panorama de la música popular i tradicional mallorquina, i és considerat com una peça clau en la recuperació, dignificació i popularització del ball de bot, consolidant el ball popular com a un dels elements més participatius de la cultura mallorquina. També han contribuït a la professionalització i dignificació de la música amb una aposta decidida per l’excel·lència musical i la combinació de la tradició amb un tractament instrumental i harmònic contemporani.
- Divendres, 23/07/2021 - 21.30 hClaudio Gabriel Sanna - Rall Grup El cantautor, compositor, activista cultural i component de l’extint grup musical Càlic, Claudio Gabriel Sanna, serà a les Voltes acompanyat del seu transmediterrani Rall Grup. Presentarà el seu darrer treball discogràfic 'Mirau que sem anant i mirant', un viatge a través de les cançons més tavernàries de l'Alguer. Un repertori molt conegut entre la comunitat catalanoparlant de la ciutat sarda, però que mai havien estat editades en un àlbum.
- Divendres, 23/07/2021 - 23.00 hSan Salvador La polifonia occitana és el punt de partida d’aquest jove col·lectiu de sis veus i percussió, que té com a objectiu explorar el folklore universal a partir de les arrels profundes de la tradició dels trobadors de la regió. Amb energia i eufòria, San Salvador es posen es públic a la butxaca en un moment. En les seves composicions usen la llengua occitana com un instrument rítmic més i combinen poesia amb harmonies vocals hipnòtiques i patrons percutius canviants. Així, la seva recerca els du a qüestionar el mite de “l’herència inalterable” i exploren els límits entre tradició i creació.
- Dissabte, 24/07/2021 - 21.30 hN3rdistan Banda franco-marroquina que repensa i barreja diverses dimensions, èpoques, cultures, estils i instruments. Des del hip-hop, el rap, l’electro-rock i les melodies àrabs més tradicionals, amb la veu d’un dels músics i poetes Walead Ben Selim més rellevants del panorama cultural marroquina de l’actualitat. Es canten vells poetes com Mahmoud Darwich, Gibran Khalil Gibran, Ahmad Matar o Nizar Qabbani, però també poemes de la seva pròpia autoria. El seu directe és intens i molt potent, no deixa indiferent a ningú.