Des de Son Toreó, Joana Fuster Alomar ha vist passar la vida. A la dècada dels trenta els seus padrins obriren l’emblemàtic celler sineuer. A 77 anys, ja jubilada, és la viva imatge de l’alegria de viure. L’adquirí de nina entre botes de vi enmig d’un tragí de gent. “Jo –confessa amb una rialla ben fresca– m’ho he passat molt bé fent feina. I n’he feta molta. Servint plats, em vaig convertir en la relacions públiques del celler. No tenc estudis universitaris, però el celler ha estat la meva universitat. Aquí he conegut gent del tot diversa i ben interessant”.
Fuster té molt present la figura d’un formatger de Menorca: “Venia carregat amb peces de formatge. Encara no hi havia cotxes i la gent s’acostava a Son Toreó en carro des de Maria, Lloret o Costitx per demanar per ell. Li proposaven fer intercanvis. Així, per exemple, li barataven els seus productes per unes sobrassades. Encara record dones vestides de pagesa que em preguntaven: ‘Nina, hi és l’amo en Joan el formatger?’”.
En aquells temps, l’obsolescència programada es combatia amb l’enginy: “Fins al celler també hi venia un home, l’amo en Just, a arreglar paraigües i greixoneres. Ara això ja no s’estila perquè ho tiram tot. Aquell home era feliç fent la seva feina. El record com si fos avui assegut al pedrís de fora, bevent i cantant mentre cordava les greixoneres amb una baldufa trepadora, grapes i filferro”. La desfilada d’oficis ja desapareguts és més llarga: “Un altre client era un home que duia un mostrari per a totes les modistes del redol. Tenia teles de tot tipus. El nostre local també serví de base d’operacions d’un home d’Especias Crespí. Es dedicava a vendre espècies preparades per a les matances”.
Igualment Fuster guarda un gran record dels clients dels dimecres de mercat: “Venien mercaders d’Artà a vendre bísties i quedaven a dormir a l’hostal del celler. Aleshores per vendre una animal no s’exigia la paperassa d’ara”. La comparació amb el món actual és dolorosa: “Aquella Mallorca que jo vaig conèixer era preciosa. La gent no anava amb tantes presses i parlava molt més. Ara, en canvi, tothom viu enganxat al mòbil i, quan surts al carrer, ni et saluden. Ja no sé què podran contar als seus nets”.
Una de les anècdotes que sempre conta Fuster és la visita inesperada de Sofia, la reina emèrita, als anys noranta: “Un dimecres de mercat vaig guaitar per la porta i la vaig veure que contemplava la nostra façana. Anava acompanyada d’una cunyada, una cosina, la infanta Elena i el seu marit d’aleshores, Álvaro de Marichalar. Jo no em vaig tallar ni un pèl. La vaig convidar a entrar. Li vaig ensenyar el local durant més de quaranta minuts. No es va voler fer, però, cap foto amb mi. Els de seguretat em digueren que no es fotografiava amb cap marca comercial”.