Menorca inicia els tràmits per declarar la glosa Bé d'Interès Cultural Immaterial
Se'n va viure una etapa de gran decadència durant la primera meitat del segle XX i va estar a punt de desaparèixer
MAÓEl Consell de Menorca ha iniciat el procés per declarar la glosa menorquina Bé d'Interès Cultural Immaterial. La institució considera que la llarga tradició de la glosa per explicar històries en vers forma part del patrimoni musical i cultural de l'illa. A més, han assegurat que la glosa menorquina, tant la improvisada com la cantada, és un element del patrimoni cultural immaterial que es troba actualment en un gran moment. També han recordat que la pràctica de la glosa es remunta, segons estudis recents, al segle XVII.
El conseller insular de Patrimoni, Miquel Maria, ha emfatitzat el procés obert per la institució per reconèixer la contribució de la glosa a la cultura menorquina: "La glosa és una realitat cultural viva que gaudeix d'un bon estat de salut, com ho demostra la incorporació de joves, especialment de les dones", i afegeix: "Ja vam declarar la vela llatina com a Bé d'Interès Cultural i no pot faltar la glosa com a expressió genuïna de la riquesa de la nostra llengua i cultura popular".
La glosa menorquina va viure una etapa de gran decadència durant la primera meitat del segle XX, uns temps en què fins i tot va estar a punt de desaparèixer. A partir de l'interès d'un reduït grup de glosadors (Soca de Mots), liderats per Miquel Ametller, van iniciar un procés de recuperació.