Menorca organitza un concert per commemorar el 25è aniversari de S'Albaida

L'Injuve el va nomenar l'any 2003 el millor grup folk jove de l'estat espanyol

El grup menorquí de folk s'Albaida.
Iván Martín
24/02/2023
2 min

MAÓEl Consell Insular de Menorca organitza un concert per commemorar el 25è aniversari del grup S'Albaida. La reconeguda formació de folk, que va néixer l'any 1998 i que va actuar per darrer cop el 2012, es torna a reunir vint-i-cinc anys després en una actuació molt especial que tindrà lloc al teatre Principal de Maó l'1 d'abril.

Des que va néixer, l'estiu del 1998, S'Albaida va començar una línia ascendent que el va convertir en un punt de referència de la música folk a Menorca i, per extensió, dels Països Catalans. El grup va aconseguir la seva primera fita en guanyar el certamen de música d'autor del premi Art Jove, aquell mateix 1998, duit a terme a Palma. Això empeny els primers components a formar el grup que després es consolidaria als escenaris, i aquell mateix any varen començar a fer-ho.

En la primera incursió en el Tradicionàrius, l'any 2000, el grup va entrar en el circuit de la música folk, que es va anar refermant amb actuacions en llocs destacats de la geografia musical i cultural catalana: el Mercat de Música Viva de Vic, la Fira d'Arrel Tradicional de Manresa (durant tres edicions) i l'Espai de Música i Dansa de Barcelona. A Catalunya, especialment, va actuar en més de 50 localitzacions.

També va actuar en nombroses ocasions a Mallorca, Eivissa i Formentera, així com al País Valencià. Però també es va fer un espai en l'àmbit estatal: l'Injuve, l'any 2003, va nomenar la formació com a millor grup folk jove de l'Estat, que juntament amb el programa 'Artistas en Ruta' els va dur a recórrer bona part de la geografia espanyola cantant en català en diferents sales i escenaris; més endavant completaren una gran actuació premiada en el IX Concurs Internacional de Folk Cuartu los Vales, a Navelgas, Astúries. També varen arribar els reconeixements internacionals: Festenal de Coumboscuro, al Piemont; el Festival Ollin Kan 'Culturas en resistencia', a Ciutat de Mèxic, i les jornades 'El pont blau', de l'Institut Ramon Llull, a Berlín.

Al llarg d'aquests anys, el grup ha col·laborat amb diferents artistes reconeguts en l'àmbit menorquí, com Cris Juanico, Traginada, Maria Camps i Marco Mezquida; i també d'altres llocs, com Adolfo Osta, Marina Rossell, Josep Tero, Biel Majoral, Eliseo Parra, Uc, Yaron Marko, Toni Pastor, Pep Toni Rubio, Xavi Lozano i Mel Semé, entre d'altres.

Durant la seva història, S'Albaida ha enregistrat cinc discos: Llucalquelba (2000), Mateixos temps (2002), El llenguatge de les pedres (2006), Xalandria (2008) i Soldemà (2010). Hi hem d'afegir una maqueta prèvia, Romanços i cançonetes de la Mediterrània, enregistrada abans de reunir els músics que després es consolidarien per fer els directes, i una altra maqueta de poesia recitada amb música: Es pas d'en Revull (2008).

stats